Νέος πρόεδρος στα Κατεχόμενα ο Τατάρ

7:38 π.μ. - Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020
07:10 π.μ. - Δευ, 19/38/2020
Image: Νέος πρόεδρος στα Κατεχόμενα ο Τατάρ

Ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα

Αποσύρεται ο Ακιντζί από την πολιτική σκηνή.

Ο Ερσίν Τατάρ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα και αποτελεί τον νέο πρόεδρο του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τα τελικά (ανεπίσημα) αποτελέσματα, ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51,74% έναντι του Ακιντζί που συγκέντρωσε το 48,26% των ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι ο κομματικός υποψήφιος και «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο απερχόμενος πρόεδρος.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επικράτηση του Τατάρ αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω το θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. Το ΑΚΕΛ, στην πρώτη αντίδρασή του για το αποτέλεσμα, υπογράμμισε ότι η εκλογή Τατάρ «συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό». Πρόσθεσε επίσης ότι «ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν, μια ώρα πριν το κλείσιμο της κάλπης, στο 61,03%. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις στο 58%, που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ.

Αποσύρεται ο Ακιντζί

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, άφησε αιχμές για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές και ανέφερε ότι αποσύρεται από την πολιτική σκηνή.

Όπως είπε, αυτή δεν ήταν «μια εκλογική διαδικασία που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν έμεινε κανείς που να μην είδε τι συνέβη».

efsyn.gr