Νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα

11:31 π.μ. - Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Τετ, 10/31/2022
Image: Νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα

Για νέο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο οποίος έχει ήδη μολύνει δεκάδες ανθρώπους, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Ο ιός ονομάστηκε «Langya» ή LayV και μετρά μέχρι στγιμής 35 κρούσματα στις ανατολικές επαρχίες Henan και Shandong.

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα 35 άτομα που κόλλησαν δεν φαίνεται να κινδυνεύει θανάσιμα, με τους ασθενείς να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Σύμφωνα με τη Sun, πρόκειται για έναν εντελώς νέο ιό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει μολύνει ανθρώπους στο παρελθόν.

Ωστόσο, ανήκει στην οικογένεια του Henipavirus, από την οποία έχουν εντοπιστεί δύο είδη - ο ιός Hendra και ο ιός Nipah.

Αυτοί προκαλούν συχνά σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες στους ανθρώπους, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες. Ο ιός Henipa κατατάσσεται στο επίπεδο βιοασφάλειας 4 με ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 40% και 75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM), επιστήμονες στην Κίνα ανέφεραν ότι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις επειδή ήταν εμπύρετοι.

Τα συμπτώματά τους ήταν συνήθως πυρετός, κόπωση, βήχας, απώλεια όρεξης, μυϊκός πόνος, ναυτία, πονοκέφαλος και έμετος. Οι ασθενείς είχαν ιστορικό επαφής με ζώα, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τον ιό σε πληθυσμούς ζώων για να δουν εάν μεταδιδόταν από οικόσιτα και άγρια ​​ζώα ή αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό σε 71 από τις 262 ζώα μυγάλη που μελέτησαν ενώ βρέθηκε επίσης σε σκύλους και κατσίκες. Όπως και η Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, θεωρείται όμως πολύ πιο θανατηφόρο, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.

tvxs.gr