O δήμαρχος Αγίου Νικολάου για τη "βιώσιμη αξιοποίηση" της Σπιναλόγκας

9:44 π.μ. - Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022
09:08 π.μ. - Παρ, 12/44/2022
Image: O δήμαρχος Αγίου Νικολάου για τη "βιώσιμη αξιοποίηση" της Σπιναλόγκας

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Λ. Μενδώνη στο Λασίθι και την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο ζήτημα της "βιώσιμης αναπτυξιακής αξιοποίησης" της Σπιναλόγκας αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον απολογισμό της επίσκεψης Μενδώνη στο Λασίθι. Στη σχετική ανακοίνωση του δημάρχου επισημαίνονται τα εξής:

"Με αφορμή δημοσιεύματα που καταχωρήθηκαν στις στήλες Αθηναϊκών ισοτόπων, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στον Δήμο Αγίου Νικολάου και τις δηλώσεις της : ν΄ αποτελέσει το συγκεκριμένο μνημείο μέρος σειριακής εγγραφής με αντίστοιχα Φρούρια της Μεσογείου καθώς και η επιτόπια αυτοψία κλιμακίου του υπουργείου στην οχυρή νησίδα και η ανακοίνωση που κατεγράφη για την εξέταση σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου, με συγκεκριμένες χρήσεις των κτιρίων στην βάση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής αξιοποίησης, σχολιάστηκαν δυσμενώς από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, ο οποίος σε σχετική δήλωση του (11/8), ανέφερε :

“Οι αναρτήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα σε Αθηναϊκά μέσα, δείχνουν ότι η αλλαγή της στάσης του Υπουργείου Πολιτισμού - που απέκλεισε κατά την επίσκεψη της στον Δήμο η κ. Μενδώνη, την αυτοτελή εγγραφή της Σπιναλόγκας στην UNESCO - δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι το υπουργείο όπως δημοσιεύουν τα μέσα, έχει άλλους σχεδιασμούς για το νησί ! Εν προκειμένω, την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο κτίριο του νοσοκομείου, όπου εξυπηρετούνταν οι λεπροί “.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό, αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς προς το μνημείο και τους ανθρώπους που έζησαν εκεί για σειρά ετών, υπενθύμισε ότι η ένταξη του στην Unesco, ως μεμονωμένο μνημείο συνεπάγεται περιορισμούς και υποχρεώσεις που δεν θα επιτρέψουν στο υπουργείο να μετατρέψει την οχυρή νησίδα από τόπο πόνου και οδύνης, σε σύγχρονη μονάδα εξυπηρέτησης τουριστών.

“Θεωρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το μοναδικό σημείο το οποίο εθίγη από την εκπρόσωπο της ICOMOS, κατά την επίσκεψη της στον Δήμο μετά την κατάθεση του σχετικού φακέλου, ήταν η υπερ έκθεση του νησιού στους επισκέπτες και η οργάνωση του ώστε να λειτουργεί διαφορετικά. Τέτοιου είδους σκέψεις – πρόσθεσε – είναι εκτός τόπου και χρόνου και σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να φανταστώ, ένα ανάλογο εστιατόριο στην Κνωσσό, ή ένα Sushi bar στον βράχο της Ακροπόλεως. Σίγουρα τέτοια “σενάρια”, είναι ακραία και ξεφεύγουν παντελώς από την λογική ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων. ”.

Ο κ. Ζερβός, επαναλαμβάνοντας ότι η Σπιναλόγκα δεν θα μπει στην λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης, επαναβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, δεν θα μείνει με “σταυρωμένα χέρια” , την στιγμή μάλιστα που σε προηγούμενο χρόνο, εμποδίστηκε – καθ υπόδειξη – των υπηρεσιών του υπουργείου να δημιουργηθεί ένα “λόμπυ” που θα προετοιμάσει την ένταξη του νησιού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς .

“Δεν είναι δυνατόν – επεσήμανε – η περιοχή, να δεχτεί από το κράτος την υποβάθμιση του συγκεκριμένου μνημείου – του δεύτερου σε επισκεψιμότητα πιο σημαντικού μνημείου της Κρήτης. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από την τοπική κοινωνία, κατέληξε”.

cretalive.gr