
«Δεν μας έδωσε ούτε δύο ώρες ο άνεμος να ανασάνουμε – Από τις πιο δύσκολες στα 28 χρόνια υπηρεσίας μου»
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, κ. Δημήτρης Καλιοντζής, περιγράφει στον Ηχώ 99,8 την πολυήμερη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή
Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», μίλησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, Δημήτρης Καλιοντζής, περιγράφοντας με δραματικό αλλά και ρεαλιστικό τρόπο την πολυήμερη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή.
Ο κ. Καλιοντζής έκανε λόγο για μια φωτιά εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που έφταναν τα 8 bf και με ριπές που έφταναν τα 9 και 10 bf, γεγονός που καθιστούσε την επιχείρηση κατάσβεσης ιδιαίτερα δύσκολη:
«Δεν μας έδωσε ούτε δύο ώρες ο άνεμος να πάρουμε ανάσα. Περιμέναμε μια ευκαιρία να σταθεροποιήσουμε τα μέτωπα, να χτίσουμε τις άμυνες μας, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Αυτό που πετύχαμε, το πετύχαμε με τεράστιο κόπο και συνεργασία όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άμεση κινητοποίηση, συντονισμός και εναέρια μέσα
Η φωτιά ξέσπασε αιφνιδιαστικά και επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των καιρικών συνθηκών. Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική Ιεράπετρας κινητοποιήθηκε με 3-4 οχήματα και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η συνδρομή των εναέριων μέσων από το Ηράκλειο:
«Τα ελικόπτερα ήρθαν αμέσως, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά. Οι πιλότοι ξεπέρασαν τα όριά τους, ήταν πολύ δύσκολο».
Στην περιοχή επιχειρούσαν περίπου 250 πυροσβέστες με 53 οχήματα, ενώ κατέφθασαν και πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα. Ο συντονισμός γινόταν από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», με real-time εικόνα της πυρκαγιάς και επικοινωνία με όλα τα μέσα.
«Ήταν σημαντικό εργαλείο. Γνωρίζαμε πού είναι η φωτιά, πού είναι τα οχήματα και πώς επιχειρούν. Ο υπαρχηγός από την Αθήνα ήρθε άμεσα και πλαισιώθηκε από πέντε ανώτατους αξιωματικούς. Ο καθένας είχε εικόνα και ευθύνη για συγκεκριμένο κομμάτι της επιχείρησης», εξήγησε.
Περιορισμένα τα βαρέως τύπου εναέρια μέσα – Δεν φτάνουν για τις ανάγκες της Κρήτης
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που έθεσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας αφορά την επιχειρησιακή επάρκεια των εναέριων μέσων στην Κρήτη. Όπως σημείωσε, τα ειδικού τύπου ελικόπτερα βαρέως τύπου – όπως τα Erickson – δεν είναι εύκολα διαθέσιμα λόγω του περιορισμένου αριθμού τους σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Κρήτης καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρχουν εξειδικευμένα μέσα πυρόσβεσης που να μπορούν να επιχειρούν αποτελεσματικά στις δύσβατες και ορεινές περιοχές του νησιού.
Αποφυγή ολικών καταστροφών – Εκκενώσεις χωρίς χρονοτριβή
Σύμφωνα με τον Διοικητή, αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές, ωστόσο καμία κύρια κατοικία δεν καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπήρξαν απώλειες σε αποθήκες και πιθανώς εξοχικά, αλλά χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
«Η απόφαση για εκκένωση ελήφθη άμεσα. Σε 3-4 ώρες εκκενώθηκε μια τεράστια περιοχή, κάτι που από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Το 112 ενεργοποιήθηκε γρήγορα, και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες λειτούργησαν άψογα».
Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε δημόσια τους επιχειρηματίες της περιοχής, όπως τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων Ostria και Mare Blue, που φιλοξένησαν επί πέντε ημέρες δεκάδες πυροσβέστες, παρέχοντας στέγη και σίτιση. «Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό μας».
Από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις των τελευταίων δεκαετιών
Ο κ. Καλιοντζής δεν έκρυψε ότι αυτή η πυρκαγιά ήταν από τις πιο δύσκολες της καριέρας του:
«Στα 27-28 χρόνια μου στην υπηρεσία, αυτή η πυρκαγιά έιναι μέσα στις τρεις χειρότερες που έχω ζήσει. Ήταν δύσκολη και επικίνδυνη. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος και για τους πυροσβέστες και για τους πολίτες».
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η μάχη συνεχίζεται με περιπολίες, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων παραμένει, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν όλα πάνε καλά, μέχρι την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαδικασία πλήρους αποκλιμάκωσης.
Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ανακοινώσεις θα γίνουν από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.