Ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου συμμετείχε στη διαβαλκανική αποστολή στο όρος Αραράτ

10:36 π.μ. - Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Δευ, 05/36/2022
Image: Ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου συμμετείχε στη διαβαλκανική αποστολή στο όρος Αραράτ

Δείτε τις λεπτομέρειες

Αραράτ (5.137μ.), διαβαλκανική αποστολή 28-31/8/2022

Με επιτυχία στέφθηκε η ελληνική αποστολή στο όρος Αραράτ, την ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022, στην οποία συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση της Βαλκανικής Ορειβατικής Ένωσης (B.M.U.) σε συνεργασία με την Τούρκικη Ομοσπονδία Ορειβασίας (T.M.F.) η οποία υποστήριξε το εγχείρημα. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε από τη νότια πλευρά και αν και δεν είχε τεχνικές δυσκολίες δεν παύει να είναι μια ανάβαση σε ψηλή κορυφή >5000μ. που απαιτεί καλή προετοιμασία, καλή φυσική κατάσταση και τήρηση των κανόνων ανάβασης σε μεγάλα υψόμετρα. Ο καλός καιρός ήταν αρωγός στην προσπάθεια κι η οργάνωση της T.M.F. ήταν άρτια.

Η εννεαμελής ελληνική ομάδα, μαζί με τα μέλη των υπολοίπων Βαλκανικών κρατών, σύνολο 28 ορειβάτες από έξι χώρες, συγκεντρωθήκαν στην πόλη Doğubayazıt στις 27 Αυγούστου, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράν και την Αρμενία. Στις 28 Αυγούστου, αναχώρησαν οδικώς, με minibus που παρείχε η TMF, για το χωριό Çevirme (υψόμετρο 2.200μ.) απ’ όπου άρχισε η πεζοπορία με προορισμό την κατασκήνωση βάσης (υψόμετρο 3.200μ.) όπου έγινε η 1ηδιανυκτέρευση σε σκηνές που μεταφέρθηκαν με άλογα μαζί με τα τρόφιμα και τα νερά. Στις 29 Αυγούστου, όλοι οι ορειβάτες με κατασκηνωτικό εξοπλισμό κλπ., ανέβηκαν στο High Camp (υψόμετρο 4.200μ) πεζοπορώντας σε ξηρό πεδίο, όπου η δεύτερη διανυκτέρευση.

hxonews

Την ημέρα κορυφής, 30 Αυγούστου, η ανάβαση άρχισε στις 02:00 τα ξημερώματα, μέσα από σαθρό βραχώδες πεδίο, με μεγαλύτερη κλίση και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης όλων καθώς οι κατολισθήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι συνηθισμένο κι επικίνδυνο φαινόμενο. Κατά τις 06:20 το πρωί η ελληνική αποστολή έφτασε στην άκρη του σαφώς συρρικνωμένου παγετώνα και φορώντας κραμπόν τον διέσχισαν για να φτάσουν στην κορυφή του όρους Αραράτ (5.137μ.) κατά τις 08:15 το πρωί, με ηλιοφάνεια και καλό καιρό. Στην κορυφή έφτασαν οι 8 από τους 9 Έλληνες ορειβάτες, ενώ μετά από μισή ώρα περίπου άρχισε η κατάβαση, στις 11:30 έφτασαν στο Ηigh Camp, ξεστήθηκε η κατασκήνωση και το απόγευμα όλοι έφτασαν στην κατασκήνωση βάσης στα 3200μ.. Εκεί ακολούθησε τελετή απονομής τιμητικών διπλωμάτων στους ορειβάτες όλων των χωρών από την T.M.F. και η διανυκτέρευση στην κατασκήνωση. Στις 31 Αυγούστου πεζοπορώντας έφτασαν στο χωριό Çevirme και από εκεί οδικώς στο Doğubayazıt στο ξενοδοχείο όπου τα μέλη της αποστολής ξεκουράστηκαν από την πολυήμερη προσπάθεια και όλοι ικανοποιημένοι από την έκβαση της αποστολής επέστρεψαν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα.

Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν τέσσερις ορειβατικοί σύλλογοι-μέλη της Ε.Ο.Ο.Α. με 4 ορειβάτες από τον Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής (Δημήτρης Δηλαβέρης, Θάνος Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Μπουραντάς & Ελεονώρα Παναγάκη) 2 μέλη του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών (Χρήστος Μαντάς & Λάμπρος Τριανταφυλλόπουλος), 2 μέλη του Π.Ο.Α. (Γιάννης Λυκοτραφίτης & Αντώνης Παπακωνσταντινίδης) και 1 μέλος του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου (Γιάννης Σπυριδάκης).

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α. τους εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια και τους εύχεται πάντα ψηλότερα! 

hxonews