Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δίπλα στους αμπελοκαλλιεργητές και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς

12:12 π.μ. - Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
12:10 π.μ. - Τετ, 23/12/2019
Image: Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δίπλα στους αμπελοκαλλιεργητές και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς

Με τον πρόεδρο του συλλόγου παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς Λασιθίου κ. Ιωάννη Καναβάκη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Η συζήτηση με τον Δήμαρχο επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί και στις κινήσεις του συλλόγου, που αριθμεί πάνω από 200 μέλη, για υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
 
Ο κ. Καναβάκης ενημέρωσε το Δήμαρχο για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κα. Φωτεινή Αραμπατζή και στελέχη των υπουργείων όπου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου όσο αφορά τις δηλώσεις συγκομιδής, τη μείωση της παραγόμενης τσικουδιάς ανά παραγωγό λόγω περιοριστικών πλαφόν και την εξοντωτική φορολογία.
 
Επιπλέον, ο κ. Καλαντζάκης ενημερώθηκε για την  πορεία της πρότασης που έχει καταθέσει ο σύλλογος στο Υπουργείο πολιτισμού για ένταξη της γνήσιας παραδοσιακής τσικουδιάς Λασιθίου στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
 
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος: 
 
«Η στήριξή μου στους αμπελοκαλλιεργητές και τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς της περιοχής μας που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και παράγουν το τελικό προϊόν με όρεξη και μεράκι είναι αδιαπραγμάτευτη, δεδομένη και διαχρονική.
 
Επιπλέον στηρίζουμε την ένταξη της τσικουδιάς με παραδοσιακή απόσταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας καθώς θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της ταυτότητας και της προέλευσης του προϊόντος με ταυτόχρονη διεθνή αναγνώριση και νέες δυνατότητες ανταγωνισμού».