Νίκος Τζανάκης / Ξεκίνησε το έκτο κύμα - Επιπλέον απειλή γάμοι, βαφτίσια, πάρτι χωρίς μάσκες

9:26 π.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022
09:06 π.μ. - Πέμ, 16/26/2022
Image: Νίκος Τζανάκης / Ξεκίνησε το έκτο κύμα - Επιπλέον απειλή γάμοι, βαφτίσια, πάρτι χωρίς μάσκες

Τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα, 20.000-30.000 - Εστίες υπερμετάδοσης οι κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκα - Υπονομεύεται το άνοιγμα των σχολείων σε 2 μήνες

Διαμετρικά αντίθετος με την γενικευμένη εικόνα χαλάρωσης και «κανονικότητας» για την πανδημία εμφανίστηκε μιλώντας στο Kontra ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» υπό το φως της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων.

«Εδώ και μία εβδομάδα από το δικό μας Παρατηρητήριο έχουμε πει ότι επικείται το έκτο κύμα, που φυσικά έχει σχέση με το ό,τι έχουμε χαλαρώσει και το βγάλσιμο της μάσκας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σχεδόν στο 80% των περιστατικών επικρατούν πλέον οι Όμικρον-4 και Όμικρον-5, δύο πολύ πιο μεταδοτικές παραλλαγές, που παρακάμπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον εμβολιασμό, μολύνουν και εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διασπορά», είπε ο κ. Τζανάκης. «Τα κρούσματα που βλέπετε πιστεύω ότι είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των πραγματικών, καθώς πολλοί που αυτοδιαγνώσκονται δεν δηλώνουν το κρούσμα. Σήμερα μπορεί να έχουμε 20.000-30.000 κρούσματα πραγματικά».

Όπως υπογράμμισε, «είμαστε στη μέση ενός πρώιμου πανδημικού κύματος, του έκτου κατά σειρά, καλοκαιρινού. Ελπίζουμε ότι δεν θα δώσει πίεση στο σύστημα Υγείας ... Πιστεύω ότι οι σκληροί δείκτες θα ανέβουν στη συνέχεια, έστω και λίγο ... Θα είναι ένα πρώιμο καλοκαιρινό κύμα από Όμικρον-4 και Όμικρον 5. Σε άλλες περιοχές κυριαρχεί η μία, σε κάποιες η άλλη ... αυτό το κύμα συνδέεται με αυτές τις δύο μεταλλάξεις, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση, τις διακοπές και τις κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτή την εποχή. Λειτουργούν ως υπερμεταδοτικά γεγονότα ... Πρέπει να προσέξουμε, να φοράμε τις μάσκες όπου αισθανόμαστε ανασφαλείς. Πρέπει να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες, φίλους και συγγενείς. Και φυσικά πρέπει οι διοργανωτές κοινωνικών εκδηλώσεων να προσέξουν πάρα πολύ, να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να περισταλεί το ύψος αυτού του πανδημικού κύματος».

Ο ίδιος ζήτησε «σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, π.χ. στα σούπερ μάρκετ, να υπάρχει η μάσκα. Πάνω από 50%-60% των συμπολιτών μας δεν την φορούν. 30%-40% την φοράει και σε άλλα σημεία, όπου υπάρχει ανασφάλεια. Κάνω έκκληση σε όλους τους ευθαπείς, με συνοδά νοσήματα, τους ανοσοανεπαρκείς, τους ογκολογικούς ασθενείς, όλοι να φοράνε μάσκα και να προσέχουν όταν συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτι, συναυλίες. Μία καλής ποιότητας μάσκα είναι το μοναδικό μέσο αυτή τη στιγμή για να προστατευτούμε».
Αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της νόσησηςΗ σταδιακή εξασθένηση της ανοσίας από την τρίτη δόση αποκαλύπτει και μια αλλαγή στα χαρακτηριστικά της covid-19 με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Παρατηρούμε ότι την περνούν στο σπίτι, αλλά με μερικές ημέρες πυρετού, πολλές φορές υψηλού, έντονους πονοκέφαλους και πονόλαιμους, έντονη κόπωση. Δεν μπορούν στην ουσία "να πάρουν τα πόδια τους". Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει ξεφύγει από το αναπνευστικό και προσβάλλει άλλα συστήματα. Μας βρίσκει σε φάση φθίνουσας ανοσιακής κατάστασης», είπε ο κ. Τζανάκης.

Όπως τόνισε, «είναι πάρα πολύ κακή ιδέα κάποιος που διαπιστώνει με self test ότι πάσχει, να μην το δηλώνει. Είναι απαραίτητο ώστε να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα όπου χρειάζεται. Όλοι όσοι είναι θετικοί και είναι άνω των 65 ετών ή έχουν συνοδά νοσήματα, πρέπει να τρέξουν να το δηλώσουν, να ενημερώσουν το γιατρό τους, για να πάρουν αντιιικά φάρμακα, ώστε να μην έχουν προβλήματα». Επίσης, «τα κρούσματα πρέπει να δηλωθούν ώστε όταν έρθει το φθινόπωρο και θα χρειαστούμε πάλι πιστοποιητικά εισόδου σε χώρους -μην αυταπατώμεθα, μπορεί να επανέλθουν- έχοντας δηλώσει το κρούσμα να έχουμε ... πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης».
Υπονομεύονται οι προοπτικές του φθινοπώρουΜε το τέλος του καλοκαιριού, «υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το κύμα, τόσο δίνουμε ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό, να έρθει ένα επόμενο κύμα με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το επιδημιολογικό φορτίο τώρα το καλοκαίρι, τόσο είναι βάση ώστε το χειμώνα να έχουμε παρατράγουδα. Ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες από τώρα, θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με καταλαγιασμένη την επιδημία, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς προβλήματα».

«Αν γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημικού κύματος, τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Θα έχει ατονήσει η κρατική μηχανή ως ένα βαθμό. Θα υπάρχουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και επαφές που θα λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη για να εξαπλωθεί και να διασπαρεί η πανδημία», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: avgi.gr