Ο Δήμαρχος, Εμμ. Φραγκούλης, στον Ηχώ 99,8 για τους πρώτους 9 μήνες στο τιμόνι του Δήμου Ιεράπετρας

1:57 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024
01:09 μ.μ. - Δευ, 30/57/2024
Image: Ο Δήμαρχος, Εμμ. Φραγκούλης, στον Ηχώ 99,8 για τους πρώτους 9 μήνες στο τιμόνι του Δήμου Ιεράπετρας

Τι παρέλαβε, τι θα γίνει με το νερό, το νοσοκομείο και άλλα σοβαρά θέματα στην ατζέντα της συζήτησης

Την πρώτη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κος Μανώλης Φραγκούλης, στον Ηχώ 99,8 και στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι.

Ο Δήμαρχος φιλοξενήθηκε σήμερα στο στούντιο της εκπομπής ώστε να ενημερώσει τους πολίτες για το τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι σχεδιάζουν  να κάνουν στην πορεία της θητείας της. 

Ο λόγος που ο Δήμαρχος δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα σε κάποιο μέσο είναι γιατί ήθελε να είναι πλήρως ενημερωμένος ώστε να ενημερώσει στην συνέχεια και τον κόσμο.

Ξεκινώντας , ο κος Φραγκούλης μίλησε για όσα παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή η οποία βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου ακριβώς εννέα μήνες. «Πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου παραλάβαμε έναν δήμο χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό», είπε ο κος Φραγκούλης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν υπήρχαν  χρήματα δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Βρήκαν λοιπόν έναν δήμο χωρίς προϋπολογισμό και έτσι για δύο μήνες δεν μπορούσαν να κινηθούν.

Τέλος Μάρτη ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρώτη τροποποίηση η οποία αφορούσε στο τεράστιο πρόβλημα των παιδικών σταθμών οι οποίοι προεκλογικά είχαν ¨φορτωθεί¨ με παιδιά με τον τέως δήμαρχο να έχει υποσχεθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έκανε την προκήρυξη για την πρόσληψη 8 επιπλέον βρεφονηπιοκόμων και βοηθών ώστε να μπορέσει να καλύψει τα παιδιά. Η νέα δημοτική αρχή κατάφερε μέσα σε 4,5 μήνες να ψηφιστεί και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να προσληφθούν 12 άτομα ώστε να στελεχωθούν οι παιδικοί σταθμοί.

Πέρα από την πίεση που υπήρχε στους παιδικούς σταθμούς υπήρχε και ο έλεγχος από την ΕΕΤΑ η οποία παρακρατούσε κάθε μήνα τα πρόστιμα από τις επιχορηγήσεις. Με τις κινήσεις που έκανε η νέα δημοτική αρχή δεν χάθηκαν χρήματα και σταμάτησαν τα πρόστιμα για το Δήμο.

Πέρα από το θέμα των παιδικών σταθμών, και ενώ ο κος Φραγκούλης ήταν μόλις είκοσι μέρες  δήμαρχος είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το παραλιακό μέτωπο. Υπήρχε τεράστια πίεση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία έπρεπε να εφαρμόσει το νόμο.

Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2010 και πιο έντονα από το 2014. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου πρέπει να γίνει αλλά εκείνη τη στιγμή κανείς δεν ήταν έτοιμος. Αυτό που έκανε ο Δήμος ήταν να συνεργαστεί και να μιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους και τους αρμόδιους φορείς αλλά ήταν όλοι ανένδοτοι.

Για πρώτη φορά ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις στην Ιεράπετρα και τότε ήταν όλες οι παρατάξεις μαζί. Όλοι μαζί και με την βοήθεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νίκου Τζουμάκα κατάφερε υπηρεσιακά να διαχειριστεί την κατάσταση και να σταματήσει αυτή η διαδικασία για την οποία δεν ήταν κανείς έτοιμος.

Το έργο δεν είχε ενταχθεί ποτέ στο ταμείο ανάκαμψης. Όταν λοιπόν ο κ. Φραγκούλης πήγε στην Αθήνα ώστε να συναντήσει τους αρμόδιους υπουργούς και προέδρους χρηματοδοτικών ταμείων τον ενημέρωσαν ότι όχι μόνο δεν έχει τίποτα αλλά και ότι λόγω ανατιμήσεων χρειαζόμασταν πια 9.000.000 ευρώ. Δεν μπορούσαν λοιπόν να επιτρέψουν να ξηλωθεί όλο το παραλιακό μέτωπο όταν δεν υπήρχαν χρήματα για να το ξαναφτιάξουν. Επιπλέον, υπήρχε ένας λογαριασμός της ΔΕΗ από δύο γεωτρήσεις με ύψος 806.000 ευρώ. Ο Δήμος με διακανονισμό και προσπάθειες θα πληρώνει κάθε μήνα για μερικά χρόνια 13.000 ευρώ. Σε αυτό το σημείο, ο κος Φραγκούλης μας ενημέρωσε  ότι μετά από την αίτηση του Δήμου στο Υπουργείο Οικονομικών, μόλις πληρώθηκαν 535,000 ευρώ από παλιές οφειλές του Δήμου.

Υγεία

Όσον αφορά την υπόσχεση του κ. Φραγκούλη ότι ο δήμος θα βρει κίνητρα ώστε να έχουμε γιατρούς στην πόλη μας, ο Δήμαρχος είπε ότι επιμένει σε αυτή την δήλωση ωστόσο ως Δήμος δεν έχει το θεσμικό δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο. Υπήρξε μία δήλωση από την κα Αγαπηδάκη η οποία είπε ότι οι δήμοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και ο κος Φραγκούλης ζήτησε να υπάρχει αυτό γραπτά ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τους γιατρούς που θα έρθουν δίνοντας προτεραιότητα στην οικονομική ενίσχυσή τους. Καθώς η υγεία αποτελεί προτεραιότητα, αυτό που θα κάνουν ως δήμος είναι να μην εντάξουν ένα άλλο έργο και να δώσουν αυτά τα χρήματα στην υγεία. Θα μπουν λοιπόν χρήματα από τον προϋπολογισμού του Δήμου αρκεί να τους δώσουν το θεσμικό δικαίωμα.

Νερό

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα του νερού. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό το διάστημα στην Ιεράπετρα δεν υπήρχε καμία σοβαρή διακοπή νερού. «Νερά υπάρχουν, αυτό που δεν υπάρχει είναι σωστή διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά. Τα δίκτυά μας είναι σε άθλια κατάσταση αλλά αυτή τη στιγμή αντικαθίστανται. Το πρώτο κομμάτι από τη Σαρακίνα μέχρι το Μύρτο εκτελείται αυτή τη στιγμή, το δεύτερο κομμάτι από το Μύρτο μέχρι την Ανατολή έχει γίνει και μένουν ακόμα δύο, το ένα είναι μέχρι το Κλειστό και το άλλο από το Κλειστό μέχρι το Υδραγωγείο. Σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον περιφερειάρχη ειπώθηκε ότι τουλάχιστον το ένα από τα 2 έργα θα χρηματοδοτηθεί. Το θέμα είναι να πάμε το νερό μέχρι το υδραγωγείο του Περιστερά και κατόπιν να δούμε το δίκτυο της πόλης για τα οποία υπάρχουν ήδη μελέτες. Υπάρχει μια πολύ καλή μελέτη η οποία εκτελείται, έχει προβλέψει όλη την υδροδότηση της περιοχής μια πάνω σε αυτή δουλεύουν. Το νερό που πίνουμε είναι ξεχωριστό από το φράγμα. Από το φράγμα ενισχύεται η δεξαμενή όταν υπάρχει σοβαρή περίπτωση και τότε το νερό περνάει μέσα από τα διυλιστήρια. Το νερό αυτό ελέγχεται και ο λόγος που δεν πίνουμε από την βρύση οφείλεται κυρίως στο κακό δίκτυο. Το νερό που παίρνουμε από τις πηγές της Σαρακίνας όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά και από εκεί εφοδιάζεται και ο ΤΟΕΒ. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τόσο καλό νερό να ποτίζουμε. Το άριστο νερό βοηθάει και στην εξαιρετική ποιότητα προϊόντων. Εμείς, είμαστε η πλέον ξηροθερμική περιοχή στην Ευρώπη και ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόβλημα νερού.

Ο κος Φραγκούλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νερό που έρχεται από τους Μύθους. Από την περιοχή των Μύθων παίρνουμε 1.000 κυβικά νερού την ώρα. Οι Μύθοι έχουν πρόβλημα με το νερό, κάτι που είναι ανήθικο. Ο κος Φραγκούλης έδωσε εντολή να δοθούν 20 κυβικά στους Μύθους, ώστε να καλυφθούν. Αυτό θεωρήθηκε κλοπή νερού και αυτή την στιγμή ο Δήμαρχος θα βρεθεί ενώπιον εισαγγελέα για αυτή του την απόφαση. Ο κος Φραγκούλης δήλωσε ότι η ευθύνη βαραίνει μόνο τον ίδιο καθώς δεν πέρασε από την υπηρεσία αφού η ανάγκη είναι πολύ έκτακτη. Από τα 1.000 κυβικά που δίνουν οι Μύθοι στην Ιεράπετρα, αποφάσισε να δώσει 20 κυβικά στους Μύθους. Υπήρχε νόμιμος δρόμος ο οποίος όμως δεν θα έδινε λύση καθώς θα έπρεπε να γίνει αίτηση στην υπηρεσία, να το ελέγξει και να δώσει αρνητική εισήγηση. Η υπηρεσία είναι σχεδόν απρόσωπη καθώς η δουλειά της είναι να κρίνει βάση νόμου.  Η δουλειά του αιρετού είναι να λύνει τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ θα δοθεί η έγκριση για την εξόρυξη μίας νέας γεώτρησης στο όνομα του Δήμου. Την ευθύνη την έχει ο Δήμος και αυτός παραχωρεί την χρήση στον ΤΟΕΒ. Για τις γεωτρήσεις αυτές πληρώνει ο ΤΟΕΒ για το κόστος του νερού. Ανώτατη αρχή είναι η Υπηρεσία Υδάτων Κρήτης και αυτή δίνει τις άδειες. Αυτή τη στιγμή έχουμε την έγκριση για μία γεώτρηση και προχωρούν οι διαδικασίες για μία γεώτρηση στους Μύθους ώστε να καλυφθεί το πρόβλημα της περιοχής.

Ο Δήμος προσέλαβε Χημικό Μηχανικό ο οποίος κάνει αναλύσεις νερού, πέρα από τις αναλύσεις που γίνονται σε ειδικό εργαστήριο. Προς το παρόν, οι αναλύσεις συνεχίζουν να γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο αλλά υπάρχει μία πρόταση από τον κ. Σαρρή ώστε να γίνονται οι αναλύσεις στο πανεπιστήμιο με τον κ. Φραγκούλη να είναι θετικός προς αυτό.

Όσον αφορά την προσαγωγό του Μύρτος, ο κος Φραγκούλης μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 2 αγωγοί σε αυτό το σημείο. Ο ένας είναι του ΤΟΕΒ και ακριβώς πάνω από αυτόν τοποθετείται ο αγωγός του Δήμου ο οποίος θα φέρει το νερό στον Περιστερά. Σε αυτή την πλήρη μελέτη που έχει γίνει, προβλέπεται ότι στην περιοχή του παλιού Μίνως θα δημιουργηθούν καινούριες μεγάλες δεξαμενές οι οποίες θα καλύπτουν τον Δήμο σε κάθε περίπτωση. Η μελέτη προβλέπει ότι το νερό θα πηγαίνει τώρα στον Περιστερά και αργότερα στο Μίνως. Η μελέτη αυτή προβλέπει υδροδότηση μέχρι και την παραλιακή ζώνη των Σχινοκαψάλων. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα ενιαίο σύστημα το οποίο θα καλύπτει όλη την περιοχή. Το Ψυχρό έχει άριστης ποιότητας νερό και αυτή τη στιγμή υδροδοτεί τις περιοχές του Αγίου Ιωάννη. Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει νερό και με συνετή χρήση δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Όσον αφορά την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, ο κος Φραγκούλης είπε ότι υδρεύεται κατά κανόνα από 2 γεωτρήσεις. Η  μία είναι στα Μουλαδιανά και η δεύτερη στον Αρόλιθα. Ωστόσο, αυτή  τη στιγμή η περιοχή υδρεύεται μόνο από τον Αρόλιθα καθώς η γεώτρηση στα Μουλαδιανά είχε πάθει ζημιά. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ώστε να επαναλειτουργήσει αλλά δυστυχώς μετά την τελευταία προσπάθεια έπεσε στη γεώτρηση λάδι. Εάν αυτό το νερό δεν είναι απόλυτα ασφαλές δεν θα μπει στο δίκτυο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκλεισε 9 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου και σε αυτά τα χρόνια όφειλε να ανοίξει μία άλλη γεώτρηση σε δικιά μας περιοχή ώστε να μην μοιράζεται το νερό με την Σητεία. Προ ημερών, λόγω της λειψυδρίας, ήρθε από το υπουργείο εσωτερικών 150.000 ευρώ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Αμέσως κινήθηκαν για την συγκεκριμένη γεώτρηση και δέσμευσαν άλλα 150.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2025 ώστε να γίνει η καινούρια γεώτρηση. Αυτή η στιγμή, είναι στην διαδικασία της δημοπράτησης ώστε να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η νέα γεώτρηση στον Αρόλιθα. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το νερό ύδρευσης ωστόσο υπάρχει άριστη συνεργασία με τον ΤΟΕΒ και τα νερά που δίνονται και παίρνονται παρακολουθούνται διαρκώς. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ήρεμος ότι δεν θα μείνει από νερό.

Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά στο θέμα του βιολογικού με τον δήμαρχο να μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας νερού και το έργο εκτελείται με σκοπό αυτά τα νερά να χρησιμοποιηθούν για να ποτίζονται άνυδρες περιοχές από διαφορετικό δίκτυο. Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, ο κος Φραγκούλης είπε ότι μέσα σε αυτά που κληρονόμησαν είναι και οι τεράστιες οφειλές των πολιτών προς το δήμο οι οποίες ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ και 3,5 εκατομμύρια ευρώ είναι από νερό ύδρευσης. Ο δήμος έκανε ότι όφειλε και αφαίρεσε ρολόγια καταφέρνοντας έτσι να εισπράξει από την αρχή του χρόνου 1.000.000 ευρώ. Έρχεται ρύθμιση του υπουργείου η οποίο αφαιρεί τις προσαυξήσεις και ο Δήμαρχος καλεί να πάει ο κόσμος να ρυθμίσει τις οφειλές του. Θα προσπαθήσουν μέχρι τέλους να εισπράξουν τις οφειλές ώστε να μην υπάρξει τιμολογιακή αύξηση και να πάρει ο Δήμος μία ανάσα. Η τιμή θα αλλάξει μόνο στις περιπτώσεις όπου ο Δήμος αγοράζει το νερό ακριβότερα από ότι το πουλάει. Ο δήμος δεν θα έχει κέρδος αλλά θα το χρεώνει όσο το αγοράζουν. Κλείνοντας το θέμα του νερού, ο κος Φραγκούλης είπε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει χρηματοδοτικά εργαλεία για το νερό, με την περιφέρεια να είναι πολύ κοντά μας. Τα έργα θα συνεχίσουν  και πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα ανοίγουμε τη βρύση μας και θα έχουμε καθαρό νερό.

Καθαριότητα

Προεκλογικά, ο κος Φραγκούλης δεν αναφέρθηκε ποτέ στα σκουπίδια καθώς γινόταν πάντα αγώνας για να μαζευτούν. Δυστυχώς, κάποιοι από εμάς δεν έχουμε παιδεία σε αυτό το κομμάτι. Όλα τα ογκώδη, ο Δήμος κατάφερε να τα πάει περιφερειακά. Σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι και γίνονται συνεχείς προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση και να έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αντιγράψουν δήμους που είναι καθαροί και θα έρθει σύντομα μία ολοκληρωμένη πρόταση χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ολοκληρωμένο το σχέδιο γι’ αυτό και δεν μπορεί να ανακοινωθεί. Το εργοστάσιο κομποστοποίησης δεν δουλεύει σε καμία περίπτωση όπως θα έπρεπε και από εδώ και πέρα θα το λειτουργεί ο ΕΣΔΑΚ.

Στην συνέχεια, έγινε αναφορά στα έργα που έχουν εγκαινιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή όπως το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και το Γηροκομείο. Όσον αφορά το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, ο κος Φραγκούλης μας ενημέρωσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, παραχώρησε τότε άμεσα τον χώρο, με τον ίδιο τον κ. Φραγκούλη να είναι τότε πρόεδρος της Κοινοπολιτείας. Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ έγινε σε αυτό το χώρο αλλά η χωροθέτηση ήταν λάθος. Ο Σύλλογος Γονέων είχε αγοράσει οικόπεδο αλλά ο τότε δήμαρχος δεν ήρθε σε επαφή με κανέναν και προχώρησε μόνος του. Το κτίριο είχε διαφημιστεί τόσο πολύ που ο κος Φραγκούλης πίστευε ότι λειτουργούσε με το κτίριο να είναι ακατάλληλο για ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Επτά χρόνια μετά, με προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής, από την κατηγορία Β το κτήριο πήγε στην κατηγορία Α και τώρα προσπαθούν για την άδεια λειτουργίας για την οποία υπάρχουν 10 σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Το έργο αυτό δεν παραδόθηκε ποτέ και δεν ελεγχόταν από κανέναν καθώς ήταν δομικά και λειτουργικά απαράδεκτο. Παραλίγο να γίνει απένταξη και να χαθεί η χρηματοδότηση για ένα έργο που εγκαινιάστηκε. Σχετικά με το Ειδικό Σχολείο, ο κος Φραγκούλης είπε ότι ουσιαστικά έχουμε στοιβάξει παιδιά από 4 έως 20 ετών. Αυτό που μπορούσε να γίνει άμεσα είναι ότι πήραν μία αρκετά μεγάλη αίθουσα ώστε να διορθωθεί για φέτος η κατάσταση. Στο Γηροκομείο έγιναν επίσης εγκαίνια και αυτή τη στιγμή υπάρχει τεχνικό έγγραφο με κόστος 529.000 ευρώ για να μπουν μέσα οι άνθρωποι, χωρίς τον περιβάλλοντα χώρο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος πήγε στον Περιφερειάρχη ο οποίος είπε ότι το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και έτσι αυτή τη στιγμή ψάχνουν χρηματοδότηση.

Στην συνέχεια της συνέντευξης, ο Δήμαρχος μίλησε για το πρόστιμο του Μελίνα και ελπίζει να είναι αθωωτικό καθώς το ποσό έχει περάσει το 1.100.000 ευρώ. Μίλησε επίσης για το  παραλιακό μέτωπο για το οποίο έχουν μία προφορική υπόσχεση από τον περιφερειάρχη για τα πρώτα 5.000.000 ευρώ. Μόλις αυτή η υπόσχεση γίνει γραπτή, θα αρχίσουμε να χαλάμε, είπε ο Δήμαρχος. Στην συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών.

Ακούστε αναλυτικά όλη την συνέντευξη εδώ:

-