Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Αυξάνονται οι δόσεις για φόρους, άτοκα τα χρέη των αναστολών

11:44 π.μ. - Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020
11:06 π.μ. - Παρ, 12/44/2020
Image: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Αυξάνονται οι δόσεις για φόρους, άτοκα τα χρέη των αναστολών

Νέα μέτρα για την οικονομία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. Τι ανακοίνωσε για ΕΝΦΙΑ, δόσεις και οφειλές

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για 4 νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

  1. Πρώτον, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμη 190 εκατομμύρια. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος. Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί. Στόχος, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης με τους εργοδότες να τις κρατούν οπωσδήποτε ενεργές.
  2. Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου. Και, μάλιστα, από το 2021. Στόχος, να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  3. Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων. Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5. Στόχος και πάλι, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.
  4. Και, τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%. Στόχος, προφανώς να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι. Αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Συνοπτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

  1. Η Συν-εργασία ενισχύεται με 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων,
  2. Οι οφειλές Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021,
  3. Θα αυξηθούν οι αριθμοί των δόσεων για φόρο εισοδήματος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα,
  4. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα έχουν έκπτωση 2%.
  5. Ο ΕΝΦΙΑ αντί για 5 μηνιαίες δόσεις θα πληρωθεί σε 6 δόσεις, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 δόσεις.

dikaiologitika.gr