Νέες υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες ετοιμάζει το ΤΕΙ Κρήτης

9:02 π.μ. - Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
09:11 π.μ. - Τετ, 21/02/2018
Image: Νέες υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες ετοιμάζει το ΤΕΙ Κρήτης

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στο Ηράκλειο

Στην παρουσίαση της κτιριολογικής μελέτης της νέας φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Κρήτης προχωρά η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στο Ηράκλειο.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΤΕΙ η μελέτη που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος αφορά 200 νέα δωμάτια με ιδιωτικά λουτρά και ισάριθμες κλίνες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί σημαντικός αριθμός δωματίων για ΑΜΕΑ και κάθε μορφή υποβοήθησης για διαφορετικές κατηγορίες φοιτητών με ειδικές ανάγκες.
 
Ο Μανώλης Δρακάκης, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο στεγάζονται γύρω στους 300 φοιτητές, αλλά η ζήτηση για φέτος ήταν 450. Επομένως, υπάρχει ένα έλλειμμα θέσεων για να στεγαστούν οι φοιτητές.
Στις υπόλοιπες πόλεις έχουμε περίπου την ίδια κατάσταση, με τη διαφορά ότι εκεί νοικιάζουμε δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τώρα έγινε μία κίνηση για να αυξηθούν μερικά δωμάτια στο Ρέθυμνο, όπου εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και στα Χανιά».
 
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Λιάλιος, πρόεδρος στο ΔΣ των εστιών σημείωσε:
«Ήταν ένα αίτημα χρόνων το θέμα των εστιών.
Θα είμαστε δίπλα σε αυτό το έργο.
Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες, και με τον τρόπο μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στο να συντομεύσει η διαδικασία, γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για να μπουν φοιτητές»
 
Ο κ. Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι :
«Το ΤΕΙ πρέπει να ανακολουθήσει την πορεία που του αρμόζει, πρέπει να εξελιχθεί. Ακαδημαϊκά, σίγουρα αντέχει.
Είμαστε ένα ισχυρό Ίδρυμα. Έχουμε 13 προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και 15 μεταπτυχιακών.
Έχουμε μία έντονη εξωστρέφεια το τελευταίο διάστημα. Είμαστε έτοιμοι και ισχυροί ακαδημαϊκά. Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και πολύ πιο μπροστά από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.
 
Η βέλτιστη λύση είναι η επικοινωνία και η συνεργασία με τα άλλα Ιδρύματα της Κρήτης.
Η αναβάθμιση που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην επικοινωνία με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, πρέπει και τυπικά να υλοποιηθεί.
Και αυτό το οποίο ζητάμε είναι αυτό το οποίο γίνεται σε όλη τη χώρα, δηλαδή η ένταξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Θεωρούμε ότι για το καλό και της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας Κρήτης, πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρά ιδρύματα, μεγάλα ιδρύματα, χωρίς επικαλύψεις.
Τμήματα που θα έχουν ποιότητα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω συνεργιών. Κι είναι αυτό που θα διεκδικήσουμε και θα βάλουμε στο τραπέζι του διαλόγου».
 
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα του «ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα πέσει στο κενό. Πιστεύουμε στη συνεργασία, πιστεύουμε στη συνένωση των τριών Ανώτατων Ιδρυμάτων της Κρήτης». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως: «αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το ΤΕΙ θα κοιτάξει την αυτόνομη πορεία του και την αυτόνομη ένταξή του στον Πανεπιστημιακό κλάδο».
 
Σε δηλώσεις του, ο Θρασύβουλος Μανιός, καθηγητής, αντιπρυτανης ΤΕΙ Κρήτης, τόνισε ότι:
«Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, που ουσιαστικά είναι μια προμελέτη.
Αυτή η προμελέτη θα σταλεί στο Υπουργείο, για να πάρει έγκριση.
Και με την έγκρισή της εμείς θεωρούμε ότι σε 36 με 48 μήνες θα μπορούμε να έχουμε νέα εστία 200 και πλέον κλινών στο ΤΕΙ Κρήτης, έτσι ώστε να υποστηρίξουμε τους φοιτητές μας που έρχονται να σπουδάσουν εδώ.
Το δεύτερο βήμα που θα κάνουμε, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, είναι ότι θα ανακοινωθεί μια ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αφορά κτιρίων για να μπορέσουν να γίνουν εστίες σε όλες τις πόλεις που στεγάζεται το ΤΕΙ.
Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε τα κατάλληλα κτίρια, ώστε μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να έχουμε καταφέρει να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες στη στέγαση των φοιτητών μας και όχι μόνο.
Γιατί για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να στεγασουμε και εξωτερικούς συνεργάτες και επισκέπτες καθηγητές».
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι:
«το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει, δεν μπορεί να στηρίζεται στους άλλους. Πρέπει να κάνει βήματα από μόνο του για να είναι δραστικό.
Αν πάρουμε το κτίριο του ΕΦΚΑ στα Χανιά, σε λιγότερο από 24 μήνες θα έχουμε εστία εκεί.
Αν όμως δεν καταλήξει σε εμάς, πρέπει να έχουμε εναλλακτική. Πάντα δουλεύουμε με δύο τουλάχιστον εναλλακτικά σχέδια».
 
 
parapolitikakritis.gr