Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: «Όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά»
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, η συγκέντρωση – ενημέρωση που συνδιοργάνωσαν οι τοπικοί φορείς της Ζάκρου (ΤΟΕΒ Ζάκρου, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός, Τοπική Κοινότητα), σε συνεργασία με την «Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ»
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολύκεντρου Ζάκρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, η συγκέντρωση – ενημέρωση που συνδιοργάνωσαν οι τοπικοί φορείς της Ζάκρου (ΤΟΕΒ Ζάκρου, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός, Τοπική Κοινότητα), σε συνεργασία με την «Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ» με θέμα: «Νέες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και οι συνέπειες αυτών» η οποία κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα με τίτλο «Ως εδώ! Όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δικηγόρος Μανώλης Καλαϊτζάκης, συντονιστής της Ν.Ε. Λασιθίου και η Ειρήνη Καζαμία, μέλος της Ν.Ε. Στην τοποθέτηση του, ο Μανώλης Καλαϊτζάκης ανέφερε τα εξής: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανάπτυξη της Κρήτης. Τα προηγούμενα 40-50 χρόνια υπήρξε ένα μοντέλο ανάπτυξης για την Κρήτη που απέφερε εισόδημα σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Αυτό το «κοινωνικό συμβόλαιο» στηρίχτηκε σε δύο πυλώνες: 1) την τουριστική ανάπτυξη (με τις όποιες στρεβλώσεις, άναρχη δόμηση, κλπ) αλλά σε πολλές περιοχές, όπως και στην Σητεία, με μικρομεσαίες μονάδες που διέχεαν το εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες, και όχι μόνο σε 5-6 μεγαλοξενοδόχους, και 2) την αγροτική ανάπτυξη, εξαιτίας της οποίας έγιναν υποδομές, συνεταιρισμοί, εταιρείες τυποποίησης και μεταποίησης, κλπ. Αυτοί οι δύο πυλώνες, στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κρητικού λαού. Αυτό το «κοινωνικό συμβόλαιο» αμφισβητείται σήμερα στο όνομα της Πράσινης Ανάπτυξης. Υπάρχει κλιματική κρίση/αλλαγή; Ναι, υπάρχει! Χρειάζεται να μειώσουμε το αποτύπωμα μας στο περιβάλλον; Ναι, χρειάζεται! Την ίδια στιγμή όμως, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τους στόχους, όταν άλλες, πολύ μεγαλύτερες χώρες, δεν έχουν κάνει το παραμικρό! Η Κρήτη, συγκεκριμένα, ξοδεύει 800MW την ημέρα, ενώ είναι εγκατεστημένες 320MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άρα έχουμε υπερβεί τον στόχο του 20-25% του ποσοστού ενέργειας που χρησιμοποιούμε, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σαφώς χρειάζεται ενεργειακή εξασφάλιση του νησιού, και γι’ αυτό, ως ΣΥΡΙΖΑ, δεχθήκαμε το καλώδιο της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε έναν υπολογισμό: Τα επόμενα 20-30 χρόνια, πόσο αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση; Θα φτάσει τις 1.200-1.300KW; Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να «βιάσουμε» το νησί μας με νέα αιολικά πάρκα και τοποθέτηση επιπλέον εκατοντάδων στρεμμάτων φωτοβολταϊκών. Γιατί να καταστρέψουμε τα βουνά μας; Γιατί να διανοίξουμε νέους δρόμους μέσα σε παρθένα φύση, γιατί να καταστρέψουμε μελισσοκομικά και κτηνοτροφικά πεδία, γιατί να γεμίσουμε τον τόπο μας ασκήμια; Μήπως για να ικανοποιήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες ή να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας; Δυστυχώς αυτού του είδους η Πράσινη Ανάπτυξη των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε), δεν συνδέεται με το συμφέρον της πλειοψηφίας του κρητικού λαού, αλλά με το συμφέρον 4-5 εταιρειών, που ανακάλυψαν το νέο Ελντοράντο στην εξαγωγή ρεύματος από τον τόπο μας, μετατρέποντας το νησί μας σε μπαταρία της Ευρώπης! Γι’ αυτό και είμαστε κάθετα αρνητικοί στην τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών, πολύ περισσότερο καθώς η περιοχή μας, ο νομός Λασιθίου έχει ήδη υπερκορεστεί!
Την ίδια στιγμή που έχουν αφήσει το νομό Λασιθίου εκτός των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, έχουν πετάξει την Σητεία εκτός ΒΟΑΚ, λες και η Κρήτη σταματά στον Άγιο Νικόλαο, θεωρούν ότι η περιοχή μπορεί να γίνει χωματερή που θα πρέπει να δεχτεί Αθερινόλακκο, νέα αιολικά πάρκα, πλωτά αιολικά, και ότι άλλο σκαρφιστούν.
Οι φαραωνικού τύπου ΒΑΠΕ δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα στα οποία σαν ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δώσει προτεραιότητα, όπως στους μικρούς παραγωγούς και στις ενεργειακές κοινότητες, πάντα με την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες π.χ. μιας κοινότητας, όπως ήταν η ενεργειακή κοινότητα των ΤΟΕΒ Λασιθίου, η οποία θα απέφερε μείωση στις δαπάνες άρδευσης, και η οποία παραπέμφθηκε στις καλένδες με ευθύνη της κυβέρνησης.
Είναι αυτονόητο ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτουμε τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και τις κοινωνικές μας δυνάμεις στο πλευρό όσων αγωνίζονται ενάντια στις ΒΑΠΕ».
Από το γραφείο τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λασιθίου