Ο Εμμ. Θραψανιώτης στον Ηχώ 99,8 για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

12:03 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Δευ, 19/03/2022
Image: Ο Εμμ. Θραψανιώτης στον Ηχώ 99,8 για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Οι δεσμεύσεις του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ οι οποίες ανακοινώθηκαν με ένα σχέδιο έξι σημείων από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ , μίλησε ανάμεσα σε άλλα στον Ηχώ 99,8, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμ Θραψανιώτης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενεργειακό, τις υποκλοπές, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, του τουρισμού. Αλλά και για το ενδεχόμενο συνεργασιών την επομένη των εκλογών. Αναφορά έκανε και για τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σχολιάζοντας τέλος τη στάση μέσων ενημέρωσης που δεν έδειξαν ολόκληρη την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα για το θέμα των υποκλοπών είπε ότι αντιλαμβάνονται ότι θα μπορούσαν για λόγους εθνικής ασφάλειας να γίνονται παρακολουθήσεις όχι όμως σε πολιτικούς αντιπάλους γιατί εδώ τίθεται θέμα δημοκρατίας.

Για το ενεργειακό είπε ότι είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, σημειώνοντας ότι το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίστηκε μεν το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέχρι το 2019 που ήταν στην κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ακολουθώντας μια κοινωνική πολιτική στήριξης των νοικοκυριών. Ωστόσο όταν παρέδωσαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης αύξησε κατά 20% την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πέραν των αυξήσεων σε στελέχη της ΔΕΗ επιβαρύνοντας την ακόμη περισσότερο. Αντιλαμβανόμαστε είπε ο κ. Βουλευτής, ότι τώρα οι τιμές έχουν αλλάξει λόγω και του πολέμου, αλλά πρέπει να δούμε και την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα κάνουμε την επόμενη μέρα εάν γίνουμε κυβέρνηση, είναι να επανακρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ για να υπάρχει συγκρίσιμος πυλώνας με τους ιδιώτες παρόχους. Στην πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στους 700.000 καταναλωτές, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σημείωσε ο κ. Θραψανιώτης.

Είπε σε άλλο σημείο ότι αναγνωρίζουν ότι οι μικρομεσαίοι επί των ημερών τους επιβαρύνθηκαν με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, όμως το πλεόνασμα το παρέδωσαν στο κράτος και επιπλέον παρέδωσαν τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα.

Ως προς το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πράξη τις δεσμεύσεις του, είπε ότι υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, υπάρχουν και προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αν οι πόροι αυτοί διαχειριστούν με δίκαιο τρόπο είναι ευκαιρία να πάμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση, να ενισχυθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας, ο τουρισμός κ.α.

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι σε διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει με δυνάμεις που έχουν δημοκρατικό προσανατολισμό. Βέβαια κανείς πριν τις εκλογές δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του. Μετεκλογικά και με βάση τα αποτελέσματα των κομμάτων των στις επικείμενες εκλογές θα δούμε εάν και ποιες συνεργασίες θα μπορούσαν να γίνουν.

Σε ότι αφορά σε τοπικό επίπεδο σε άλλα θέματα και με τοπικό ενδιαφέρον επεσήμανε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ενέργειες σε θέματα υγείας στην εκπαίδευση όπου μάλιστα δημιούργησαν δυο πανεπιστημιακές δομές στο Λασίθι που δεν λειτούργησαν . Επίσης μέσα από το πρόγραμμα ΦΙλοδημος κατασκευάζονται έργα στον νομό Λασιθίου αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά ο σταθμός επεξεργασίας απορριμμάτων της Σητείας όπου θα μεταφέρονται εκεί και τα απορρίμματα της Ιεράπετρας. Ειδικότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Λασίθι ο κ. Θραψανιώτης είπε ότι δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν οι σχολές αυτές προσθέτοντας ότι για το Τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν οι προϋποθέσεις ενώ στην Ιεράπετρα το Τμήμα Φυσικοθεραπείας πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις πχ στέγασης της σχολής. 

Κλείνοντας τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την πλειοψηφία της κοινωνίας ενώ κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται στην κατεύθυνση, για τους λίγους.