Νέο χαράτσι εκτοξεύει την τιμή στο νερό, από πότε ισχύει

5:54 μ.μ. - Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017
05:05 μ.μ. - Πέμ, 25/54/2017
Image: Νέο χαράτσι εκτοξεύει την τιμή στο νερό, από πότε ισχύει

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς του νερού για αγρότες και νοικοκυριά φέρνει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θεσπίζει κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος

Αυτό θα συμβεί μέσα από το Περιβαλλοντικό τέλος το οποίο θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ύδρευσης, σύμφωνα με Κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
 
Για νέο "χτύπημα" σε βάρος της αγροτικής παραγωγής κάνουν λόγο συνδικαλιστές οι οποίοι όπως λένε θα αντισταθούν και σε αυτό το δυσβάσταχτο, φοροεισπρακτικό μέτρο.
 
 
Επιβάρυνση 6 ευρώ ανά στρέμμα
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιβάρυνση για τους αγρότες αναμένεται να ισχύσει από το 2020 και ότι μπορεί να φτάνει και τα 6 ευρώ , ανά στρέμμα το χρόνο.
 
 
Φουσκωμένοι λογαριασμοί
 
Όσο για τα νοικοκυριά, θα δουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους, από το 2018.
 
Εξελίξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
«Επιχειρούν να μετατρέψουν τους δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς» υποστηρίζουν δήμαρχοι του νησιού που ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα.
 
Και όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο τα ληξιπρόθεσμα χρέη  χιλιάδων ευρώ για το νερό προς τους δήμους.
 
Μόνο στον δήμο Βιάννου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το αρδευτικό νερό ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
 
Ήδη, οι αντιδράσεις χτυπούν "κόκκινο" για το περιβαλλοντικό τέλος , το οποίο να σημειωθεί ότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα με σκοπό να χρηματοδοτήσει έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης υδάτων.
 
Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη
Πηγή: neakriti.gr