Ο απολογισμός του Σταύρου Αρναουτάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

9:47 π.μ. - Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Παρ, 28/47/2020
Image: Ο απολογισμός του Σταύρου Αρναουτάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Να κάνουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο» - Για οραματικό σχέδιο έκανε λόγο ο Στ. Αρναουτάκης κατά τον χθεσινό απολογισμό έργου για το 2019

Για ισότιμη ανάπτυξη με έμφαση στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, για συνέπεια απέναντι σε εργολάβους και προμηθευτές και για ικανοποιητικά αποτελέσματα σε επίπεδο εντάξεων και δημοπρατήσεων έργων προς όφελος των Κρητικών έκανε λόγος ο Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό έργου της περιφερειακής Αρχής για το 2019.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης στάθηκε στα απρόοπτα και στις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν τη περασμένη χρονιά λόγω των εκτεταμένων ζημιών από θεομηνίες, ενώ επανέλαβε το γνωστό αίτημα για περαιτέρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με αιχμή του δόρατος την αρμοδιότητα του έργου του ΒΟΑΚ.

Για... χαμηλές πτήσεις κατηγόρησε την περιφερειακή Αρχή, κάνοντας το δικό της ταμείο για το 2019 η μείζων αντιπολίτευση, ενώ οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική τόσο στην περιφερειακή Αρχή, όσο και στην μείζονα αντιπολίτευση.

Συνεργασία

Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2019, ο περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως «με κοινή βούληση και στράτευση, με τη στενή και ειλικρινή συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τα στελέχη της Περιφέρειας, με τους θεσμικούς μας εταίρους, αλλά πάνω απ’ όλα με έντιμη διαχείριση και διαφάνεια, με ορθολογισμό και πραγματισμό μπορούμε να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου. Το χρέος μας είναι μεγάλο. Η ευθύνη μας ακόμα μεγαλύτερη, αυτή την ευθύνη αγαπάμε, γι’ αυτό όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Κρήτη του 2030».

Όπως επισήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης, είναι εμφανής η ιεραρχική προτεραιότητα που δόθηκε από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης αποβλήτων, όπου πρώτη σε όλη την Ελλάδα η Κρήτη υλοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης, έχοντας εξασφαλίσει σήμερα δημόσια χρηματοδότηση στο 100% σε όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Οδικό δίκτυο

Για το οδικό δίκτυο της Κρήτης, ο περιφερειάρχης τόνισε πως εξασφαλίστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για την οδική ασφάλεια, όπως τα 35 εκατ. ευρώ του έργου που θα ξεκινήσει φέτος για τη μεγάλη παρέμβαση ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας σε 452 “σεσημασμένα” σημεία μεγάλης επικινδυνότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Ο ίδιος τόνισε ότι, αν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα του έργου του ΒΟΑΚ, θα το είχε “τρέξει” πολύ πιο γρήγορα, ενώ επισήμανε: «Τονίζουμε, όμως, πως δε θα σταματήσουμε ούτε μέρα την προσπάθεια και την πίεση μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο».

Ζημιές από θεομηνίες

Ο Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019, καθώς έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 247.900.118,75 ευρώ, εκ των οποίων έχουν συντελεστεί ήδη πληρωμές συνολικού ύψους 94.726.616,66 ευρώ.

Σημείωσε δε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εντάχθηκαν έργα 330 εκατ., από τα οποία τα 231 αφορούν στο ΕΤΠΑ και 99 αφορούν στο ΕΚΤ, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 76% του προγράμματος. Αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Κρήτης εντάχθηκαν 79 νέα έργα/μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 492.599.560,90 ευρώ.

Αλ. Μαρκογιαννάκης

«Χαμηλό όραμα, χαμηλές προσδοκίες, χαμηλή αποτελεσματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης, που θα έπρεπε να είναι η περισσότερο δυναμική και ακμάζουσα Περιφέρεια στη χώρα», τόνισε σε επικριτικό ύφος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και σημείωσε:

«Η περιορισμένη απορροφητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2014-2020”, σε συνδυασμό με την ασθενή σας διεκδίκηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει στερήσει πολύτιμους πόρους από την τοπική οικονομία και παράλληλα συντηρεί το συγκριτικό έλλειμμα των υποδομών που έχει η Κρήτη.

Σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό και πολιτικούς τακτικισμούς από την ίδια την πλειοψηφούσα παράταξη, όπως για παράδειγμα την έγκριση της ΣΜΠΕ για την επένδυση στην πρώην Βάση των Γουρνών».

“Λαϊκή Συσπείρωση”

«Συνταχθήκατε με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Η πολιτική σας εφάρμοσε όσα έλεγαν τα μνημόνια. Φέρετε ευθύνη για την καταστροφή των ελαιοπαραγωγών.

Στις πλημμύρες φάνηκαν οι ευθύνες σας», τόνισε από πλευράς “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Αλέκος Μαρινάκης.

Μ. Κριτσωτάκης

Υπάρχει μια αποστασιοποιημένη Περιφέρεια από την κοινωνία και τους φορείς. Υπάρχουν τομείς που είχαμε “Βατερλό”, όπως στον πρωτογενή τομέα με τη δακοκτονία. Και στον τουρισμό περιοριζόμαστε σε εκθέσεις. Αυτό δεν είναι τουρισμός.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει μια ευθεία συναίνεση με την παράταξη του κ. Αρναουτάκη», επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης “Ξαστεριά - Ανατροπή στην Κρήτη”, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Για το Μεταναστευτικό - Παράσταση διαμαρτυρίας από πολίτες

Κατά το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, στο μέγαρο της Περιφέρειας βρέθηκαν και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας δεκάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, με αφορμή τα τεκταινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό.

Οι συγκεντρωμένοι διάβασαν κείμενο με το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας τους, ενώ ο περιφερειάρχης υποσχέθηκε να το καταθέσει ως ψήφισμα στην ΕΝΠΕ, αφότου όμως γίνει μια σχετική επεξεργασία.

neakriti.gr