Νικολαράκης – Ελάσιον: Πρωτόγνωρη φέτος η τιμή του κρητικού ελαιολάδου
Οι καλύτεροι πελάτες, Γερμανία και Αμερική
Η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει στις περιοχές της Ιεράπετρας και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η παραγωγή, η ποιότητα και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, πρωτόγνωρα ειδικά ως προς τις τιμές. Ο κ. Γιώργος Νικολαράκης, εξαγωγέας, έμπορος, τυποποιητής ελαιολάδου, με την ονομασία «Ελάσιον», μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει το λιομάζωμα, πολλοί όμως περιμένουν λίγο ακόμα και θα ξεκινήσουν μέσα στον Δεκέμβρη. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω καιρού, μιας και δεν έχει βρέξει αρκετά οπότε οι ελιές δεν είναι έτοιμες.
Εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρχει υπέρ παραγωγή ελαιολάδου γενικότερα στην Ελλάδα και οι τιμές θα είναι πολύ καλές. Βέβαια σε αυτό έχει συντελέσει το γεγονός ότι έχουν πάθει ζημιά ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως , Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Είτε λόγω κλιματικής αλλαγής και παρατεταμένης ανομβρίας είτε γιατί οι ελαιοκαλλιέργειες προσβλήθηκαν από ασθένειες όπως γλοιοσπόριο, xylella.
Ο κ. Νικολαράκης στάθηκε στην πρόωρη έναρξη της ελαιοσυγκομιδής από κάποιους παραγωγούς λέγοντας ότι είναι λάθος να μαζεύονται άγουρες οι ελιές χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φάση της ελαιοποίησης τους, γιατί η ελιά δεν έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και χάνονται τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της .
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγός να παράγει με υπευθυνότητα και να είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων γιατί αυτό επιφέρει αλλοίωση της ποιότητας και σε περίπτωση που ανιχνευτεί στο πλαίσιο ελέγχων, τότε και οικονομική επιβάρυνση θα υπάρχει και χάσιμο αγορών λόγω μη εμπιστοσύνης από τους προμηθευτές. Συνέστησε στους παραγωγούς να αγοράζουν τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν από γεωπονικά καταστήματα και αυτά να είναι πιστοποιημένα. Σημείωσε μάλιστα ότι κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση των παραγωγών ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα εγκεκριμένα φάρμακα και τι πρέπει να προσέχουν και πρόσθεσε πως από πλευράς τους μεριμνούν, με ελέγχους και συχνούς καθαρισμούς στις δεξαμενές, να φροντίζουν για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου που διαθέτουν στην αγορά.
Σε ότι αφορά τώρα την τυποποίηση ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για το ελληνικό και κυρίως το κρητικό ελαιόλαδο με τη Γερμανία και την Αμερική να προτιμούν το κρητικό ελαιόλαδο. Ωστόσο το θέμα της τυποποίηση δεν έχει φτάσει στη χώρα μας στα επιθυμητά ποσοστά. Εκτιμάται ότι μόλις λίγο πάνω από το ¼ του προϊόντος που παράγεται στη χώρα μας συσκευάζεται και τυποποιείται. Το θετικό είναι ότι στην Κρήτη όλο και περισσότερο αυξάνονται οι τυποποιητές. Σε αυτό συμβάλλει και η πολιτεία και δη η Περιφέρεια Κρήτης που μέσα από εκθέσεις προωθεί το κρητικό ελαιόλαδο.
Κλείνοντας ο κ. Νικολαράκης αναφέρθηκε στις τιμές λέγοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή ήταν 4,30 το κιλό, αυτή η εβδομάδα ξεκινά με 4,50 ευρώ, για το έξτρα παρθένο. Τιμές πάρα πολύ καλές οι οποίες ωστόσο κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσουν για αυτό συνέστησε στους παραγωγούς, ανάλογα βέβαια με την περιοχή που βρίσκονται αλλά και το πόσο έτοιμες είναι οι ελιές, να ξεκινήσουν να μαζεύουν γιατί μπορεί να είναι ρίσκο να περιμένουν.