Ο αντιπρόεδρος της AGRIS Θ. Τσάλος στον Ηχώ fm 99,8 για την πορεία των καλλιεργειών

8:52 π.μ. - Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
08:04 π.μ. - Δευ, 10/52/2017
Image: Ο αντιπρόεδρος της AGRIS Θ. Τσάλος  στον Ηχώ fm 99,8 για την πορεία των καλλιεργειών

Οι φετινές τάσεις και τι πρέπει να προσέχει ο παραγωγός

Την μέχρι τώρα πορεία των καλλιεργειών στην Ιεράπετρα, την Κρήτη  καθώς και στοιχεία για τη διάθεση των  κηπευτικών  σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο , σχολίασε μιλώντας στον Ηχώ fm 99,8 ο Γεωπόνος της AGRIS  κ. Θ. Τσάλος ο οποίος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ της AGRIS. Αρκετοί παραγωγοί έχουν επιλέξει την ντομάτα, Η ντομάτα καλύπτει ανάγκες της εσωτερικής αγοράς είναι όμως και εξαγώγιμο προϊόν σε διάφορες χώρες όπως Βουλγαρία και τελευταία φαίνεται αυξητική τάση ζήτησης από τις αγορές της Ρουμανίας.
Η  φύτευση στο αγγούρι είναι ακόμη σε εξέλιξη είναι ενώ και η πιπεριά δείχνει μια μικρή αύξηση ενώ η μελιτζάνα δεν έχει τη δυναμική άλλων χρόνων.  Σε σχέση με την  υπόλοιπη Κρήτη ως Ιεράπετρα  δεν έχουμε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις  στο  δε Τυμπάκι  εκτιμάται ότι θα έχουμε  αύξηση καλλιέργειας στην πιπεριά , σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.  Κατόπιν έκανε ένα σχόλιο για τις  αγορές  σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες  χώρες,
Έδωσε χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς για το τι πρέπει να προσέχουν  στην επιλογή των φυτών αλλά και γενικότερα για τον τρόπο  καλλιέργειας.  
Επεσήμανε ότι πλέον οι παραγωγοί έχουν   την ευχέρεια να ανατρέχουν προς τα πίσω και να βρουν στοιχεία για το υλικό εκκίνησης , την ημερομηνία σποράς του, την παρτίδα και τα λοιπά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ιχνηλασιμότητα ενός προϊόντος  που είναι αναγκαίο κατά περίπτωση να το γνωρίζει ο ίδιος ή οι φορείς πιστοποίησης.  Ο παραγωγός  είναι εκείνος επιλέγει το φυτώριο με το οποίο  θα συνεργαστεί   με βάσει τα δικά του κριτήρια και τις  απαιτήσεις του. Η AGRIS όπως και άλλα φυτώρια της περιοχής είναι από τα πλέον  ασφαλή για να προμηθευτεί ο παραγωγός τα φυτά του.  


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Θ. Τσάλου: