Νέα συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή στην πλατεία Πάνω Χωριού

8:59 π.μ. - Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020
08:05 π.μ. - Πέμ, 21/59/2020
Image: Νέα συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες την Κυριακή στην πλατεία Πάνω Χωριού

Η διαμαρτυρία στην Εφορία Αρχαιοτήτων είναι μια πρώτη νίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Επισκοπή Ιεράπετρας πραγματοποίησαν πολίτες μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών έξω από τα γραφεία της εφορίας αρχαιοτήτων Λασιθίου. Το μέλος της επιτροπής πολιτών και μέλος του Τ.Σ. Κάτω Χωριού κ. Γιώργος Τομαδάκης δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ότι κατά την συγκέντρωση έγινε ενημέρωση για το ιστορικό της υπόθεσης και των ενεργειών της Επιτροπής. Στη συνέχεια πρωτοκολλήθηκε βίντεο με αρχαιολογικούς χώρους που είναι στην ευρύτερη περιοχή όπου γίνεται η επένδυση καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον ισχυρισμό ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ορατές από αρχαιολογικούς χώρους. Κατά τη συζήτηση με την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Χρύσα Σοφιανού ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την αυτοψία της υπηρεσίας για τη διαμόρφωση δρόμων. Σημειωτέων ότι η παραβίαση του όρου περί μη διανοίξεως και διαμόρφωσης δρόμων επιφέρει την αυτοδίκαιη ανάκληση αδείας εγκατάστασης. Η υπόθεση είναι υπό εξέταση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης και αναμένεται η γνωμοδότηση και όπως φαίνεται θα επέλθει ανάκληση της άδειας εγκατάστασης του αιολικού είπε ο κ. Τομαδάκης. Τονίζοντας πως η χθεσινή διαμαρτυρία ήταν μια νίκη για τους πολίτες που αγωνίζονται , επιμένουν και ακούγονται είναι και μια νίκη για τον Δήμο γιατί είναι η είσοδος του Δήμου μας και εάν αναδειχθεί η περιοχή θα είναι όφελος για όλους.

Πρόσθεσε την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει νέα συνάντηση στην Πλατεία του Κάτω Χωριού τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον τις αρχαιότητες. Είναι σημαντικό όμως όλη αυτή τη προσπάθεια να αγκαλιαστεί από τοπικούς φορείς όχι μόνο από το Κάτω Χωριό ή την Επισκοπή γιατί το τι θα γίνει όχι μόνο στην Επισκοπή, αλλά γενικότερα, αφορά όλους μας. Να έρθουν κοντά και άλλοι πολίτες και νέα παιδιά. Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Να ακουστούν απόψεις. Η μεγάλη νίκη θα είναι η συμμετοχή του κόσμου, ο διάλογος τόνισε.

-

Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολίτες της Ιεράπετρας, και γενικότερα του Λασιθίου, στα πλαίσια των δράσεων για τον Ισθμό της Ιεράπετρας και το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στην Επισκοπή, προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, σήμερα 20/05/2020. Παράλληλα ομάδα μελών της Επιτροπής ενημέρωσε πολίτες στην λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου.

Αντιπροσωπεία μας, επισκέφθηκε την έφορο αρχαιοτήτων κ. Σοφιανού, η οποία και μας ενημέρωσε ότι εισηγήθηκε και αναμένεται λήψη σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης, από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, για την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης του αιολικού πάρκου. Μας επεσήμανε δε, ότι όταν έλαβε την πρόσφατη καταγγελία μας παρενέβη άμεσα, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις μας η προσωπική αντιδικία και το μόνο μας κίνητρο είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον τόπο μας. Επομένως, είμαστε πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή. Αναμένουμε λοιπόν την λήψη του εγγράφου και καταθέσαμε σχετική αίτηση για να μας διαβιβασθεί.

Θεωρούμε, το πιο πάνω γεγονός, σαν δικαίωση των μέχρι τώρα προσπαθειών, αλλά και μια πρώτη ΝΙΚΗ για όλους τους πολίτες. Δείχνει ότι όταν διεκδικούν μπορούν να ακουστούν. Εννοείται ότι οι επενδυτές από την πλευρά τους θα κάνουν τις δικές τους ενέργειες. Θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη απόφαση, έως ότου ΑΚΥΡΩΘΕΙ η επένδυση αυτή.

Είναι όμως και μια νίκη για τον Δήμο μας, το να διασωθεί το ιστορικό τοπίο και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για το βόρειο μέρος και αρχαιολογικού χώρου, του Ισθμού της Ιεράπετρας. Μια προοπτική που πρέπει να περιλαμβάνει την ανάδειξη του ενιαίου αρχαιολογικού συνόλου και την διασύνδεση των τοπικών δραστηριοτήτων (πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), με τον εναλλακτικό τουρισμό (αρχαιολογικό, επιστημονικό, αγροτουρισμό, και οικοτουρισμό).

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, για την ενεργειακή πληγή και τις καταστροφικές συνέπειες των μέχρι τώρα πολιτικών. Να συζητάμε μαζί τους θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Δεκτές είναι όλες οι απόψεις αρκεί να προβάλλονται με επιχειρήματα και σε πολιτισμένα πλαίσια. Ο διάλογος που διεξάγεται δημοκρατικά και συμμετοχικά είναι γόνιμος και δίνει πάντα καρπούς. Είναι καιρός να μιλήσουμε οι πολίτες, για να προλάβουμε ένα δημιουργικό́ και ανθρώπινο μέλλον!

Την επόμενη Ανοικτή Συνέλευση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας την αφιερώνουμε στους πολίτες της Τήνου που αντιστέκονται για την εγκατάσταση στο όμορφο νησί της Τήνου πάρκου βιομηχανικών ανεμογεννητριών. Προσκαλούμε, όποιος συμπολίτης μας θέλει να παρευρεθεί, στην ανοικτή μας συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στις 18:00, αυτή την φορά στην πλατεία του Πάνω Χωριού Ιεράπετρας.