Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας

12:58 μ.μ. - Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022
12:09 μ.μ. - Τετ, 14/58/2022
Image: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Ιεράπετρας

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο για το κατ’ εξοχήν σύμβολο της πίστεώς μας.

Όπως υπογράμμισε στη μεστή ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος ο Σταυρός από όργανο ατιμωτικού θανάτου προ Χριστού έγινε το ευλογημένο ξύλο και το όργανο της σωτηρίας του ανθρώπου. Με το σημείο του σταυρού όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας σφραγίζονται και όλα αγιάζονται. Δεν νοείται ζωή του χριστιανού χωρίς τον Σταυρό του Κυρίου, ο οποίος τον συντροφεύει από το Βάπτισμα του μέχρι και τον τάφο του, τον οποίο πάλι ο Σταυρός το σφραγίζει. Επίσης τόνισε ότι «πάνω στον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού συνοψίζεται όλη η φιλανθρωπία και το έργο Του. Το μυστήριο του Σταυρού ενεργούσε προτυπωτικά και κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης: Ο Μωυσής με τη ράβδο του χάραξε το σημείο του Σταυρού και χώρισε τα ύδατα της Ερυθράς θάλασσας, για να τη διασχίσουν οι καταδιωκόμενοι από τους Αιγυπτίους Ισραηλίτες και να σωθούν, και επίσης ύψωσε στην έρημο το χάλκινο φίδι για να σώσει τον λαό του από τα θανατηφόρα δαγκώματα των δηλητηριασμένων φιδιών.

Όπως σημείωσε ο Σεβ. κ. Κύριλλος απαιτείται διάθεση σταυρική, δηλ. να σταυρώνουμε συνεχώς τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες μας, και αναστάσιμο ήθος. Να ακολουθούμε πορεία σταυρική, την στενή και τεθλιμμένη οδό, με εκούσιες στερήσεις για χάρη του Χριστού. Να υπομένουμε τις δοκιμασίες και όλες τις δυσκολίες της ζωής μας καρτερικά και ευχαριστιακά, να τις αντιμετωπίζουμε ως επίσκεψη Θεού και ευκαιρία για πνευματική τελείωση, συσταύρωση και συνανάσταση με τον Χριστό, που για χάρη της δικής μας σωτηρίας εκουσίως θυσιάστηκε πάνω στον Σταυρό. Καταλήγοντας ο Σεβ. τόνισε την ανάγκη μετάνοιας και επιλογής της σταυρικού τρόπου ζωής. Διότι όποιος δεν αρνείται την άρση του προσωπικού του σταυρού, ατενίζει τον Σταυρό του Κυρίου, όπως τότε οι Ισραηλίτες το χάλκινο φίδι, και σώζεται από τα θανατηφόρα βέλη του διαβόλου, λαμβάνει δύναμη, καρτερία, υπομονή και ελπίδα. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τη χάρη, τη δύναμη, τη βοήθεια και την προστασία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι της πόλεως, Πανοσιολ. Aρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Α΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, Αιδεσιμ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας, Αιδεσιμολ. Πρωτ. Εμμανουήλ Μολυμπάκης, Εφημέριος του πανηγυρίζοντος ναού και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκε πλήθος ευσεβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και Περιφερ. Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Δημοτ. Σύμβουλος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Αγγελάκης, ο πρ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νίκος Χριστοφακάκης κ.α.