Νέα εμπλοκή στην εξυγίανση της Creta Farms

12:25 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020
12:01 μ.μ. - Πέμ, 09/25/2020
Image: Νέα εμπλοκή στην εξυγίανση της Creta Farms

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου η προσωρινή διοίκηση της Creta Farms έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου

Εμπλοκή στη διαδικασία σωτηρίας της Creta Farms φαίνεται ότι προκαλεί η επαναφορά από μερίδα των πιστωτών του σεναρίου ορισμού ειδικού εντολοδόχου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το σενάριο αυτό το οποίο είχε απορριφθεί, μετά τις διαφωνίες που είχε εκφράσει ο επικείμενος επενδυτής Δημήτρης Βιντζηλαίος σε συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών πριν από τα Χριστούγεννα, επανήλθε χθες επί τάπητος από μία τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βιντζηλαίος, επικεφαλής του επενδυτικού fund Impala Invest, φέρεται να εξέφρασε πάλι έντονες διαφωνίες και από χθες αργά το απόγευμα αναζητείται κοινός τόπος. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, πάντως, διέψευσαν, μιλώντας στην «Κ», τις φήμες ότι η Impala Invest έχει ήδη αποχωρήσει από την υπόθεση σωτηρίας της Creta Farms.

Ακόμη, πάντως, και εάν υπάρξει η συναίνεση του κ. Βιντζηλαίου, το νέο χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε σε συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών χθες το μεσημέρι, προκαλεί αναμφίβολα νέες καθυστερήσεις στο όλο εγχείρημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατά τη χθεσινή συνάντηση προτάθηκε η συμφωνία εξυγίανσης να εγκριθεί πρώτα από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και στη συνέχεια να κατατεθεί προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Εάν διαπιστωθεί δυστροπία των μετόχων να ψηφίσουν κατά τη γενική συνέλευση –την πλειονότητα των δικαιωμάτων ψήφου κατέχουν πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που αποτελούν και τους πιστωτές της Creta Farms– τότε θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο ειδικός εντολοδόχος. Η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της συμφωνίας προτάθηκε να συγκληθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν κατατεθεί αμέσως μετά τη γενική συνέλευση στο δικαστήριο, είναι σχεδόν απίθανο να ορισθεί δικάσιμος πριν από τον Μάρτιο.

Η κατάρτιση των νομικών κειμένων της συμφωνίας εξυγίανσης θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου. Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, εξάλλου, η προσωρινή διοίκηση της Creta Farms έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο του ορισμού ειδικού εντολοδόχου για την υπερψήφιση της συμφωνίας επικύρωσης, αντί της άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου από τις τράπεζες, είχε τεθεί αρχικά από τις τελευταίες, καθώς διατηρούσαν αρκετές επιφυλάξεις για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις. Η πλευρά Βιντζηλαίου είχε διατυπώσει έντονες αντιρρήσεις και είχε καλέσει τις τράπεζες να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν. Στη συνάντηση της 27ης Δεκεμβρίου 2019 και αφού είχαν ενημερωθεί και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Creta Farms, είχαν αποφασισθεί τα εξής: υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης στις 15 Ιανουαρίου 2020 και στη συνέχεια κατάθεσή της άμεσα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου με στόχο να ορισθεί δικάσιμος εντός του Φεβρουαρίου. Οι χρονικοί αυτοί στόχοι με βάση τα όσα αποφασίστηκαν χθες προφανώς δεν είναι εφικτοί. Ως προς τη διαδικασία είχε αποφασισθεί να εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης από τη γενική συνέλευση των μετόχων –όχι από ειδικό εντολοδόχο– μετά την κατάθεσή της στο δικαστήριο, αλλά πριν από την επικύρωσή της από αυτό.

Χθες, τέλος, με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, η Creta Farms ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση της τριμελούς προσωρινής διοίκησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2019, αυτή συγκροτήθηκε σε σώμα. Πρόεδρος έχει ορισθεί ο κ. Λ. Παπαγιαννόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δ. Τσίρμπας και απλό μέλος ο κ. Στ. Ξενάκης.

kathimerini.gr