Νίκος Τζανάκης: «Εγώ θα φοράω τη μάσκα κι ας καταργηθεί»

9:56 π.μ. - Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Τετ, 01/56/2022
Image: Νίκος Τζανάκης: «Εγώ θα φοράω τη μάσκα κι ας καταργηθεί»

Σε ποιους χώρους θεωρεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, ανεξάρτητα από το αν είναι υποχρεωτική ή όχι

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, η υποχρεωτική χρήση της οποίας καταργείται από σήμερα. «Είναι θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα» λέει η κυβέρνηση δια στόματος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, δίνοντας το σήμα για ένα ακόμη καλοκαίρι ατομικής ευθύνης.

Πάντως, οι ειδικοί επιμένουν ότι η μάσκα ως μέσο προστασίας κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται, ανεξάρτητα από το αν είναι υποχρεωτικό ή όχι, τόσο από άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοεπάρκειες και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όσο και από όλους τους πολίτες σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

«Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κορωνοϊό», λέει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεσταλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Εγώ θα τη φοράω στα αεροπλάνα, όπως επίσης θα τη φοράω και στα τρένα και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, καθώς επίσης και στα σούπερ μάρκετ», συνεχίζει ο Νίκος Τζανάκης.
«Θα τη φοράω, εγώ που ας πούμε δεν έχω και πρόβλημα σοβαρό. Κι ας καταργηθεί. Γιατί να πάω διακοπές ή να πάω σε ένα συνέδριο και να βγω θετικός και να μείνω π.χ. 15 μέρες σε ένα μέρος, ενώ πήγαινα για 5 μέρες; Ή τελικά να μην καταφέρω να πάω σε κάποιο συνέδριο γιατί θα βγω θετικός, ή να μην πάω διακοπές για να μείνω σε καραντίνα ή απομόνωση;», εξηγεί.

Το να φοράμε μάσκα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, εξηγεί ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους λένε πως βρισκόμαστε επί δύο χρόνια σε «θάλαμο αποστείρωσης» και καλό θα ήταν να μην φοράμε πλέον τη μάσκα, ώστε να αποκτήσουμε ξανά φυσικά αντισώματα απέναντι σε πάσης φύσεως ασθένειες.

«Το ανοσοποιητικό του ενήλικα έχει ωριμάσει, οπότε το να προστατεύεται κανείς με τη μάσκα και να γλιτώνει από κάποιες ιώσεις, μόνο καλό είναι. Έχουν εξαφανιστεί αρκετές νόσοι φέτος, όπως οι παροξύνσεις της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, λόγω της εφαρμογής της μάσκας. Τεράστιο το όφελος. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στο νοσοκομείο, δεν είναι απλό. Επομένως είναι αστείο να λέμε ότι η μάσκα κάνει κακό», αναφέρει. 

«Άλλωστε η επαφή με το περιβάλλον μπορεί να γίνει και στα σπίτια μας και στην εξοχή και στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να βγάζουμε τη μάσκα και να εκτιθέμεθα ελεγχόμενα», σημειώνει.

Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει μειωθεί αρκετά ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας και σ’ αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείει μια νέα έξαρση το καλοκαίρι.

«Πάντα υπάρχει ο φόβος μέσα στο καλοκαίρι να εκδηλωθεί ότι εκδηλώθηκε πέρυσι. Θυμάστε πως τον Αύγουστο είχαμε έξαρση. Διότι ανοίγει ο καιρός, αλλά ανοίγουν και οι διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που έχουν στενή επαφή, συναυλίες, πάρτι κλπ. Αυξάνεται η κινητικότητα. Θα περιμένουμε να δούμε. Δεν αποκλείω να έχουμε μια έξαρση το καλοκαίρι, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πιέσει το σύστημα», καταλήγει ο Ν. Τζανάκης.

Πηγή: avgi.gr