Νέο ρεκόρ υποκλοπών από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

5:54 π.μ. - Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
05:09 π.μ. - Τετ, 13/54/2017
Image: Νέο ρεκόρ υποκλοπών από ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ παρουσίασαν αύξηση κατά 40% τα δύο τελευταία χρόνια

 Μόνο το 2016 υποβλήθηκαν από τις διωκτικές αρχές αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη 8.124 αιτήματα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων ενώ αυτός ο αριθμός το 2014 ήταν 5.800 σχετικές έγγραφες αιτήσεις για συνακροάσεις συνομιλιών. 
 
 Αυτό είναι ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2016, η οποία εκδόθηκε προ μερικών ημερών και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα». Και αποτελούν σαφές δείγμα της διαρκούς αύξησης των παρακολουθούμενων τηλεφώνων από τις κρατικές υπηρεσίες. 
 
 Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι εντός του 2016 υποβλήθηκαν στην ΑΔΑΕ 14 αναφορές περιστατικών ασφαλείας και μη τήρησης του απορρήτου των επικοινωνιών κυρίως από εταιρείες τηλεφωνίας, ενώ ήδη ερευνώνται 26 φάκελοι με τα ίδια ζητήματα από τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή συνολικά εξετάζονται 40 φάκελοι με πιθανές «τρύπες» στα συστήματα επικοινωνιών που μπορεί να εκμεταλλεύονται επιτήδειοι. 
 
 Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2016 κατεγράφησαν 5.177 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 4.871 το 2015 και 3.780 το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ζητήθηκε και η παράταση 3.904 τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη χρονιά. 
 
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες άρσεις απορρήτου με επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που ζητούνται από δικαστικά συμβούλια. Με την επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. στα σχετικά αιτήματα δεν καταγράφουν τους λόγους που ζητεί τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.
Με κρατικούς αξιωματούχους ωστόσο να σημειώνουν ότι «αυτό μπορεί να γίνει όταν πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας, παρακολούθησης για κρίσιμα εθνικά θέματα, για θέματα "τρομοκρατίας" ή για γραφειοκρατική απεμπλοκή όταν υπάρχει θέμα επιτάχυνσης των αστυνομικών ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, διαφυγής δολοφόνων, απαγωγών κ.λπ. Ομως έτσι υπάρχουν περιθώρια λαθροχειριών με ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις για λόγους επιχειρηματικών ανταγωνισμών ή άλλων σκοπιμοτήτων με επίκληση της… κρατικής ασφάλειας».
 
 Συμπληρώνεται ότι το 2016 εμφανίζονται να έχουν εκδοθεί 2.947 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για κρατικές συνακροάσεις έναντι 2.304 το 2015 και 1.956 το 2014. 
 
 Δηλαδή αν αθροισθούν οι συγκεκριμένοι αριθμοί και με συνεκτίμηση ότι συνεχίζονται παλαιότερες παρακολουθήσεις μπορεί να υπολογισθούν ότι γίνονται κάθε χρόνο παρακολουθήσεις που αφορούν 9.000 έως 10.000 διαφορετικές περιπτώσεις. Επιπλέον αν προσμετρηθεί ότι κάθε αίτημα μπορεί να περιλαμβάνει και την παρακολούθηση αρκετών ατόμων, ο αριθμός των πολιτών που καταγράφονται οι συνομιλίες τους μπορεί να υπερβαίνουν τα 20.000-30.000 άτομα. Σημειώνεται ότι οι κρατικές αρχές διαθέτουν τρία μεγάλα συστήματα επισυνδέσεων με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά και Internet και τα οποία χειρίζονται η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Τα δύο πρώτα στεγάζονται στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη ενώ το τρίτο θα μετεγκατασταθεί από τη ΓΑΔΑ σε κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στο Περιστέρι. 
 
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, μόνο το 52% των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (επί συνόλου 93 παρόχων) έχουν εγκεκριμένη πολιτική ασφάλειας (για την πλήρη τήρηση του απορρήτου και τη χρήση όλων των ασφαλιστικών δικλίδων) και οι υπόλοιποι είτε είναι σε «μεταβατικά στάδια» είτε έχουν κληθεί σε ακρόαση για προβληματικά συστήματα ασφάλειας.
 Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι το 2016 οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας χειρίστηκαν 734 υποθέσεις για κακόβουλες ή ενοχλητικές κλήσεις.