Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Ηχώ 99,8 για το «καλάθι νοικοκυριού» και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται

11:45 π.μ. - Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Τρί, 01/45/2022
Image: Ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Ηχώ 99,8 για το «καλάθι νοικοκυριού»  και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Πρεμιέρα κάνει αύριο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, το «καλάθι του νοικοκυριού», με 51 βασικά προϊόντα για τα οποία καλούνται σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο 90 εκατομμύρια ευρώ και άνω, να διαθέτουν σε χαμηλότερες τιμές.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 δίνοντας λεπτομέρειες για το «καλάθι» σημειώνοντας ότι κάθε αλυσίδα με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατομμύρια ευρώ είναι υποχρεωμένη, να στείλει τον κατάλογο με τα προϊόντα που η ίδια θα επιλέξει για να γεμίσει το «καλάθι» της, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis.

Παράλληλα, δημιουργείται και ειδικό site, το kalathi.mindev.gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποια προϊόντα εντάσσονται. Με τους τρόπους αυτούς, όπως και μέσω της δυνατότητας καταγγελιών από πολίτες, δύναται να γίνεται έλεγχος εάν τα σουπερ μάρκετ εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται πέραν των κλιμακίων που θα πραγματοποιούν ελέγχους. Αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων σουπερ μάρκετ και των μικρών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων της γειτονιάς, είναι όμως μια κατάσταση που ήδη υπάρχει. Δεν αποκλείουμε βέβαια κανέναν.

Όποια επιχείρηση επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει στο «καλάθι» αλλά για εκείνες που έχουν τζίρο κάτω των 90 εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι υποχρεωτικό. Όσο για τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα πχ για διαβητικούς πράγματι είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όμως επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές τέτοιες κατηγορίες προϊόντων το εξετάζουμε γιατί δεν θέλουμε να χαθεί το «καλάθι» και ο λόγος που προχωράμε σε αυτή την ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της όλης προσπάθειας είναι να στηριχτούν οι οικογένειες, οι πολίτες που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα, τόνισε ο κ. Υπουργός.