Τα τελευταία στοιχεία από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας εκτιμούν πως 16,3 εκατ. παιδιά στην Ευρώπη θα είναι υπέρβαρα το 2025, εκ των οποίων 4,8 εκατ. θα είναι παχύσαρκα.
Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, συγκεντρώθηκαν ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «EU Platform on Diet, Physical Activity and Health».
Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, ένα δίκτυο ειδικών στη διατροφή και την φυσική άσκηση κατευθύνει και συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός σχεδίου για την υποστήριξη των εθνικών και τοπικών προσπαθειών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αλλά και των χρόνιων νοσημάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης του συγκεκριμένου σχεδίου από τα κράτη-μέλη.
Με τις αποφάσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση, η πλατφόρμα θα στηρίξει τα κράτη-μέλη ώστε:
Να μειωθεί η καθημερινή πρόσληψη αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών καθώς και της πρόσθετης ζάχαρης.
Να αυξηθεί η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στις διαφημίσεις τροφίμων πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη.
Να αυξηθεί η σωματική άσκηση, μειώνοντας παράλληλα την καθιστική ζωή.
Να αυξηθεί το ποσοστό του μητρικού θηλασμού κατά τους πρώτους έξι μήνες.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ενεργή συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O ρόλος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής πώλησης, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, είναι επίσης ζωτικής σημασίας στη διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος.
Μέσω της πλατφόρμας δράσης για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την υγεία, οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, την αλλαγή σύνθεσης των τροφίμων, τη διανομή τροφίμων και τη σωματική δραστηριότητα.