Ο Αραχωβίτης σήμερα στην Ιεράπετρα – Τι είπε αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8

11:47 π.μ. - Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Παρ, 23/47/2020
Image: Ο Αραχωβίτης σήμερα στην Ιεράπετρα – Τι είπε αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8

Υπάρχουν λύσεις για ενίσχυση των παραγωγών τόνισε ο πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και της αγροτικής οικονομίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης ο οποίος βρίσκεται σε τριήμερη περιοδεία σε ολόκληρη την Κρήτη συνοδευόμενος από τον συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος και πρ. πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ. Σήμερα Παρασκευή ο κ. Αραχωβίτης θα είναι στο Λασίθι και την Ιεράπετρα.

Ο πρώην Υπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξής του μίλησε για τον πτωχευτικό νόμο, την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Α. Τσίπρας στον κ. Σταϊκούρα και τον κίνδυνο εάν περάσει το νομοσχέδιο 250.000 χιλιάδες οικογένειες να χάσουν το σπίτι τους . Ο Έλληνας έχασε τα χρόνια της κρίσης μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Ως πότε θα πληρώνουμε τις τράπεζες με τη φορολογία και ταυτόχρονα θα μας πετάνε από τα σπίτια μας, ήταν ένας έντονος προβληματισμός που εξέφρασε. ;

Εν συνεχεία σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επιβληθούν σταθεροί κανόνες και όροι παντού. Προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ενίσχυσε τις δομές υγείας, μέσα σε περίοδο μνημονίων. Ενώ τώρα μέσα στον κορωνοϊό έχουμε μείωση προσωπικού. Η πολιτική της ΝΔ και εδώ είναι καταστροφική και ο αστοχίες της είναι συνεχόμενες.

Σχετικά με τη δίκη της Χρυσής σχολίασε ότι ήταν μια ιστορική απόφαση και η πρόταση της προέδρου δικαίωσε το κοινό περί κοινό δικαίου αίσθημα. Όμως με τον φασισμό δεν τελειωσαμε. Ο φασισμός γεννιέται κάτω από συνθήκες κρίσης. Οι συνθήκες που ζούμε οδηγεί τους ανθρώπους ξανά στα άκρα. Αυτό που οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ είναι να στρέψουμε την κοινωνία με πρόγραμμα και απαντήσεις με σε πιο δημοκρατικές κατευθύνσεις.

Κατόπιν ο κ. Αραχωβίτης στάθηκε ιδιαίτερα στα αγροτικά ζητήματα με αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια , τη δακοκτονία, τη μειωμένη τιμή λαδιού λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει με τί ποσό και πώς θα ενισχύσει τους παραγωγούς. Επίσης για τις θερμοκπηπιακές καλλιέργειες είπε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό αλλά θα πρέπει η Ε.Ε. να εγκρίνει τη χορήγησή τους για να μην θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και αυτό καλώς γίνεται. Το ποσό όμως που θα δοθεί για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι πολύ μικρό για τη ζημιά που έχουν πάθει οι παραγωγοί. Μεγάλη ζημιά υπέστησαν και οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές, και κτηνοτρόφοι , αλιείς κλπ, επεσήμανε.

Σημείωσε ότι με ΦΕΚ έχει θεσμοθετηθεί από τον Μάϊο του 2019 το Ταμείο Αγροτικής Εγγυοδοσίας και μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ δάνειο ακόμα. Με ολιγωρία της κυβέρνησης λοιπόν χρήματα , δάνεια χαμηλότοκα και άτοκα μέχρι κάποιο ποσό που θα μπορούσαν να δώσουν οι τράπεζες ώστε να ξεκλειδώσουν τη ρευστότητα, δεν αξιοποιούνται.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τις δηλώσει στου κ. Αραχωβίτη: