Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στον Ηχώ 99,8 για τουρισμό, ανεμογεννήτριες - ΒΟΑΚ - απορρίμματα

12:42 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022
12:02 μ.μ. - Τετ, 16/42/2022
Image: Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου στον Ηχώ 99,8 για τουρισμό, ανεμογεννήτριες - ΒΟΑΚ - απορρίμματα

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Αντώνη Ζερβού

Προετοιμάζεται ο Δήμος Αγίου Νικολάου εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα ωστόσο υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κλάδο του τουρισμού. Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός μιλώντας στον Ηχώ 99,8 εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια καλή χρονιά ωστόσο παράγοντες όπως η κρίση σε Ρωσία και Ουκρανία, η πανδημία, η οικονομία, δεν αποκλείεται να μεταβάλλουν τις προβλέψεις. Ένα πρόβλημα πάντως που φαίνεται ότι θα αναδειχθεί στην πορεία είναι η έλλειψη προσωπικού. Από την πλευρά των ξενοδοχείων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Ως δήμος τώρα προσπαθούν μέσω έργων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών προχωρώντας τελευταία σε υπογειοποίηση καλωδίων και άλλες παρεμβάσεις. Πέρα όμως από τον τουρισμό υπάρχουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που χρειάζονται στήριξη όπως πχ είναι η οικοδομή, ο αγροτικός και εμπορικός τομέα, τόνισε.

Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ΒΟΑΚ σημειώνοντας ότι η περιοχή ευνοείται σαφώς από τις εξελίξεις στα τμήματα Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη και Νεάπολη - Χερσόνησος από εκεί και πέρα όμως , όπως είπε, θα πρέπει να δούμε τον ΒΟΑΚ ενιαία από Χανιά ως Σητεία παράλληλα με τους κάθετους δρόμους και τον ΝΟΑΚ. Τα οδικά έργα Καλό Χωριό - Γέφυρα Φρουζή και Γέφυρα - παράκαμψη Παχειάς Άμμου αλλά και Παχειά Άμμος Αγκαθιάς θα βελτιώσουν την κίνηση στην ανατολική Κρήτη και αυτό θα είναι σε όφελος για τον νομό Λασιθίου. Πρέπει επομένως ενιαία να δούμε το οδικό δίκτυο στο νησί, τόνισε.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου τοποθετήθηκε και για το θέμα των ΑΠΕ. Όπως είπε, η ανάπτυξη έχει δυο όψεις και αναζητείται η χρυσή τομή. Σίγουρα μας χρειάζεται ενέργεια . Το καλώδιο Κρήτη -Πελοπόννησος φέρνει ρεύμα στην Κρήτη η οποία τροφοδοτείται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί και το λεγόμενο μεγάλο καλώδιο άρα θα διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να διασφαλιστεί ενέργεια και μάλιστα φθηνή ενέργεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο πάντως έχει πάρει θέση και λέει όχι σε ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura. Βέβαια το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει προχωρήσει σε μια καταρχήν μελέτη όπου ουσιαστικά βάζοντας παραμέτρους , αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura, δυναμικό αέρα ανά περιοχή , έχει καταλήξει σε ποιες περιοχές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, σεβόμενοι το περιβάλλον. Γιατί μας χρειάζεται η ενέργεια και είναι φθηνή ενέργεια. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά αποδίδουν ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε , το καλοκαίρι με τον ήλιο ή τον αέρα. Το θέμα λοιπόν πρέπει να το δούμε με ευαισθησία, προσοχή χωρίς ισοπεδωτικές φωνές, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εν συνεχεία ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των απορριμμάτων λέγοντας ότι παρακολουθούν πως θα τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης. Στον Δήμο Αγίου Νικολάου υπάρχει ο ΧΥΤΑ από τον οποίο εξυπηρετείται και η Ιεράπετρα κατά το μεγαλύτερο μέρος. Είναι ε εγρήγορση και υπάρχει δυνατότητα να επεκτείνουν τα κύτταρα που έχουν και παράλληλα εξετάζεται το θέμα της ανακύκλωσης, της υπογειοποίησης κάδων, της δημιουργίας φορέα ανατολικής Κρήτης.