N.Κυφωνίδης: Η λειψυδρία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης νερού

5:18 μ.μ. - Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024
05:11 μ.μ. - Σάβ, 02/18/2024
Image: N.Κυφωνίδης: Η λειψυδρία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης νερού

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας σύσκεψη – συζήτηση με θέμα: «Στην εμπορευματοποίηση του νερού βρίσκεται η αιτία για τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης της Ιεράπετρας»

Με αφορμή την εκδήλωση του ΚΚΕ για τα προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης της Ιεράπετρας, ο κος Νίκος Κυφωνίδης, βιολόγος και μέλος της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Ο κος Κυφωνίδης είπε ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία όσα γίνονται για το θέμα του νερού αλλά και όσα δεν γίνονται." Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και δυστυχώς αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, επιφανειακά και επιπόλαια καθώς περιμένουν να βρέξει ώστε να εκτονωθεί ξανά το θέμα."

  Ξεκαθάρισε, ότι φυσικό φαινόμενο είναι η ανομβρία και όχι η λειψυδρία.

Η λειψυδρία είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης στα αποθέματα νερού που έχουμε ωστόσο οι αρχές το εμφανίζουν ως φυσικό φαινόμενο ώστε να κρύβονται πίσω από αυτό. Το άλλο που χρησιμοποιείται κατά κόρον είναι η κλιματική αλλαγή κάτι που, όπως μας εξήγησε ο κος Κυφωνίδης, δεν υφίστανται, καθώς το κλίμα ήταν πάντα μεταβαλλόμενο.

Στην συνέχεια είπε, υποχώρησε το «κλιματική αλλαγή» και υιοθέτησαν το «κλιματική κρίση» κάτι που είναι περισσότερο πολιτικός παρά επιστημονικός όρος. «Σαφώς και η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει αλλαγές αλλά δεν οφείλονται όλα σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Έχουμε έλλειψη νερού άρα αυτό που θέλουμε είναι καινούριο νερό και όχι να εξαντλήσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το θέμα που έθεσαν και δεν πήραν καμία απάντηση καθώς κανείς δεν το αναφέρει είναι οι απώλειες δικτύων οι οποίες φτάνουν από 40-60%. Δηλαδή, το μισό νερό που έχουμε διαθέσιμο χάνεται επειδή τα δίκτυά μας δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε. Το σύνθημα θα έπρεπε να είναι ούτε σταγόνα χαμένη.

Στην υπηρεσία ύδρευσης δεν γνωρίζουν τις απώλειες δικτύου κάτι που είναι τραγικό. Ακόμα και αν  μια περιοχή κηρυχθεί σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης "ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και υπεχρηματοδοτούμενες λειτουργώντας ουσιαστικά με το φιλότιμο των εργαζομένων.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα για την εξασφάλιση νερού είναι να δούμε τις απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης πόσες είναι και πώς θα τις βελτιώσουμε.

Εάν είχαμε ένα σύγχρονο δίκτυο, δεν θα είχε και βλάβες. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι η μετατροπή του βιολογικού από δευτεροβάθμια σε τριτοβάθμια επεξεργασία. Οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν την νομοθεσία και τις δυνατότητες. Σε περιοχές που έχουν πρόβλημα νερού έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις εδώ και είκοσι χρόνια ενώ στη Ιεράπετρα βρισκόμαστε ακόμα στις συζητήσεις ενώ το χρειαζόμαστε τώρα. Το να γίνει τριτοβάθμια επεξεργασία και το νερό να πηγαίνει στην θάλασσα δεν έχει νόημα.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να έχουν δικό τους βιολογικό και από εκεί να αρδεύονται δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι ελιές. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσαμε κάθε χρόνο στην Ιεράπετρα 2 εκατομμύρια κυβικά νερού.

Εάν οι εκροές δεν χρησιμοποιούνται για άρδευση δεν έχει νόημα να το κάνουμε αυτό.

Το επόμενο βήμα κατά τον Ν. Κυφωνίδη  είναι τα μικρής κλίμακας τεχνικά έργα ώστε το βρόχινο νερό να μην πηγαίνει στη θάλασσά.

Αυτά δεν χρειάζονται μελέτες αλλά πολιτική απόφαση .

Αυτά τα θέματα θέλουν να συζητήσουν και να αναδείξουν στην συζήτηση της Κυριακής    Κλείνοντας, ανέφερε ότι η εκδήλωσή του ΚΚΕ  είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο και τους ενδιαφέρει η άποψη όλων.

Απευθυνθήκαν στους ΤΟΕΒ και στον Αγροτικό Σύλλογο. 

Τέλος ο κ Κυφωνίδης  αναφέρθηκε στους λογαριασμούς ύδρευσης λέγοντας ότι είναι    τραγικό στην Ιεράπετρα να εκδίδονται λογαριασμοί νερού με έξι μήνες καθυστέρηση. Εάν κάποιος  για παράδειγμα είχε διαρροή νερού , θα συνεχίζει να την έχει για έξι μήνες καθώς θα το αντιληφθεί καθυστερημένα .

Ακούστε παρακάτω τον Ν.Κυφωνίδη