Η αποκάλυψη της υπόθεσης της υπαλλήλου που φέρεται να κατακρατούσε, μέσω μιας έξυπνης “κομπίνας”, χρήματα των απογευματινών ιατρείων στο ΠΑΓΝΗ, προκάλεσε “αναταράξεις” και οδήγησε εμμέσως στην αποκάλυψη άλλης μιας περίπτωσης κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, που μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι ιδιοποίηση αρκετά σημαντικών ποσών από υπάλληλο του νοσοκομείου.
Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά σε μια πιο εξειδικευμένη υπηρεσία, αυτήν της παροχής διαμονής στους ξενώνες του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στους συγγενείς ασθενών που έρχονται από μακριά στο Ηράκλειο και δεν έχουν πού να διαμείνουν.
Οι ξενώνες υλοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος και φιλοξενούν συγγενείς ασθενών που έρχονται συνήθως για αρκετές μέρες στο Ηράκλειο (πρόκειται για περιπτώσεις βαριάς ασθένειας στην πλειοψηφία τους) και δεν έχουν δυνατότητα διαμονής. Φιλοξενούνται σε αυτούς άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ξενοδοχείο ή άλλο χώρο διαμονής, αλλά και άνθρωποι γενικά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το σημαντικό έξοδο.
Το μηνιαίο αντίτιμο που καταβάλλουν είναι μάλλον συμβολικό, μόλις 15 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις πλήρους απορίας (εφόσον αποδεικνύεται) δεν καταβάλλουν ούτε αυτό το μικρό ποσό. Όμως οι περισσότεροι πληρώνουν τα 15 ευρώ. Μιλάμε όμως για αρκετούς συγγενείς ασθενών και πολλές διανυκτερεύσεις, οπότε... σιγά-σιγά συγκεντρώνεται ένα αρκετά αξιοσημείωτο ποσό.
Αυτό ακριβώς το ποσό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, φαίνεται να... λείπει από τα ταμεία του ΠΑΓΝΗ. Πώς ακριβώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση;
“Ντόμινο”
Μετά την αποκάλυψη για την ιδιοποίηση των χρημάτων των απογευματινών ιατρείων από υπάλληλο, η διοίκηση του νοσοκομείου, για να προλάβει άλλα αντίστοιχα τέτοια περιστατικά που είχαν “χαθεί” στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας, διέταξε ελέγχους σε όλα τα τμήματα που διαχειρίζονται χρήματα.
Τους δύο τελευταίους μήνες στο τμήμα που διαχειρίζεται τα θέματα που έχουν να κάνουν με τους ξενώνες του Ιδρύματος “Στ. Νιάρχος”, η υπάλληλος που εργαζόταν εκεί απουσίαζε, καθώς βρίσκεται εκτός εργασίας με αναρρωτική άδεια. Ο αντικαταστάτης της για τους δύο αυτούς μήνες απέδωσε ένα ποσό περί τα 3.000 ευρώ, ενώ φαίνεται ότι τους προηγούμενους μήνες... δεν υπήρχε αυτή η κανονικότητα.
+
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, πρέπει να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Οι συγγενείς ασθενών που διαμένουν στους ξενώνες δίνουν στο αρμόδιο τμήμα το ποσό που αντιστοιχεί στη διαμονή τους. Θεωρητικά αυτό το ποσό θα έπρεπε να αποδίδεται στο νοσοκομείο, ωστόσο ο έλεγχος αποκάλυψε μεγάλες “τρύπες” ως προς την απόδοση των ποσών. Τα συνολικά έσοδα των ξενώνων υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να είναι περίπου 14.000 ευρώ ετησίως, ενώ στην πραγματικότητα τα ποσά που αποδίδονταν την τελευταία τριετία υστερούσαν δραματικά σε σχέση με αυτό το ποσό.
Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι υπηρεσίες του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις οποίες το σύνολο του ποσού που φαίνεται να λείπει από τα ταμεία του νοσοκομείου δεν είναι μικρότερο από 25.000 ευρώ, ενώ ίσως είναι και αρκετά μεγαλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια υπάλληλος είναι στη θέση αυτή, της διαχείρισης δηλαδή των χρημάτων από τους ωφελούμενους των ξενώνων, από την έναρξη λειτουργίας τους, πριν από μιάμιση δεκαετία. Ωστόσο δε φαίνεται να έχουν βρεθεί ατασθαλίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες πληροφορίες, για την περίοδο πριν από την τελευταία τριετία.
Τέθηκε σε αργία η υπάλληλος
Η διοίκηση αυτήν την ώρα έχει διατάξει έρευνα για την υπόθεση, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει περίπτωση ιδιοποίησης χρημάτων από την υπάλληλο ή από οποιονδήποτε άλλον και πόσα ήταν αυτά τα χρήματα. Μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα από την έρευνα, η υπάλληλος έχει τεθεί σε αργία (βρισκόταν άλλωστε σε αναρρωτική άδεια) και περιμένει κι εκείνη μαζί με όλους τους παράγοντες του νοσοκομείου τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγουν οι υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ.
Τα χρήματα που συλλέγονταν από τους συγγενείς των ασθενών που διέμεναν στους ξενώνες χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν μέρος των λειτουργικών εξόδων των ίδιων ξενώνων. Το υπόλοιπο των εξόδων καλύπτεται πάγια από τους πόρους του νοσοκομείου.
Οι υπηρεσίες του ΠΑΓΝΗ συνεχίζουν και τους γενικότερους ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ποσών και ενδεχόμενης απάτης από υπάλληλους.
neakriti.gr