Ο Δήμος Ιεράπετρας ζητά πίσω από τον ΤΟΕΒ μια γεώτρηση

12:16 μ.μ. - Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023
12:05 μ.μ. - Τετ, 17/16/2023
Image: Ο Δήμος Ιεράπετρας ζητά πίσω από τον ΤΟΕΒ μια γεώτρηση

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μ. Παπαδάκης στον Ηχώ 99,8 – Στα 13 εκατομ. κ.μ. νερού το Φράγμα Μπραμιανών

Με αφορμή την συνάντηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 επισημαίνοντας καταρχάς την καλή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη. Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ενεργειακές κοινότητες ένα θέμα που φαίνεται να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ο κ. Παπαδάκης μίλησε στη συνέχεια και για άλλα θέματα του Οργανισμού όπως το χρέος του Δήμου Ιεράπετρα προς τον ΤΟΕΒ λέγοντας ότι, μετά τη δικαστική απόφαση υπέρ του ΤΟΕΒ, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από τον Δήμο, ο Δήμος αναμένει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσει σε εξόφληση της οφειλής.

Πρόσθεσε ωστόσο  ότι ο Δήμος με  έγγραφο του ζητά από τον ΤΟΕΒ προς χρήση μια γεώτρηση. Πιο συγκεκριμένα, παλαιότερα, 4 γεωτρήσεις στην περιοχή της Σαρακίνας διανοίχθηκαν  για τον ΤΟΕΒ.

Το τότε Δ.Σ. του ΤΟΕΒ με πρόεδρο και παράλληλα Δήμαρχο τον κ. Ν. Χριστοφακάκη, λόγω δυσκολιών εξεύρεσης χρημάτων για έργα άρδευσης, αποφάσισε μιας και ήταν πιο εύκολο να βρεθεί χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης, να παραχωρήσει τις 4 γεωτρήσεις  στον δήμο ο οποίος και  έκανε τη διάνοιξη. Έτσι και οι άδειες ενώ ήταν για άρδευση μετατράπηκαν σε ύδρευση. Με  την προϋπόθεση  να επιστραφούν με παραχώρηση  στον ΤΟΕΒ, κάτι που δεν έγινε. Παρέμειναν στον δήμο. Στην πορεία άλλαξε Δήμαρχος και επί Δημαρχίας κ. Εμμ. Μαστοράκη παραχωρήθηκε στον ΤΟΕΒ  μια από τις 4 γεωτρήσεις. Όσον αφορά τις άλλες τρεις, η μια έχει πρόβλημα και είναι εκτός λειτουργίας και οι άλλες δυο λειτουργούν κανονικά, από τον Δήμο.

Πριν έναν χρόνο ο Δήμος ζήτησε και πήρε από τον ΤΟΕΒ για κάποιο χρονικό διάστημα  νερό από τη  μια εκ των παραπάνω γεωτρήσεων που είχε δοθεί στον ΤΟΕΒ, προκειμένου , ο δήμος, να καλύψει ανάγκες ύδρευσης.

Το σημείο όπου υπάρχει τώρα μια διαμάχη  είναι ποιος θα πληρώσει το ρεύμα που καταναλώθηκε το διάστημα που ο δήμος έκανε χρήση του νερού.  Το ρεύμα έχει πληρωθεί από τον ΤΟΕΒ αλλά το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Επιπλέον όμως, ο Δήμος, με έγγραφό του,  ζητά την παραχώρηση της γεώτρησης. Όχι  μόνο τη χρήση του νερού. Θεωρούμε ότι πρέπει καταρχάς να ξεκαθαρίσει το θέμα της πληρωμής του ρεύματος και έπειτα να συζητήσουμε και το θέμα της παραχώρησης εφόσον υπάρχει ανάγκη στην ύδρευση, εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στάθηκε στη συνέχεια σε ένα ακόμη θέμα λέγοντας ότι ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι ότι μετά την τραγωδία  των Τεμπών άλλαξε  Υπουργός οπότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για  τα συμπληρωματικά έργα. Επειδή το έργο  είναι ενταγμένο  στο Ταμείο Ανάκαμψης και λόγω των καθυστερήσεων  υπάρχει ανησυχία μήπως  η χρηματοδότηση. Το θέμα το έχουν θέσει και στον αντιπεριφερειάρχη αλλά και τον κ. Γ. Πλακιωτάκη και αναμένονται οι εξελίξεις

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτή την περίοδο στο φράγμα Μπραμιανών υπάρχουν 13 εκατομμύρια κ.μ. νερό.