«Ναι» στην πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης το συντομότερο δυνατόν

12:26 μ.μ. - Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019
12:03 μ.μ. - Κυρ, 03/26/2019
Image: «Ναι» στην πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης το συντομότερο δυνατόν

Να γίνει Πανεπιστήμιο λένε με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης

Αισιόδοξος δηλώνει ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κατσαράκης, ενόψει των εξελίξεων που διενεργούνται με σκοπό την πανεπιστημιακή αναβάθμιση του Ιδρύματος.
 
Ο κ. Κατσαράκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουν οι διαδικασίες πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ το συντομότερο δυνατό, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν τμήματά του στο μηχανογραφικό τους το έτος 2019.
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το neakriti.gr, η γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών ΤΕΙ Κρήτης, μέσω ανακοίνωσής της, στηρίζει «ανεπιφύλακτα την εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, που θα προκύψει από την αυτοδύναμη εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, είναι η μόνη δυνατή λύση μετά την άρνηση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού».
 
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα στήριξης του νέου Πανεπιστημίου από την κρητική κοινωνία, τοποθετούνται προϋποθέσεις ως προς τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ενώ καλείται ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «να καταθέσει έγκαιρα στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο της πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης».
 
Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος αρχικά σχολίασε την ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης, ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα να κατατεθεί άμεσα το σχέδιο νόμου στην ελληνική Βουλή.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης, «θεωρώ ότι η ανακοίνωση στηρίζει το πόρισμα. Αυτό γράφει στην αρχή της. Βάζει ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις, που αφορούν τον χρόνο ένταξης του νέου Πανεπιστημίου στο μηχανογραφικό του 2019. Πρέπει το νέο Πανεπιστήμιο να είναι βιώσιμο και δεν πρέπει να έχουμε μια πληθώρα τμημάτων, αλλά να μείνουμε στα τμήματα που αναφέρει το πόρισμα, δηλαδή 12 που θα λειτουργήσουν άμεσα, και 3 που θα λειτουργήσουν σε βάθος τριετίας. Αναφέρει επίσης το θέμα των σπουδών των πενταετών στην Πολυτεχνική και Γεωπονική Σχολή.
 
Επίσης, η ανακοίνωση κάνει λόγο για την ανάγκη ύπαρξης προγράμματος προπτυχιακών σπουδών πάνω στον τουρισμό. Συμμετείχα στη συνέλευση και την ενημέρωσα για τα θέματα και τις εξελίξεις του τμήματος. Και συγκεκριμένα ότι προσπαθούμε να ενταχθούμε μαζί με τ’ άλλα ΤΕΙ στον νόμο που θα κατατεθεί στις αρχές Μάρτη για να ψηφιστεί στα τέλη Μαρτίου».
 
Τέλος, ο κ. Κατσαράκης δήλωσε αισιόδοξος αλλά και ανήσυχος μέχρι να υπάρξει το σχέδιο νόμου το οποίο θα αναγράφει αυτά που περιελάμβανε το πόρισμα της Επιτροπής. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, το εγχείρημα της πανεπιστημιοποίησης κουβαλάει προσπάθεια, διεργασίες και συζητήσεις.
 
«Μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει σχέδιο νόμου. Το θέμα είναι να ψηφιστεί έγκαιρα, ώστε να προλάβουμε το μηχανογραφικό του 2019, το οποίο βγαίνει κάθε χρόνο στα τέλη του Μάρτη. Σκοπός είναι να το προλάβουμε και να είμαστε ενταγμένοι ως Ίδρυμα πανεπιστημιακά. Να είμαστε ως Πανεπιστήμιο στο μηχανογραφικό. Μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να το δούμε στο Φύλλο της Κυβέρνησης ως έναν νόμο που θα έχει ψηφιστεί, υπάρχει μια μορφή ανησυχίας. Το εγχείρημα κουβαλάει προσπάθεια, διεργασίες και συζητήσεις. Μένει να δούμε το σχέδιο νόμου, το οποίο θα αναγράφει αυτά που υπήρχαν στο πόρισμα της Επιτροπής. Στη συνέχεια περιμένουμε το νομοσχέδιο και την ψήφισή του. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το ΤΕΙ Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση, αισιόδοξος είμαι, αλλά περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά και στο σχέδιο νόμου και στην ελληνική Βουλή», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης.