Νέα διάκριση για την Περιφέρεια Κρήτης και υποψηφιότητα για πανευρωπαϊκό βραβείο

6:13 π.μ. - Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017
06:09 π.μ. - Πέμ, 14/13/2017
Image: Νέα διάκριση για την Περιφέρεια Κρήτης και υποψηφιότητα για πανευρωπαϊκό βραβείο

Στον τομέα των καλών πρακτικών ανάμεσα σε 150 συμμετοχές

Υποψήφια για πανευρωπαϊκό βραβείο ανάμεσα σε 150 συμμετοχές είναι η Περιφέρεια Κρήτης για τις καλές πρακτικές που ακολουθεί και διακρίνεται ήδη στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, για την αποτελεσματική οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Περιφέρεια Κρήτης ειδικότερα επιλέχθηκε ως μια από τις 34 Βέλτιστες Πρακτικές της Ε.Ε. στο Δημόσιο Τομέα (Best Public Sector Practice), μόνη ανάμεσα στις (9) Ελληνικές Συμμετοχές και πλήθος Ευρωπαϊκών. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό την Περιφέρεια Κρήτης επισκέφθηκε η κα Julia Bosse, στέλεχος του EIPA (European Institute of Public Administration) όπου στον Τομέα του Περιφερειακού Βαθμού Αυτοδιοίκησης, αξιολόγησε με κατ’ ιδίαν επίσκεψη της την εφαρμογή της Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΕ Ηρακλείου βασισμένη στα κριτήρια του EIPΑ, την Καινοτομία, την Αειφορία, την Εξυπηρέτηση του Πολίτη, την επίδραση στο Κοινωνικό Σύνολο. Μάλιστα η κα. Julia Bosse επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη τον οποίο και συνεχάρη για την έμπρακτη στήριξή του στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνάντηση στη Περιφέρεια καλωσορίζοντας το υψηλόβαθμο στέλεχος του EIPA τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης, τόσο με τον Στρατηγικό Προγραμματισμό της για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τους συνεργάτες της αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτή της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, δείχνει αφενός μεν την μακρά διαδρομή που έχει διανύσει, αλλά και τη διάθεσή της να φτάσει στο σημείο που στρατηγικά έχει στοχεύσει, μια Περιφέρεια Καινοτόμα, Διάφανη, Αποτελεσματική, μια Περιφέρεια χωρίς την αρνητική γραφειοκρατία και αγκυλώσεις με άξονα την Βέλτιστη Εξυπηρέτηση του Πολίτη. Στη συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης παρόντες ήταν επίσης ο εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Νίκος Ραπτάκης, και η γενική διευθύντρια Μεταφορών και Επικοινωνιών Στέλλα Μπαζοπούλου.
 
Όπως έγινε γνωστό στο Maastricht, στις 20 έως 22 Νοεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Δημόσια Διοίκηση, (EIPA, European Institute of Public Administration), θα ανακοινώσει και θα βραβεύσει τις άριστες πρακτικές και θα απονείμει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία του Δημοσίου Τομέα για την τελευταία διετία (EPSA, European Public Sector Awards, 2017) στον ίδιο χώρο που υπογράφηκε η συνθήκη του Maastricht, δείχνοντας τη σημαντικότητα που δίνει η Ε.Ε. στη Δημόσια Διοίκηση.
 
Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι παρούσα στην εκδήλωση βράβευσης ως υποψήφια, ανάμεσα σε τριάντα μία (31) Ευρωπαϊκές χώρες και εκατόν πενήντα (150) υποψηφιότητες για τα βραβεία στη Δημόσια Διοίκηση, προερχόμενες από τον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης (Δήμοι), τον Β’ Βαθμό (Περιφέρειες) και τις Κεντρικές Κρατικές Υπηρεσίες. Η καινοτόμα εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Κρήτης, στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, ξεπέρασε τα όρια της αναγνώρισης και επιλέχθηκε ήδη ως μια από τις 34 Βέλτιστες Πρακτικές της Ε.Ε. στο Δημόσιο Τομέα (Best Public Sector Practice), μόνη ανάμεσα στις (9) Ελληνικές Συμμετοχές και πλήθος Ευρωπαϊκών.
 
Η έως τώρα διάκριση (Best European Public Sector Practice), αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί και μια τεράστια υποχρέωση που απορρέει από την πιθανότητα να είναι μια από τις άριστες, κορυφαίες, Ευρωπαϊκές Πρακτικές του Δημοσίου Τομέα, που θα βραβευθούν στο Μάαστριχτ στις 22.11.2017, έχοντας να αντιμετωπίσει Περιφέρειες της Ε.Ε. με «βαρύ όνομα», προϊστορία και χρηματοδότηση.
 
H κα Julia Bosse κατά την επίσκεψη της στην Περιφέρεια Κρήτης και την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την θετική πορεία που έχει διανύσει η υπηρεσία, παρουσίασε η ίδια τους σκοπούς και του στόχους του EIPA καθώς και τη διαδικασία βράβευσης. Τόνισε μάλιστα ότι, η εν λόγω πρακτική θεωρείται ήδη ως κορυφαία και αξιολόγησε την υπηρεσία με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Στην επίσκεψη-επιθεώρηση της στη Διεύθυνση Μεταφορών Ηρακλείου παρόντες ήταν επίσης o Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δρ. Ν. Ραπτάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, γενική διευθύντρια. Μεταφορών και Επικοινωνιών Στέλλα Μπαζοπούλου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου Δημήτρης Σηφάκης και ο συντονιστής της ομάδας υλοποίησης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του I.T.E. κ. Μάνος Καλαϊτζάκης. Στην διάρκεια της παραμονής της στο νησί η κα. Bosse επσκέφθηκε το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ι.Τ.Ε. που σχεδίασε και ανέπτυξε τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπου την υποδέχτηκε και ξενάγησε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης, με σκοπό η κ. J. Bosee να έχει ακόμα πιο σφαιρική αλλά και ολοκληρωμένη άποψη. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό στέλεχος είχε συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς (Σχολές Οδηγών).