Ο δάκος έκανε ζημιά και στα ελαιοτριβεία

11:06 π.μ. - Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019
11:12 π.μ. - Τρί, 03/06/2019
Image: Ο δάκος έκανε ζημιά και στα ελαιοτριβεία

Οικονομικές επιπτώσεις από τη δακοπροσβολή, όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στα ελαιοτριβεία

Ενώ τα ελαιουργεία της Κρήτης παράγουν τόνους ελαιολάδου, σε μια χρονιά που υπό άλλες συνθήκες θα χαρακτηριζόταν χρυσή, οι οικονομικές επιπτώσεις από τη δακοπροσβολή γίνονται εμφανείς όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και στα ελαιοτριβεία.

Ταυτόχρονα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη ζήτηση του προϊόντος από Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ιδιωτικές Μονάδες Τυποποίησης και Εμπορίας, που φαίνεται να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης εκδήλωσης που διοργανώνεται αύριο στο ΜΑΙΧ για τον Πολιτισμό της Ελιάς στην Κρήτη, αναφέρθηκε στη ζημιά που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Όπως εξήγησε, «με βάση τον κανόνα που προβλέπει ότι η αμοιβή τους γίνεται με ποσοστό από το παραγόμενο προϊόν κι εφόσον το προϊόν υποβαθμίζεται ποιοτικά, οι τιμές του ελαιολάδου μειώνονται και άρα μειώνεται και το τελικό ποσό που θα εισπράξει το ελαιοτριβείο».

Αναφορικά με τη ζήτηση του ελαιολάδου, όπως αναμενόταν, είναι ήδη μειωμένη. Από το καθημερινό δελτίο τιμών που αναρτά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και στις οποίες εμφανίζονται οι τιμές με τις οποίες προτίθενται να αγοράσουν έμποροι, προκύπτει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν θα αγοράσουν ούτε ελάχιστη ποσότητα ελαιολάδου, αυξάνεται. Είναι ενδεικτικό ότι από είκοσι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιωτικές μονάδες της Κρήτης που μέχρι πρότινος εκδήλωναν ενδιαφέρον, οι δεκατρείς δήλωσαν ότι δεν αγοράζουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων κ. Γιώργο Μπαουράκη, η απώλεια στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε επίπεδο Κρήτης θα είναι εμφανής με τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου. «Μετά την αστοχία του ελαιολάδου που ουσιαστικά θα έχει και ένα μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα στο περιφερειακό ΑΕΠ τη φετινή ελαιοκομική χρονιά ,εμείς σαν ΜΑΙΧ μέσω του Παρατηρητηρίου Τουρισμού προσπαθούμε να αναδείξουμε και να τοποθετήσουμε το ελαιόλαδο εκεί που πραγματικά του αξίζει στις ξένες αγορές» επεσήμανε ο κ. Μπαουράκης.

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων διεξάγει ετήσιες μελέτες για θέματα γαστρονομίας, χρήσης ελαιολάδου αλλά και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού με επίκεντρο τα μνημειακά ελαιόδεντρα και τις ελαιοκομικές περιοχές.

Αύριο το πρωί στο ΜΑΙΧ ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση για τον Πολιτισμό της Ελιάς στην Κρήτη. Μέσα από ομιλίες και δρώμενα θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του προϊόντος και της πορείας του μέσα από τον πολιτισμό. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Γύπαρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τις δράσεις του ΣΕΔΗΚ και οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή του προϊόντος της Κρήτης.

Την ανάγκη να αναδειχτούν μονοπάτια, ιστορικά και μνημειακά ελαιόδεντρα, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του δήμου Χανίων κ. Γιάννης Νικηφοράκης. «Ένα από τα κορυφαία διατροφικά προϊόντα στον κόσμο, δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή δεν έχει πάρει τη θέση που του αξίζει και όσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση και σε ότι έχει να κάνει με τη σωστή καλλιέργεια», σημείωσε ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης , Υπεύθυνος Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Αποκορώνου και εκπρόσωπος του ΣΕΔΗΚ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας ελαιοκομίας.

neakriti.gr