Ο βραβευμένος φωτογράφος Δημήτρης Μεσσίνης στην κάμερα του hxonews.gr

11:58 π.μ. - Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Τετ, 10/58/2022
Image: Ο βραβευμένος φωτογράφος Δημήτρης Μεσσίνης στην κάμερα του hxonews.gr

Η νεότερη παγκόσμια ιστορία καταγεγραμμένη από τα κλικ του φακού του

Φωτογραφίες που καθηλώνουν, τραβούν τα βλέμματα και προκαλούν έντονα συναισθήματα, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Δημήτρη Μεσσίνη "Σεράγεβο - Η πολιορκία" που πραγματοποιείται στο Στέκι Νεολαίας Ιεράπετρας εως τις 11 Αυγούστου. Ο Δ. Μεσσίνης εργάστηκε για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. 

Όπως ο ίδιος δηλώνει μεταξύ άλλων στην κάμερα του hxonews.gr  «η δουλειά μου είναι να κάνω μια αντικειμενική καταγραφή, με τις όποιες δυσκολίες μπορεί να συνεπάγεται αυτό, και να παρουσιάσω, να δείξω  στον κόσμο, τι γίνεται. Δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν δικαιούμαι να πάρω θέση. Η φωτογραφία απεικονίζει κάτι που γίνεται τη δεδομένη στιγμή. Αν   παρατηρήσει κανείς τις φωτογραφίες τησς έκθεσης , εκτός από εκείνες που έχουν παιδιά γιατί εκεί υπάρχει μια διαφορετική αντίδραση, κανένας από τους ενήλικες  δεν με έχει αντιληφθεί. Εάν με  αντιληφθεί, τότε, «στήνεται» ενστικτωδώς  και προσπαθεί να δείξει αυτό που θα ήθελε να είναι και όχι αυτό που είναι και τότε… έχει φύγει η αλήθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά ένα περιστατικό  που τον σημάδεψε και ήταν μάλιστα η αφορμή για την έκθεση, όπως είπε  ήταν μια φωτογραφία όπου ένα κοριτσάκι   στην αγκαλιά της μητέρας του, χαιρετά μέσα από το τζάμι του λεωφορείου, τον πατέρα του. Είναι εκπληκτικό ότι χρόνια αργότερα, το κορίτσι αυτό όταν είδε τη φωτογραφία αναρτημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε σε επικοινωνία μαζί του και του είπε ότι είναι εκείνη στην εικόνα, που αποχαιρετά τον πατέρα της  ο οποίος σκοτώθηκε λίγους  μήνες μετά.

Ο κ. Μεσσινης  μίλησε ακόμη  για τον «πόλεμο» της προπαγάνδας , το καζάνι που βράζει στη Βοσνία, αλλά και τη δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι δυστυχώς  η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του 9ου διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας με καλλιτεχνική διευθύντρια την κα Ελένη Βλάσση.