Νέο Εξοικονομώ: 27 εκατ. ευρώ για την Κρήτη - Αναλυτικά ο οδηγός

7:46 π.μ. - Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021
07:12 π.μ. - Παρ, 03/46/2021
Image: Νέο Εξοικονομώ: 27 εκατ. ευρώ για την Κρήτη - Αναλυτικά ο οδηγός

Τα ποσά ανά Νομό της Κρήτης - Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ως πιθανή ημερομηνία διαφαίνεται η 13η Δεκεμβρίου

O κύβος ερρίφθη για το νέο Εξοικονομώ, καθώς το βράδυ της Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα ο επίσημος οδηγός του προγράμματος, συνολικού χρηματοδοτικού ύψους 632 εκατ. ευρώ πανελλαδικά (εκ των οποίων 27 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Κρήτη) που θα επιδοτήσει με άμεσες ενισχύσεις και άτοκα δάνεια την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου (σήμερα δόθηκε μάλιστα ως σχετική ημερομηνία η 13η Δεκεμβρίου) και πλέον οι ενδιαφερόμενοι και εδώ στην Κρήτη καλούνται να τρέξουν για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να είναι σε θέση να υποβάλλουν το φάκελο της αίτησης τους.

Βεβαίως το πολύ σημαντικό σε σχέση με τα κακώς κείμενα που είδαμε στο περσινό Εξοικονομώ είναι ότι στο νέο πρόγραμμα έχει καταργηθεί η σειρά προτεραιότητας που επέβαλε μάχη χρόνου με το πληκτρολόγιο και η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για 1 μήνα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του φετινού κύκλου ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων μπορεί να φτάνει έως 28.000€.

Σε επίπεδο Κρήτης το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ανέρχεται σε ένα ποσό περί τα 27 εκ ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του προγράμματος, η κατανομή των πόρων του «Εξοικονομώ 2021» ανά περιφερειακή ενότητα του νησιού έχει ως εξής:

664.00 ευρώ για την Π.Ε. Ηρακλείου.

323.000 ευρώ για την Π.Ε. Λασιθίου

102.000 ευρώ για την Π.Ε. Ρεθύμνου

149.000 ευρώ για την Π.Ε. Χανίων.

Κατοικίες που επιδοτούνται

Στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι αιτήσεων:

Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.

Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρους αίτησης σε πολυκατοικία).

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Υφίσταται νόμιμα.

Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Έχει καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη η ίση της Γ.

Οι παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης

Σύστημα ZNX με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού)

neakriti.gr