Ο «συναγερμός» της Ιντερπόλ για τους επισκέπτες στην Κρήτη που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα στη χώρα τους

12:26 μ.μ. - Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024
12:09 μ.μ. - Τρί, 10/26/2024
Image: Ο «συναγερμός» της Ιντερπόλ για τους επισκέπτες στην Κρήτη που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα στη χώρα τους

Η μεγαλύτερη σε ροή πληροφόρηση γίνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω και των χιλιάδων αφίξεων τουριστών στο νησί – τι είναι οι sex offenders

Κόκκινες προειδοποιήσεις – ενημερώσεις από την Ιντερπόλ για άτομα που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα στη χώρα τους λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης.

Η μεγαλύτερη σε ροή πληροφόρηση γίνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω και των χιλιάδων αφίξεων τουριστών στο νησί

Κυρίως οι διωκτικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας οι οποίες καταχωρούν τα συγκεκριμένα αδικήματα, ενημερώνουν μέσω της αστυνομικής διεθνούς  συνεργασίας για το ποινικό παρελθόν των πολιτών, κάτι που φαίνεται κατά τον έλεγχο των αφιχθέντων στα δύο αεροδρόμια του νησιού και από εκεί ξεκινά η διαδικασία της ενημέρωσης των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων στις περιοχές εκείνες  όπου οι τουρίστες θα επιλέξουν να περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

Ο έλεγχος των υπηκόων της Μεγάλης Βρετανίας οι οποίοι καλούνται να περάσουν από διαβατηριακό έλεγχο, έχει πολλές φορές χτυπήσει καμπανάκι για τον επισκέπτη του νησιού.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση μεσήλικα από την Αγγλία, για τον οποίο υπήρξε ενημέρωση ότι απασχόλησε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη της χώρας του, καθώς είχε συλληφθεί για παιδοφιλία…

Ο συγκεκριμένος κινήθηκε και έμεινε δυτικά του νησιού, και όπως μας είπε αστυνομική πηγή «ο συγκεκριμένος τουρίστας δεν απασχόλησε κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στο μέρος όπου έκανε διακοπές»

Οι λεγόμενοι sex offenders όπως αναγράφονται στα σήματα της Ιντεροπολ τα οποία καταφτάνουν στα αστυνομικά τμήματα του νησιού είναι τα άτομα που έχουν απασχολήσει για σεξουαλικού τύπου εγκλήματα.

Πολύ λιγότερες οι αφίξεις τους την φετινή σεζόν

Αστυνομικοί τμημάτων του νησιού που μίλησαν στο patris.gr ανέφεραν ότι «φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι συγκεκριμένοι τουρίστες που έχουν καταγραφεί στη χώρα τους, ήταν πολύ λιγότεροι από άλλες χρονιές»

Αστυνομικός ο οποίος γνωρίζει καλά το αντικείμενο τόνισε ότι «εμείς ως αστυνομικό τμήμα σε τουριστική περιοχή της δυτικής Κρήτης με πληρότητες που φτάνουν και το 100% τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, φέτος είχαμε χαμηλό ποσοστό αφίξεων αυτών των ανθρώπων σε σύγκριση με άλλες χρονιές που θυμάμαι.

Για παράδειγμα θα ενημερωθούμε για μία… περίεργη άφιξη κάθε 10ημερο. Παλαιότερα οι ενημερώσεις αυτές ήταν ποιο συχνές και μας ζητούνταν να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας σε αυτούς»

Πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι αυτοί μακριά από τη χώρας τους, στη διάρκεια των διακοπών τους; ρωτήσαμε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σε διάφορα αστυνομικά τμήματα του νησιού. «Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε σύλληψη ατόμου που να έχει διαπράξει σεξουαλικό έγκλημα στη χώρα του και να το επαναλάβει στην Κρήτη.

Συνήθως, οι συλλήψεις γι αυτά τα αδικήματα αφορούν πολίτες, εν προκειμένω της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν έχουν απασχολήσει γι αυτό το λόγο»

Εμπειρικά μιλώντας αστυνομικοί για το θέμα μας είπαν ότι «μεταξύ εκείνων για τους οποίους έχει υπάρξει ενημέρωση, δεν έχουμε συναντήσει κάποια γυναίκα. Η συντριπτική τους ηλικία είναι άνδρες μέσης ηλικίας. Αυτοί θα έρθουν είτε μόνοι τους, είτε ζευγάρια, ή με τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για άτομα καθημερινά που δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό άλλο που να τους διαφοροποιεί για να τους προσέχουμε περισσότερο. Θα επιλέξουν είτε κάποιο φθηνό, είτε κάποιο πολύ ακριβό κατάλυμα για να μείνουν και θα κάνουν ότι κάνουν όλοι οι άλλοι.»

Ο προληπτικός έλεγχός τους, όπως τουλάχιστον ζητείται, δεν μπορεί να γίνει. Αστυνομικός εξηγεί ότι δεν είναι δυνατόν με τις λιγοστές δυνάμεις που υπάρχουν και με τον αυξημένο φόρτο εργασίας , να δημιουργηθούν ομάδες για την παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων»

patris.gr