Νέο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών

8:55 π.μ. - Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018
08:01 π.μ. - Τετ, 24/55/2018
Image: Νέο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Αρνητική η θέση της ελληνικής πλευράς με δεδομένη την απόφαση του Αρείου Πάγου

Αίτημα για έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών διατύπωσε εκ νέου η τουρκική κυβέρνηση.
 
Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αρκεστεί στην ελληνική πρόταση για δίκη των οκτώ στην Αθήνα, ως εκ τούτου επιμένει με νέο αίτημα, αλλά και με «νέα στοιχεία», τα οποία είναι άγνωστο προς το παρόν ποιους και με ποιόν τρόπο αφορούν.
 
Η θέση της ελληνικής πλευράς, όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή, είναι αρνητική, με δεδομένη βέβαια την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε το προηγούμενο αίτημα, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων αλλά και εξαιτίας του ότι έκρινε ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.
 
Η Τουρική πλευρά είχε το δικαίωμα να επανέλθει με νέο αίτημα, ή ακόμα και αιτήματα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν νέα στοιχεία για τους αξιωματικούς.
 
Σε αυτή τη φάση πάντως, τίποτε δεν εμποδίζει (νομικά) τους Τούρκους να υποβάλουν το νέο αίτημα έκδοσης, εντούτοις εκτιμάται ως κίνηση με ελάχιστες πιθανότητες να ευδοκιμήσει για τους ίδιους. Η διαδικασία που θα τηρηθεί θα είναι η ίδια, η υπόθεση θα εισαχθεί στο Συμβούλιο Εφετών με πιθανότητα να καταλήξει και πάλι στον Άρειο Πάγο. Επίσης νομικοί εκτιμούν ότι το νέο αίτημα οδηγεί σε παράταση της κράτησης των αξιωματικών, μέχρι να εκδοθεί απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης.
 
 
Πηγή: tovima.gr