Σε έναν νέο κύκλο αδειοδοτήσεων φωτοβολταϊκών έως 100 kW για κατ’ επάγγελµα αγρότες µε αυξηµένες ταρίφες ανά κιλοβατώρα σε σχέση µε τις σηµερινές, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύµφωνα µε τα όσα µετέφεραν εκπρόσωποί του στα περιθώρια της Agrothessaly.
Η κίνηση αυτή αφορά πώληση όλης της παραγόµενης ενέργειας στο δίκτυο και όχι αυτοπαραγωγή µε ενεργειακό συµψηφισµό (net-metering), ενώ προγραµµατίζεται να µπει και µία σταθερή τιµή ανά κιλοβατώρα, την ώρα που µέχρι σήµερα οι αγρότες αλλά και άλλα φυσικά πρόσωπα λάµβαναν για αποδόσεις έως 100 kW τιµή 7,3 ευρώ την κιλοβατώρα. Ενώ, για αποδόσεις έως 500 kW η τιµή είναι στα 6,6 ευρώ.
Υπενθυµίζεται ότι στα φωτοβολταϊκά αν οι αγρότες έµπαιναν στο ειδικό καθεστώς που προβλέπεται για αυτούς η τιµή δεν είναι σταθερή και ορίζεται µε βάση τη χρονολογία στην οποία έκαναν την επένδυση. Αυτό που συζητείται είναι η σταθερή τιµή της κιλοβατώρα να µπει κοντά στα 10-12 ευρώ, ωστόσο είναι κάτι ακόµα πολύ πρόωρο για να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα, την ώρα που µάλιστα διανύουµε και προεκλογική περίοδο.
∆ιορθώσεις στο new deal
Εν τω µεταξύ, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης από το βήµα της Βουλής προανήγγειλε πως θα υπάρξουν «διορθώσεις» στην οριζόντια (µη παραµετροποιηµένη) µείωση τιµών σε βάρος των αγροτών, που κατασκεύασαν τα φωτοβολταϊκά τους πάρκα το 2011 και 2012.
Όπως είπε, «τώρα που έχουν δηµιουργηθεί προϋποθέσεις -έχουµε ένα πλεονασµατικό ΕΛΑΠΕ, έχουµε καταργήσει τη χρέωση του προµηθευτή και το τέλος λιγνίτη και µας δίνεται η δυνατότητα να διορθώσουµε µικροαδικίες που υπήρχαν στο new deal- είµαστε ανοιχτοί σε συζήτηση. Και ελπίζουµε ότι σύντοµα θα µπορέσουµε να βρούµε µια λύση στα προβλήµατα που παρήγαγε το new deal».
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα εκτάκτως την Παρασκευή 8 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Fresher
agronews.gr