Ο δάκος δεν περιμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού

10:10 π.μ. - Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
10:06 π.μ. - Τετ, 28/10/2017
Image: Ο δάκος δεν περιμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού

Δύσκολη, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι και η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς στην αντιμετώπιση του δάκου

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, όχι όμως τόσο όσο η γραφειοκρατία στη λήψη των αποφάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ΔΑΟΚ των περιφερειών δεν έχουν προμηθευτεί τα σκευάσματα δακοκτονίας και δείχνουν απροετοίμαστες στο ενδεχόμενο ψεκασμών με την εμφάνιση του δάκου. Ο διαγωνισμός του ΥΠΑΑΤ για την προμήθεια των υλικών καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό, και σε διάφορες περιοχές δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί με τα αντίστοιχα συνεργεία εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας.
 
Η «ΥΧ» καταγράφει σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας την προετοιμασία και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό και φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, για την καλύτερη αντιμετώπιση του εντόμου.
 
Θεσσαλία
 
Την κλασική μάχη με τη γραφειοκρατία δίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να τρέξουν και να εγκριθούν οι διαγωνισμοί για την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας. Μια διαδικασία, η οποία κρατά μήνες (5-6 συνήθως) και, επειδή οι σχετικοί ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο μέσα Ιουλίου, η πίεση που ασκείται στο ΥΠΑΑΤ για επίσπευση των διαδικασιών είναι μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμενόμενη νέα επικαιροποιημένη ρύθμιση, με βάση την οποία οι προσωρινοί μειοδότες θα μπορούν να πιάσουν δουλειά άμεσα και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν την ολοκλήρωση των ενστάσεων, βρίσκεται στο γραφείο του γ.γ. Νίκου Αντώνογλου, προς υπογραφή.
 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας, Δημ. Σταυρίδη, «η Υπηρεσία ταυτόχρονα έχει τοποθετήσει παγίδες σε όλο το δίκτυο της περιφέρειας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και μη ανησυχητική, αλλά εφόσον οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου αρχίζουν τις προσβολές στο δέντρο, τότε έχουμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να ξεκινήσουμε ψεκασμούς. Να σημειωθεί ότι τόσο πέρυσι, όσο και το 2015, οι πληθυσμοί του δάκου ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι, αλλά η δακοκτονία που εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα στην ελαιοπαραγωγή. Όσον αφορά στην προβλεπόμενη διαδικασία, ο αρχικός διαγωνισμός έχει αποσταλεί προς έγκριση στον Επίτροπο (ο οποίος με τη σειρά του αναμένει το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο) και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ σε κάποιες περιοχές ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και επαναλήφθηκε, με αποτέλεσμα εκεί οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν με ένα 15νθήμερο καθυστέρηση.
 
Κεντρική Μακεδονία
 
Με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στον μοναδικό ελαιοκομικό νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Χαλκιδική, έληξε πριν από δύο ημέρες η προθεσμία του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωµατικό ψεκασµό ελαιόδεντρων, στα πλαίσια του Προγράµµατος Συλλογικής Καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2017. Αν και η επόπτρια του προγράμματος, Άννα Κοκόνα, ανέφερε πως η διαδικασία βρίσκεται εντός των χρονικών πλαισίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνοδεύουν τον διαγωνισμό, να μην εφαρμοστεί η δακοκτονία σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προσφορές ή κατατεθούν προσφυγές και απαιτηθεί η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. «Χωρίς να οφείλεται σε υπαιτιότητα των υπηρεσιών της περιφέρειας, οι διαδικασίες είναι τόσο γραφειοκρατικές πλέον που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και να ορίσουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα», δήλωσε η κυρία Κοκόνα.
 
Από το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Χαλκιδική έχει εξαιρεθεί η περιοχή του Μεταγγιτσίου, καθώς εκκρεμεί η ένταξη του Συνεταιρισμού και νέων γεωργών στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας, που αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε τα ελαιόδεντρα που θα ενταχθούν στη βιολογική καλλιέργεια θα διπλασιαστούν, αλλά και λόγω μεγάλου ποσοστού ήδη ενταγμένων παραγωγών στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας (πάνω από 50.000 ελαιόδεντρα).
 
Κρήτη
 
Με εντολή του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε με ευελιξία και αποτελεσματικότητα να στηριχθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη, προς όφελος των παραγωγών του νησιού και της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα, αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες ο πρώτος ψεκασμός στην Κρήτη σε όλα τα τμήματα-περιοχές που κρίνεται αναγκαίο, ενώ έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων για τον πρώτο ψεκασμό.
 
Σε δήλωσή του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιόλαδου & Ελιάς, Γιώργος Γωνιωτάκης, από τα Χανιά, τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης διαδικασίας διανομής των φαρμάκων καταπολέμησης του δάκου σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές. Οι έγκαιρες επεμβάσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του εντόμου και κάτ’ επέκταση στη μείωση της προσβολής των καρπών της ελιάς.
 
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ από το Ηράκλειο Κρήτης, Γιώργος Τζωρτζάκης. Η ανταπόκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην καθυστέρηση της απόφασης για την προμήθεια των φυτοφαρμάκων θα πρέπει να γίνει άμεσα.
 
Πελοπόννησος
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου όπου είναι πιθανόν να παρουσιαστεί πρόβλημα. Στη Λακωνία, μετά τον διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έως την 15/06/2017 έχουν υποβληθεί αποδεκτές προσφορές για 33 εργολαβίες από τις 40 που υποδιαιρείται το έργο για το 2017. Σε επτά εργολαβίες δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον και δεν υπέβαλε προσφορά κανένας εργολάβος, με αποτέλεσμα το έργο στις κάτωθι περιοχές να κηρυχθεί άγονο.
 
Εκτίμηση της ΔΑΟΚ Λακωνίας για την αδυναμία σύστασης συνεργιών στις προαναφερόμενες περιοχές, είναι κυρίως η έλλειψη ενδιαφέροντος από οδηγούς γεωργικών ελκυστήρων να εργαστούν στο πρόγραμμα.
 
Τηρώντας τη νόμιμη διαδικασία, η πιθανή εκτέλεση πρώτου ψεκασμού στις εν λόγω περιοχές από τον προσωρινό μειοδότη θα είναι το διάστημα 1 έως 14 Αυγούστου 2017. Στη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος ελαιοκαλλιεργειών στο τέλος Μαΐου, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος με 300.000 ευρώ και έτσι, από το συνολικό ποσό των 3.775.000 ευρώ που διατέθηκαν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 1.600.000 ευρώ διατέθηκαν στην ΠΕ Μεσσηνίας.
 
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Φθιώτιδα ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου. Η πορεία του προγράμματος, σε σχέση με πέρυσι, είναι αισθητά βελτιωμένη. Οι παγίδες καταγράφουν την πορεία ανάπτυξης του εντόμου και τα πρώτα δείγματα στην εμφάνισή του δείχνουν μέσο όρο 1. Το πρόβλημα εστιάζεται στην προμήθεια των σκευασμάτων για το πρόγραμμα καταπολέμησης. Για την πρώτη φάση εφαρμογής του, τα φυτοπροστατευτικά μέσα είναι από την προηγούμενη χρονιά και για τις επόμενές εφαρμογές θα υπάρχει έλλειψη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος της Neuropublic, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς, σε 5.000 στρέμματα ελιάς στην περιοχή της Στυλίδας, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και θα καταγράφουν την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Πέρυσι, η Φωκίδα αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας μας με τα λιγότερα προβλήματα προσβολής από τον δάκο. Η ΔΑΟΚ Φωκίδας θα εφαρμόσει την ίδια τακτική στην εφαρμογή του προγράμματος, με τη χρήση ηλεκτρονικής τεχνολογίας για την καταγραφή των αποτελεσμάτων.
 
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
 
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Γιώργος Τσακίρης, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι το ΥΠΑΑΤ, με απόφασή του, κάνει κατανομή των χρημάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα. «Για να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων εργατών, απαιτείται πίστωση, η οποία έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΠΑΜ-Θ, αλλά τα χρήματα δεν έρχονται αυτόματα». Στην ΠΕ Έβρου, έγινε ανάληψη υποχρέωσης, δεσμεύτηκε η πίστωση από τον προϋπολογισμό και βγήκε η ανακοίνωση για προσλήψεις προσωπικού, αλλά «στην ΠΕ Καβάλας, η Διεύθυνση Προσωπικού αρνείται να κάνει την ανάληψη γιατί υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα στο συρτάρι». Ο κ. Τσακίρης επικοινώνησε με τον διευθυντή και επιχείρησε να τον πείσει, με το αιτιολογικό ότι η Θάσος είναι ελαιοπαραγωγική περιοχή και η δακοκτονία πρέπει να γίνει άμεσα. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Πέτροβιτς, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι δεν υπάρχουν χρήματα. «Πιέζουμε το υπουργείο για να μπουν οι πιστώσεις και να προχωρήσει η διαδικασία».
 
Στο όμορφο νησί της Ανατολικής Μακεδονίας, που φημίζεται για το ελαιόλαδο και την ελιά θρούμπα, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, συνολικά 77 ατόμων, οι οποίες καθυστερούν δραματικά λόγω γραφειοκρατίας. Το ΥΠΑΑΤ έκανε την ανακοίνωση κατανομής στις 2 Ιουνίου, αλλά έκτοτε ουδέν. Σημειωτέον, οι 77 προσλήψεις δεν πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜ-Θ.
 
Πέρυσι, στις 30 Ιουνίου, έγιναν οι πρώτοι ψεκασμοί από το πρόγραμμα δακοκτονίας, αλλά φέτος υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ο υπεύθυνος γεωπόνος για την δακοκτονία στη Θάσο, Θόδωρος Μανιταράς, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι δεν αποκλείεται μέχρι να αρχίσουν οι ψεκασμοί να εμφανιστεί δάκος, σημειώνοντας ότι δεν έχουν καθόλου προσωπικό για να ψεκάσει. Προσθέτει ότι ο καιρός είναι βροχερός τις τελευταίες μέρες.
 
Δυτική Ελλάδα
 
Με δυσκολίες και καθυστερήσεις που έχουν σχέση με την εφαρμογή του διεθνούς, πλέον, διαγωνισμού προχωρά στη Δυτική Ελλάδα το πρόγραμμα δακοκτονίας.
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται, κυρίως στους Νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να γίνουν εγκαίρως οι πρώτοι ψεκασμοί στα ελαιόδεντρα.
 
Η αλλαγή ενός άρθρου στη νομοθεσία που έδινε στο παρελθόν τη δυνατότητα στις περιφέρειες να αναθέτουν σε μειοδότη τη δακοκτονία για να ξεκινήσουν στην ώρα τους οι αναγκαίοι ψεκασμοί, φαίνεται πως πάει πίσω την όλη διαδικασία. Επιπλέον, λόγω της τροποποίησης της νομοθεσίας, υπήρξαν και περιπτώσεις κατάθεσης λανθασμένων δικαιολογητικών από πλευράς των εργολάβων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η επανάληψη της διαδικασίας.
 
Πάντως, στον Νομό Ηλείας, η αλλαγή του τρόπου κατανομής των τομέων δακοκτονίας (μειώθηκαν κατά 50%) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται πως λύνει το πρόβλημα με την έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε παρουσιαστεί πέρυσι από την πλευρά των εργολάβων στον Νομό Ηλείας και, εκτός απροόπτου, καλύπτονται οι 6 από τους 7 τομείς.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μαρία Αμπατζή, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος
 
Πηγή: ypaithros.gr