Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος ο νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού

6:35 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020
06:03 μ.μ. - Δευ, 02/35/2020
Image: Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος ο νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού

Ο νέος ηγούμενος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης είναι από τη Σητεία, έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Τοπλού το 2001 και για 19 χρόνια υπηρέτησε ως διάκονος κοντά στους Μητροπολίτες Ευγένιο και Κύριλλο.

Νέα σελίδα στην ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ο Ηγούμενος π. Φιλόθεος Σπανουδάκης είχε υποβάλει την παραίτησή του που θα ξεκινούσε από την 1η Ιανουαρίου. Τότε διορίστηκε επιτροπή κι εδώ και δύο μήνες ο ο. Φιλόθεος έχει τον τίτλο του προηγουμένου.

Χθες με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακοινώθηκε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον Μητροπολίτη Ιεραπυτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Σκαρβέλη και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἱεραπύτνης καί Σητείας κ. Κύριλλον, συ­νο­δευόμενον ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀμβροσίου Σκαρ­βέλη, Πρωτοσυγκέλλου αὐτοῦ, ᾧτινι συνεχάρη πατρικῶς ἐπί τῇ ἀνα­λήψει τῶν πολυευθύνων διοικητικῶν αὐτοῦ καθηκόν­των ὡς νέου Ἡγου­μένου τῆς Ἱ. Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Παναγίας Ἀκρω­τη­ριανῆς καί Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Τοπλοῦ Σητείας.

Για την ιστορία ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Σπανουδάκης, έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Τοπλού το 1960 και το 1969 εξελέγη ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού. Η ηγουμενία του χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη ανακαίνιση του μοναστηριού, την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων αμπελιών και τις δράσεις στον τομέα της βιοκαλλιέργειας αλλά και την εξωστρέφειας.

Ο νέος ηγούμενος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης είναι από τη Σητεία, έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Τοπλού το 2001 και για 19 χρόνια υπηρέτησε ως διάκονος κοντά στους Μητροπολίτες Ευγένιο και Κύριλλο.

Η νέα εποχή στην ιστορία της Μονής έχει ένα μεγάλο στοίχημα, την συνέχεια της δυναμικής πορείας της Μονής και την επάνδρωση της για να συνεχίσει να δίνει τη μαρτυρία της στο μέλλον. Ο δε προηγούμενος Φιλόθεος, το σύμβολο της παράδοσης του σητειακού μοναχισμού, να έχει έτη πολλά και με την παρουσία του και πνευματική του διάσταση να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του προς την μονή της μετανοίας του και την τοπική μας κοινωνία.