Νέα ΚΥΑ για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο γάλα
Ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα ζητούν οι αγροτικοί φορείς
Με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων φρέσκου γάλακτος από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της εγχώριας αγοράς γάλακτος, προκαλώντας έντονες αναταράξεις και προβλήματα στη λειτουργία της, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα η νέα ΚΥΑ που προβλέπει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.
Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, αλλά η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μέτρα που θα έπρεπε να ήταν ακόμα αυστηρότερα, ενώ εντοπίζει σημαντικά κενά στην αγορά της φέτας.
Την απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Μαρτίου υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργιος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Στόχος είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και δε θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. Επίσης, πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.
Προβλέπονται κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δε δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνουν ή παράγουν αντίστοιχα. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και οι ενδιάμεσοι αγοραστές.
Τα πρόστιμα για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν 2,5% επί της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ συν 2,5%.
Για τους αγοραστές γάλακτος (βιομήχανους, τυροκόμους και ενδιάμεσους) είναι πολύ υψηλότερα και ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος. Σύμφωνα με τις εισκομιζόμενες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου, υπολογίστηκε ότι τα πρόστιμα για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής, αφαιρείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης του αγοραστή ή του παραγωγού και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες γάλακτος. Εάν, τέλος, διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή, απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης και διαγράφεται ο παραβάτης από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως προαναφέρθηκε.
Κριτική από τη Ν.Δ.
«Μετά από 6 μήνες εγκληματικής καθυστέρησης, που ρήμαξε την αιγοπροβατοτροφία, η ΚΥΑ αφενός έρχεται καθυστερημένα, στη λήξη της γαλακτικής περιόδου, και αφετέρου είναι προβληματική και ελλιπής, αφού αγνοεί τα μείζονα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο και αποτελούσαν υψίστης σημασίας αιτήματα των κτηνοτρόφων κατά τη διαβούλευση».
Τα παραπάνω ανέφερε σε δήλωσή της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με την ΚΥΑ για τα μέτρα ελέγχου στην αγορά του γάλακτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Αραμπατζή:
- «Δεν αναφέρεται πουθενά πώς και πότε θα δημιουργηθούν οι αναφερόμενες “στελεχωμένες υπηρεσίες στα σημεία εισόδου της χώρας”, του άρθρου 5 της εν λόγω ΚΥΑ, δεδομένου ότι δεν υφίστανται.
- Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να απαγορεύει την ύπαρξη εξοπλισμού υπερδιήθησης στα εργοστάσια παραγωγής φέτας ΠΟΠ, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για συνέχιση των παρατυπιών.
- Πουθενά στις κυρώσεις δεν προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας για “ευρήματα που επιφέρουν διοικητικές κυρώσεις”.
- Νοείται επιτόπιος έλεγχος με προειδοποίηση; Και πότε η προειδοποίηση είναι απαραίτητη και πλήρως δικαιολογημένη;
- Δεν υπάρχει καμία διάταξη για τον έλεγχο της φέτας ως τελικού προϊόντος στην εστίαση, όπου και διαπιστώνονται νοθείες με λευκά τυριά, κατώτερης ποιότητας.
- Δεν υπάρχει καμία διάταξη για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτων πρακτικών προς τους κτηνοτρόφους, όπως αυτές που προβλέπει η πρόσφατη κοινοτική οδηγία».
Ανδρέας Στρατάκης: «Μικρά είναι τα πρόστιμα»
«Όταν έχουμε περιπτώσεις παραγωγών γάλακτος οι οποίοι συνηγορούν στην έκδοση πλαστών τιμολογίων στο όνομά τους από εταιρείες που θέλουν, έτσι, να προχωρήσουν σε ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος, τα πρόστιμα που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μικρά. Θα έπρεπε να ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Δεν είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι ως παραγωγοί να συνηγορούμε και να συμβάλλουμε στον θάνατο του κλάδου μας», σχολίασε σχετικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
Ο συνδικαλιστής και συνεταιριστής τονίζει ότι οι σημερινές εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, τόσο στο αιγοπρόβειο όσο και στο αγελαδινό, είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ελληνοποιήσεων που γίνονται στη χώρα μας. Και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο αυστηρή στην πάταξη του φαινομένου. «Με 70 και 80 λεπτά στο γάλα, οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη δε θέλουν πολλές φορές ούτε να αρμέξουν τα ζώα τους και εγκαταλείπουν διαρκώς την παραγωγή του γάλακτος, αλλά ακόμα και τα κοπάδια τους. Κι αυτό είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο σε ολόκληρη τη χώρα, που θα πρέπει η κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπόψη...».
neakriti.gr