Ο Ανδρουλάκης στον ΗΧΩ 99,8: «Το Λασίθι χρειάζεται άμεσες χρηματοδοτήσεις – Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι εδώ, το κράτος πρέπει να τον εμπιστευθεί»

Στην πρωινή εκπομπή του ΗΧΩ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας για έργα ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και οδικής ασφάλειας.
Στην πρωινή εκπομπή του ΗΧΩ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας με λεπτομέρειες τον σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας για έργα ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και οδικής ασφάλειας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι μελέτες είναι ώριμες, οι ανάγκες μεγάλες, αλλά η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος έχει αφήσει τον τόπο εκτεθειμένο.
Ο σχεδιασμός που καλύπτει όλο το Λασίθι
Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης, αύριο θα παρουσιαστούν ξανά οι «ανοιχτοί χάρτες» με το σχέδιο και το πλάνο έργων που αφορά ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα – από τον Μύρτο μέχρι τη Ζάκρο και από τον Άγιο Γεώργιο στο Οροπέδιο μέχρι το Χώνο και το Καστέλι Φουρνής. «Αυτός ο σχεδιασμός είναι αναγκαίος και επιτακτικός. Όμως το πιο ουσιαστικό θα ήταν οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από θεσμικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση να είχαν χρηματοδοτηθεί έγκαιρα», τόνισε.
Υπενθύμισε ότι οι μελέτες που υπογράφηκαν στις 8 Μαΐου είναι ολοκληρωμένες εδώ και 13 χρόνια. «Γιατί έπρεπε να περιμένουν τόσο για να επικαιροποιηθούν και να ξανακοστολογηθούν;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας την αγωνία που εξέφραζε ο αείμνηστος πρόεδρος του ΤΟΕΒ.
Η διασύνδεση Αποσελέμη και τα έργα που ακολουθούν
Ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της διασύνδεσης του Αποσελέμη με τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, την Κριτσά και την ευρύτερη περιοχή, το οποίο θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο με προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τον αγωγό από τον Καλαμαφιανό ποταμό προς το φράγμα Μπραμιανών – έργο που βρίσκεται στη διαδικασία επικαιροποίησης. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων και για τις δεξαμενές στον Άη Γιάννη και στον Δήμο Σητείας.
Σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται και οι μελέτες για το φράγμα Λιθινών, που θα καλύψει την περιοχή από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι την Κάτω Ζάκρο, καθώς και για νέες δεξαμενές, όπως στους Ψίνους Καψάλους. Στόχος είναι μέχρι το 2027 να κατατεθούν για χρηματοδότηση.
Η κλιματική κρίση και οι πιέσεις
«Η κλιματική αλλαγή, η μείωση των βροχοπτώσεων και η πτώση της στάθμης ταμιευτήρων, όπως του φράγματος Μπραμιανών, αποδεικνύουν την ανάγκη για χρηματοδότηση – όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη τη χώρα», σημείωσε.
Τόνισε ότι ήδη έγιναν δύο επισκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα των προτάσεων της Περιφερειακής Ενότητας. «Από τα πέντε υδραυλικά έργα που προχωρούν στη χώρα, τα τρία είναι στο Λασίθι. Όμως αυτό δεν αρκεί. Ο Υπουργός είπε ξεκάθαρα: ‘Φέρτε μελέτες για να χρηματοδοτήσω’. Εμείς έχουμε μελέτες ολοκληρωμένες, που ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια», δήλωσε.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «αν όλα αυτά είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν στη σημερινή κατάσταση».
Οι φωτιές και οι άμεσες παρεμβάσεις
Μετά τις φωτιές του Ιουλίου, η Περιφερειακή Ενότητα προχώρησε με το ΤΕΕ σε έργα ανάσχεσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα στον Σκλαβεντιάκο και τον Παντέλη, που λειτουργούν και ως αντιπλημμυρικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «μονόλιθο» της Αγίας, όπου από το 2022 είχε δρομολογηθεί μελέτη ανάσχεσης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2025, με ύψος έργου 1,5 εκατ. ευρώ, και έχει ήδη κατατεθεί στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών για έκτακτη χρηματοδότηση.
Παράλληλα, κατατέθηκε πρόταση για δέκα μικρά αντιπλημμυρικά φράγματα στην καμένη περιοχή των Θερμών. «Θυμίζω ότι πριν από 25 χρόνια είχαμε νεκρό στην περιοχή από πλημμύρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε», υπογράμμισε.
Καθαρισμοί ρεμάτων και απομάκρυνση καμένων δέντρων
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει ήδη κάνει αυτοψίες με το Δασαρχείο και προχωρά στην απομάκρυνση καμένων κορμών δέντρων κατά μήκος των δρόμων. «Όσο απλό κι αν φαίνεται, απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες για το πού θα αποθέσουμε τους κορμούς. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των συμπολιτών μας και ξεκινάμε άμεσα», είπε.
Για τα ρέματα, σημείωσε ότι οι καθαρισμοί ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα, από τις 22 Σεπτεμβρίου, και ήδη έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων και παραποτάμων. Παράλληλα, προχωρά μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Βαϊνιάς – Αγίου Ανδρέα – Τρίβας, που είναι στην τελική φάση έγκρισης, αλλά και σε άλλα έργα σε Αγιασμένο, Καθαράδες, Καβούσι, καθώς και καθαρισμούς γεφυριών και υδροβιοτόπων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Οδικά έργα και χρηματοδοτήσεις
Για το επαρχιακό δίκτυο, πρωτεύον και δευτερεύον, έχει ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις, απομάκρυνση επικίνδυνων πεύκων και αποκατάσταση ζημιών.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αντίστοιχη πίεση ασκείται και για τον ΒΟΑΚ, όπου η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό και τους εργολάβους, προτείνοντας συνεχώς βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Ο αγώνας για να μη χαθεί άλλο νερό
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι ήδη χρηματοδοτούνται οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας για συντηρήσεις δικτύων, με στόχο «να μη χάνεται ούτε σταγόνα νερού – ούτε από τον βιολογικό, ούτε από τις γεωτρήσεις».
Έφερε ως παράδειγμα τους Κάψαλους, όπου μετά τη φωτιά διατέθηκαν άμεσα χρήματα από το ταμείο της Περιφέρειας ώστε οι αγρότες να έχουν νερό την επόμενη κιόλας μέρα, «τη στιγμή που το κράτος δεν είχε ανταποκριθεί».
Συνολικές προτάσεις 165 εκατ. ευρώ
Κλείνοντας, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει καταθέσει προτάσεις συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ, που αφορούν έργα ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας και οδοποιίας.
«Ο τόπος μας το αξίζει. Οι μελέτες υπάρχουν, ο σχεδιασμός είναι πλήρης. Αυτό που ζητούμε είναι άμεσες χρηματοδοτήσεις για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να είναι το Λασίθι θωρακισμένο απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε.