Νέοι δρόμοι εμπορίου για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης μέσω πλατφόρμας της Ε.Ε.

12:06 μ.μ. - Τρίτη, 20 Απριλίου 2021
12:04 μ.μ. - Τρί, 20/06/2021
Image: Νέοι δρόμοι εμπορίου για τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης μέσω πλατφόρμας της Ε.Ε.

Αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την παραγωγή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καταρχάς αναφέρθηκε στο 9ο Παγκρήτιο φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής - super market το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, με τη στήριξη των τοπικών παραγωγικών φορέων όλης της Κρήτης.Μάλιστα σήμερα Τρίτη, 20 Απριλίου, προγραμματίζεται τηλε-ημερίδα με ενδιαφέροντα θέματα για τους συμμετέχοντες. Στόχος του φόρουμ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία των Επιμελητηρίων του νησιού, Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, είναι να βοηθήσει τη συνεργασία ξενοδόχων και αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, μεταποιητών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Κρητικών ξενοδοχείων και της ευρύτερης τοπικής αγοράς από την ντόπια αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής και, παράλληλα, να στηριχθεί η συναφής με τον τουρισμό επαγγελματική /βιοτεχνική δραστηριότητα.

Το Λασίθι είπε η κα Ασημακοπούλου εξάγει ελαιόλαδο στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και αλλού, εξάγει μέλι, χαρούπι, βότανα, κρασί φρούτα, λαχανικά, πατάτες, μια πληθώρα ωραίων προϊόντων και αναζητούνται νέες αγορές και ευκαιρίες. Η ΕΕ έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών με πάνω από 70 χώρες και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να εξάγει σε αυτές και οι προνομιούχοι όροι που μπορεί να εξάγει, χωρίς δασμούς, απλοποιημένες διαδικασίες, βρίσκονται τώρα ψηφιακά σε ένα καινούριο σύστημα που λέγεται Access2Markets (πρόσβαση στις αγορές) που είναι απλό και εύκολο στη χρήση του. Η παρουσίασή του θα γίνει την Παρασκευή ώστε να δείξουν στις επιχειρήσεις και τους φορείς που τις εκπροσωπούν, τους νέους δρόμους που ανοίγονται για τα καταπληκτικά κρητικά προϊόντα.

Αναφέρθηκε τέλος στη θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές, καθώς ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα τους εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών τροφίμων.

Ακούστε εδώ την κα Ασημακοπούλου:

-

Διαβάστε εδώ δελτίο τύπου για την εξαίρεση του ελαιολάδου από το Nutri-Score:

"Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δήλωσή τους χαιρετίζουν την πρόσφατη υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας από τις Επιτροπές Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου, με 30 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές. Η εν λόγω τροπολογία, που υπήρξε πάγιο αίτημα των Ελλήνων μεταποιητών, αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές, για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα τους εξαίρεσης από την υποχρέωση επισήμανσης από το Nutri-Score του ελαιολάδου, προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και μονοσυστατικών

τροφίμων. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και επιβεβαιώνει ότι οι επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποδίδουν καρπούς.

Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Κεφαλογιάννης έχει αποσπάσει τη δέσμευση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλας Κυριακίδου ότι δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με το ζήτημα της προωθούμενης νομοθετικής πρότασης για το σύστημα Nutri-Score, με σχετική ερώτηση του".

Ακούστε παρακάτω την κ. Ασημακοπούλου να ενημερώνει για το Access2Markets: