Ο Α. Πανταζής για την κοπή των 42 δέντρων στην Ιεράπετρα

7:37 π.μ. - Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022
07:01 π.μ. - Τετ, 12/37/2022
Image: Ο Α. Πανταζής για την κοπή των 42 δέντρων στην Ιεράπετρα

"Κοινόχρηστοι χώροι, η μεγάλη κληρονομιά των πολιτών"

Έντονες οι Αντιδράσεις για άλλη μια φορά από μεγάλη μερίδα πολίτων για την νέα απόφαση της δημοτικής αρχής για την κοπή 42 αναπτυγμένων δένδρων από το κέντρο της πόλης στην Ιεράπετρα. Ένα θέμα που δεν θα πρέπει να μας αφήνει αμέτοχους για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους περιβαλλοντικούς, κλιματολογικούς, αισθητικούς, βιοποικιλότητας και άλλους. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι που είναι κοινώς αποδεκτό, η Ιεράπετρα έχει σοβαρή έλλειψη πράσινου στον αστικό, περιφερειακό ιστό, αλλά και στο υπεραστικό τμήμα της. Οι όποιες προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς δεν έχουν καταφέρει στο ελάχιστο να ανατρέψουν αυτό το θλιβερό δεδομένο. Δεν ακολουθήθηκε παρά σε ελάχιστες εξευρέσεις ο κανόνας: νέας δόμησης παράλληλα με νέες φυτεύσεις πρασίνου. Σε όποια προσπάθεια και στο βαθμό που αυτό έχει γίνει κατορθωτό, το πράσινο αφέθηκε στην τύχη του και μαραζώνει.

Έως τώρα δεν έγινε εφικτή η διαμόρφωση του απαραίτητου πρασίνου για την δημιουργία του απαραίτητου ζωογόνου μικροκλίματος το οποίο θα έπρεπε να έχει όχι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι περιφερειακοί χώροι αυτής που αποτελούνται από τα οικοδομικά τετράγωνα της κάθε περιοχής. Σε αυτές τις περιοχές ο δήμος έχει ιδιοκτησίες μικρές και μεγάλες που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί προσδίδοντας στους δημότες νέες εναλλακτικές λύσεις για περίπατο, άθληση, ξεκούραση, ψυχαγωγία. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας και του εξωτερικού, που θέλουν να έχουν τον τίτλο των σύγχρονων πόλεων, χωρίς να πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων την ιστορία τους και τα ‘’σταθερά’’ τους σημεία αναφοράς ( μεγάλα δένδρα , ιστορικά μνημεία και άλλα). Κάθε φορά που για οποιονδήποτε λόγο (παλαιότητα, επικινδυνότητα, ανάπλαση χώρου) χρειαστεί να απομακρυνθούν δένδρα το θέμα εισέρχεται στην επιτροπή ποιότητας ζωής που διαθέτουν όλοι οι δήμοι, περνάει από την δημοτική ή τοπική κοινότητα, εκδίδεται υπηρεσιακό έγγραφο που εξηγεί με λεπτομέρειες τους λόγους της απομάκρυνσης των δένδρων αυτών και στην συνέχεια αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση η απομάκρυνση ακολουθείται με αντικατάσταση αντιστοίχου όγκου πρασίνου(π.χ φύτευση μεγάλων δένδρων κ.λπ.). Άποψη δύναται να εκφράσουν σωματεία, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μηχανικών τοπίου. Στον δήμο μας είμαστε τυχεροί που έχουμε ένα αντίστοιχο σωματείο και μάλιστα νεοσύστατο το οποίο δεν κλήθηκε για να εκφράσει την άποψη του επί της μελέτης. Τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τρόπο διαχείρισης, όχι μόνο για το πράσινο αλλά για πολλά ζητήματα που άπτονται σε θάματα διαμόρφωσης του επιθυμητού αστικού περιβάλλοντος. Σε πολλούς δήμους της χώρας έχουν θεσπίσει κανονισμούς πρασίνου και έχουν προχωρήσει σε καταγραφή των δένδρων που υφίστανται στον αστικό ιστό, τα οποία συντηρούνται προκειμένου να ακολουθείται μια ισορροπία σε σχέση με την συνεχώς αυξανόμενη δόμηση η οποία αναπτύσσεται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Δίνουν έμφαση στην αρχιτεκτονική τοπίου και υπακούν στην αρχιτεκτονική πράσινου. Αναφορικά με τις αναπλάσεις οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες της Ιεράπετρας ότι υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και για αυτόν το σκοπό, με τον δήμο μας να έχει καταφέρει τα χαμηλότερα ποσά χρηματοδότησης σε σχέση με όμορους δήμους. Το διακύβευμα δεν είναι να κάνουμε μια ανάπλαση απλά για να γίνει αλλά να αποφασίσουμε τι ανάπλαση θέλουμε. Ποια σταθερά στοιχεία(ιστορικά, φυσικά, πολιτιστικά) θέλουμε να αναδείξουμε έτσι ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε και να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενεές την ιστορία της πόλης μας. Στις νέες αναπλάσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διασφαλίζεται η υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν έχουμε δει έως τώρα σε καμία ανάπλαση που σχεδίασε η δημοτική μας αρχή.

Οι πολίτες, με τα θεσμοθετημένα όργανα τους πρέπει να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν (σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου) για το μέλλον του τόπου μας και όχι μια μικρή ομάδα που σε κάποιες περιπτώσεις απέχει μακράν από το ζητούμενο και από το γνωστικό αντικείμενο. Η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ για άλλη μια φορά με ξεκάθαρες θέσεις απαντά σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στον δήμο μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει βάλει εξαρχής τους κανόνες αλλά και τις κόκκινες γραμμές για κάθε έργο το οποίο μελετάται ή υλοποιείται και έχει ορίζοντα 40 και πλέον έτη. Οι πλατείες είναι κληρονομιά των δημοτών, είναι κοινόχρηστοι χώροι και για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Λεμέ ναι σε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, με βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή των δημοτών. Είμαστε απέναντι σε ότι υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών, το περιβάλλον, την ιστορία και την λαογραφία του δήμου μας.

Στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο δεν περισσεύει κανένας.

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ