Νίκος Δασκαλάκης: Κίνδυνος να επιστραφούν τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα μετά από έλεγχο της ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

12:18 μ.μ. - Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Τετ, 19/18/2024
Image: Νίκος Δασκαλάκης: Κίνδυνος να επιστραφούν τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα μετά από έλεγχο της ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τα σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Νίκος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας

Για τα σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει δυόμιση μήνες το άνοιγμα της πύλης ΟΣΔΕ, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Νίκος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Ο κ. Δασκαλάκης μας ενημέρωσε ότι η ΕΑΣ με τεχνικό σύμβουλο την Άροση έχει προετοιμαστεί ολόπλευρα εδώ και μήνες προκειμένου να προχωρήσει το έργο του ΟΣΔΕ. Σε αυτή την πορεία προέκυψαν σοβαρά ζητήματα όσων αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι κάνουν έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα και παραλήψεις και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέο πρόστιμο του ύψους των 400.000.000 ευρώ. Υπάρχει ήδη το πρόστιμο των 268.000.000 ευρώ το οποίο αφορά παραλήψεις σε σχέση με την ολοκλήρωση της σωστής διαδικασίας απονομής χρημάτων.

Λόγω των παραλήψεων, των προβλημάτων αλλά και της έλλειψης σωστής διαχείρισης σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ που διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο, η ΕΕ έθεσε 12 όρους. Ο κίνδυνος που υπάρχει σε περίπτωση μη τήρηση των όρων είναι να ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν στους παραγωγούς και επιπλέον, να επιβληθούν πρόστιμα. Το Υπουργείο κινείται με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να λειτουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, εάν δεν φτάσουμε έγκαιρα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίησή του για την διεκπεραίωση σε σχέση με τα κοινοτικά όργανα. Ο κ. Δασκαλάκης ελπίζει ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ωστόσο ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός της διαφωνίας που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ ως προς το μέσο ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Επίσης, σε ορισμένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), έχουν μπει εισαγγελείς για τον έλεγχο παραλήψεων και ατασθαλιών κάτι που ο κ. Δασκαλάκης ελπίζει να μην συμβεί στην περιοχή μας καθώς αυτό θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τις όλες διαδικασίες.

Η ΕΑΣ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ασκούν πιέσεις ώστε να έχουμε άμεσα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τον υπολογισμό τον οποίο κάνουν οι αρμόδιοι προκειμένου να ανταποκριθούμε στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να μπορέσουμε να μπούμε στην διαδικασία του ΟΣΔΕ. Όπως είπε ο κ. Δασκαλάκης, «είμαστε εν αναμονή της ολοκλήρωσης του ελέγχου ώστε να γίνει εφαρμογή των κανονισμών που θα μας επιβάλουν προκειμένου η διαδικασία να γίνει σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και να μην έχουμε άλλες αρνητικές εξελίξεις.»

Κλείνοντας, ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια καθώς αυτό το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο διότι συμπαρασύρει και άλλα προγράμματα που αφορούν τους αγρότες δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ έχει ανέβει από την 1η Απριλίου και ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο, ο κ. Δασκαλάκης πιστεύει ότι, και λόγω μεγάλου πολιτικού κόστους σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης, η πύλη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ θα ανοίξει στις αρχές Ιουλίου.