Ναυάγιο Πύλου: Στη φυλακή οι 9 Αιγύπτιοι παρότι αθωώθηκαν

9:40 π.μ. - Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
09:05 π.μ. - Παρ, 24/40/2024
Image: Ναυάγιο Πύλου: Στη φυλακή οι 9 Αιγύπτιοι παρότι αθωώθηκαν

Κατά της ελληνικής αστυνομίας βάλλει βρετανικό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη» μεταχείριση των ανδρών που κατηγορήθηκαν, προφυλακίστηκαν αλλά αθωώθηκαν - Γιατί παραμένουν κρατούμενοι

Για «απάνθρωπη» μεταχείριση εννέα Αιγύπτιων ανδρών κατηγορείται η ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, καθώς τους έθεσε υπό κράτηση παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον τους για το θανατηφόρο ναυάγιο της Πύλου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι θέτει υπό κράτηση τους άνδρες καθώς κρίνονται ύποπτοι φυγής από τη χώρα, τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι μόλις πριν από δύο μέρες δικαστήριο στην Καλαμάτα απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον τους κρίνοντας εαυτόν αναρμόδιο.

Έως και 700 άνθρωποι από το Πακιστάν, τη Συρία και την Αίγυπτο είχαν επιβιβαστεί σε αλιευτικός σκάφος στη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, πριν βυθιστεί στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ελληνικών ακτών τον περασμένο Ιούνιο, υπενθυμίζεται. Διασώθηκαν 104 επιζώντες και ανασύρθηκαν 82 σοροί. Ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο.

Η καταστροφή συγκλόνισε την Ευρώπη και η υπόθεση παρακολουθήθηκε στενά.

Την Τρίτη, το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον των εννέα ανδρών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου, επικαλούμενο έλλειψη δικαιοδοσίας, καθώς η καταστροφή συνέβη σε διεθνή ύδατα. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα και λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Μετά την απόφαση, οι άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι εδώ και 11 μήνες ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου τους, μεταφέρθηκαν σε αστυνομικό τμήμα όπου παρέμειναν υπό κράτηση. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους, σημειώνει ο Guardian.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έπρεπε να συλληφθούν καθώς υπήρχε κίνδυνος να διαφύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την απόφαση, θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Η Νατάσα Νταϊλιάνη, μια απ' τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, είπε στο Reuters πως ό,τι συμβαίνει είναι «τραγικό και απαράδεκτο», προσθέτοντας ότι οι άνδρες έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί και ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της εντολής κράτησης.

«Είναι απάνθρωπο να παραμένουν υπό κράτηση αφού το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον τους, και μάλιστα έχουν ήδη περάσει 11 μήνες στη φυλακή μάταια», είπε.

euro2day.gr