Νίκος Κυφωνίδης: Μη ολοκληρωμένες με σημαντικά κενά ενημέρωσης οι αναλύσεις νερού στο Δήμο Ιεράπετρας
Με αφορμή την ανάρτηση του Δήμου Ιεράπετρας για τις χημικές αναλύσεις του νερού, ο κ. Νίκος Κυφωνίδης, βιολόγος, μίλησε στον Ηχώ 99,8
Με αφορμή την ανάρτηση του Δήμου Ιεράπετρας για τις χημικές αναλύσεις του νερού, ο κ. Νίκος Κυφωνίδης, βιολόγος, μίλησε στον Ηχώ 99,8.
Όπως είπε ο κ. Κυφωνίδης, η λειψυδρία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα των ανθρώπινων καθυστερήσεων και αστοχιών. Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών ο βιολογικός της Ιεράπετρας θα αναβαθμιστεί σε τριτοβάθμιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι εκροές του βιολογικού να χρησιμοποιούνται για άρδευση. «Μιλάμε για εκατομμύρια κυβικά νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας τα οποία θα πηγαίνουν χαμένα», είπε ο κ. Κυφωνίδης.
Σχετικά με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, ο κ. Κυφωνίδης μας ενημέρωσε ότι πάντα υπήρχε νομοθεσία η οποία ποτέ δεν τηρούνταν. Υπάρχει νέα νομοθεσία του 2023 η οποία συνοδεύεται από κάποιες εγκυκλίους οι οποίες προδιαγράφουν κάποια πράγματα τόσο για τις αναλύσεις που γίνονται και την δημοσιοποίησή τους όσο και για τις υποχρεώσεις των διαχειριστών του νερού.
Μετά την ανάληψη καθηκόντων από την νέα Δημοτική Αρχή, βλέπουμε να δημοσιοποιούνται περιστασιακά κάποιες αναλύσεις νερού, γεγονός πολύ θετικό καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα. Η αξία ωστόσο αυτού του εγχειρήματος είναι μικρή εάν δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα παρακολούθησης. Ο υπεύθυνος φορέας ύδρευσης μαζί με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας θα πρέπει να καταστήσουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Πρώτα, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι ζώνες υδροδότησης, οι περιοχές δηλαδή εντός των οποίων το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης εισέρχεται από μία ή περισσότερες πηγές και στις οποίες η ποιότητα νερού μπορεί να θεωρηθεί ομοιόμορφη. Ο φορέας υδροδότησης γνωρίζει τις ποσότητες νερού που δίνει και ανάλογα με αυτές τις ποσότητες πρέπει στην συνέχεια να καθορίζεται και η ποσότητα των δειγμάτων. Μέσα από το πρόγραμμα παρακολούθησης των αναλύσεων του νερού θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται για το πότε ήταν η προηγούμενη ανάλυση και πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη. Στην περιοχή μας γίνονται αναλύσεις χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.
Για να υπάρχει συνεχώς ένα πρόγραμμα παρακολούθησης, ο κ. Κυφωνίδης ανέφερε, ότι υπάρχουν αξιόπιστα όργανα με τα οποία ένας υπάλληλος του Δήμου θα μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις ώστε να γίνονται χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις από τον ίδιο τον Δήμο εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα.
Κλείνοντας, ο κ. Κυφωνίδης είπε ότι βάση των συγκεκριμένων αναλύσεων, το νερό φαίνεται να είναι καλό. Η ενημέρωση που έχει αρχίσει να γίνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες το πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ποιότητα και την κατανάλωση του νερού.