Ο Άκης Τσελέντης για το ρήγμα του Χα

7:47 π.μ. - Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021
07:10 π.μ. - Δευ, 11/47/2021
Image: Ο Άκης Τσελέντης για το ρήγμα του Χα

Τι αναφέρει ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την Ιεράπετρα

Αναφορά στο ρήγμα της Ιεράπετρας κάνει με ανάρτησή του, ο σεισμολόγος, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  κ. Άκης Τσελέντης. Όπως επισημαίνει «Όπως βλέπετε μία από τις περιοχές που έχω αυξημένα ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι και η Κρήτη- μήπως γιατί την αγαπώ πολύ;»

Ένα άλλο σημαντικό ρήγμα της Κρήτης είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά περίπου από τη νήσο Χρυσή, διασχίζει το νομό Λασιθίου, φτάνει στο Καβούσι και τελειώνει στον κόλπο του Μιραμπέλλου, είναι από τα πιο επικίνδυνα της Κρήτης, κάτι το οποίο είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει ιστορικά πολύ μεγάλους σεισμούς με τον τελευταίο να υπολογίζεται πως έγινε τον 17ο αιώνα έχοντας μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ!

Αυτό που δεν είναι γνωστό για το συγκεκριμένο ρήγμα είναι η περιοδικότητα της σεισμικότητας του ρήγματος, δηλαδή μια εκτίμηση για το πότε περίπου μπορεί να υπάρξει έξαρση σεισμικών φαινομένων, φαινόμενο το οποίο ισχύει για όλα τα ρήγματα και σε κάποιες περιπτώσεις άλλων ρηγμάτων υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να γίνουν τέτοιες εκτιμήσεις.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει σκοπό να εγκαταστήσει δυο σεισμολογικούς σταθμούς και δύο Γεωδαιτικούς σταθμούς πάνω στο ρήγμα ενώ ταυτόχρονα θα παρατηρεί συνεχώς μέσω δορυφόρου μικρόπαραμορφώσεις ακρίβειας λίγων χιλιοστών στη ρηξιγενή αυτή ζώνη.

-ΤΟΝΙΖΩ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΔΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ» καταλήγει ο κ. Τσελέντης.