Νέα Μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια

8:24 π.μ. - Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021
08:11 π.μ. - Δευ, 22/24/2021
Image: Νέα Μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια

Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, τα νέα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της προηγούμενη Πέμπτης

Τα νέα μέτρα εφαρμόζονται στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου να σημειώνει: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00». Ειδικότερα, από τα παραπάνω μέτρα δεν μένει ανεπηρέαστη η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όπως και των δικαστηρίων. Ειδικότερα:

Δημόσιες υπηρεσίες

Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους των δημόσιων υπηρεσιών και την τηλεργασία, ο αριθμός τους θα καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων τους, αλλά και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Σε ότι έχει να κάνει με την προσέλευση των εργαζομένων, αυτή πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.

Δικαστήρια

Αλλαγές λαμβάνουν χώρα από σήμερα σε δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ειδικότερα, κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

neakriti.gr