Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες» σε όσους καθυστερούν τις υποβολές δηλώσεων
Τα πρόστιμα επεκτείνονται και σε νομικά πρόσωπα
Βαριά πρόστιμα που θα ξεπερνούν κατά πολύ το γενικό «πέναλτι» των 2.500 ευρώ για όσους δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα επιβάλλονται από το 2025 όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου, αλλά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, κλινικές ή ακόμα και σε …”ινστιτούτα καλλονής”, αν υποβάλουν εκπρόθεσμα ή με λάθη στην ΑΑΔΕ, τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προσυμπλήρωση του Ε1.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα εμπλουτίζεται συνεχώς και με νέες διατάξεις, επεκτείνοντας τα πρόστιμα και σε νομικά πρόσωπα, τα οποία διαβιβάζουν τα ετήσια αρχεία εισοδημάτων και δαπανών.
Στόχος είναι όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων να είναι αναρτημένα και προσυμπληρωμένα, ώστε μπορούν να υποβάλουν άμεσα τις δηλώσεις τους, ώστε να καρπώνονται τη μέγιστη έκπτωση 4% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου τους, κάθε Ιούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα προβλέπει τα εξής:
1. Πρόστιμο 2.500 ευρώ θα επιβάλλεται στους υπευθύνους διοικητές ή διευθυντές οργανισμών, υπηρεσιών του δημοσίου ή και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στην περίπτωση που:
– δεν εγγράφονται έγκαιρα στο ειδικό Μητρώο όπου εντάσσονται όλοι οι φορείς που είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, όπως πχ για αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, φόροι που παρακρατήθηκαν, αλλά και έσοδα από τόκους καταθέσεων ή δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο.
– δεν αποστέλλουν πριν τέλος Φεβρουαρίου (πριν ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις) ή αποστέλλουν καθυστερημένα ή με λάθη (που τα διορθώνουν μετά την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων) τα στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν υποχρέωση να διαβιβάσουν
Το πρόστιμο θα το πληρώνει «από την τσέπη του» ο υπεύθυνος, αλλά μπορεί και να κλιμακώνεται με βάση τον αριθμό των φορολογουμένων στα οποία αφορούν οι παραλείψεις ή τα λάθος στοιχεία (πχ 1-2 ΑΦΜ για μια μικρή επιχείρηση ή 1-2 εκατομμύρια ΑΦΜ για ένα ασφαλιστικό Ταμείο ή οργανισμό). Το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ και για κάθε ημέρα καθυστέρησης υποβολής ή διόρθωσης.
2. Υψηλότερο πρόστιμο θα επιβάλλεται όμως στα νομικά πρόσωπα (κυρίως τράπεζες ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) που καθυστερούν ή στέλνουν λάθος στοιχεία των φορολογουμένων. Ο προφανής λόγος είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα, οι υπεύθυνοι αλλάζουν πόστα και εταιρίες, αλλιώς το πρόστιμο μπορεί να το δεχόταν κάποιος που δεν είχε καμία ευθύνη για την αποστολή των στοιχείων, για λάθη ή παραλείψεις του προκατόχου του.
Επιπλέον, για λόγους χρηστής διοίκησης, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει και ότι περίπτωση καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα μπορεί να επιβάλλεται… στον ίδιο τον Διοικητή της ΑΑΔΕ!
Στόχος είναι, με τη διαδικασία αυτή, να μπορεί η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ να ανοίγει κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου και να κλείνει 15 Ιουλίου, χωρίς αναβολή ή παράταση. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν πρώτοι τη δήλωση (έως 30 Απριλίου) θα έχουν έκπτωση 4% αν πληρώσουν εφάπαξ έως 31 Ιουλίου το ποσό του επιπλέον φόρου. Η έκπτωση θα μειώνεται σε 3% αν υποβάλουν τη δήλωση από 1ης Μαΐου έως 15 Ιουνίου ή 2% αν η δήλωση υποβληθεί από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Η έκπτωση χάνεται αν η οφειλή αποπληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί εφάπαξ, με πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου.
newmoney.gr