"Να θυμόμαστε την παιδική μας ηλικία αν είναι καλή και να την ξεχνάμε αν είναι κακή" Η ευχή του Νικόλα για το 2023
Ο Νικόλας Ευαντινός παρουσιάζει στο studio του ΗΧΩ 99,8 τη νέα του δουλειά με τίτλο "Ξεκουρδιστής"
Τροφή για σκέψη η ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με καλεσμένο τον Νικόλα Ευαντινό και επίκεντρο τη μουσική, τα παιδιά, τους νέους, την οικογένεια, την πολιτική και τα κοινωνικά ζητήματα που σοκάρουν, προβληματίζουν, ανησυχούν.
Ο Νικόλας Ευαντινός, μουσικός, συνθέτης, ποιητής, εκπαιδευτικός μίλησε καταρχάς για τη μουσική και τις δισκογραφικές του δουλειές με τον «Ξεκουρδιστή» να είναι η τελευταία του. Ιδιαίτερη αναφορά στην μπάντα « Φερ΄ τον Φόκο» με την οποία , από την Ιεράπετρα ταξιδεύουν σε πολλές πόλεις μεταφέροντας το μουσικό τους στίγμα και τον ιδιαίτερο στίχο τους.
Μίλησε και για το συγγραφικό του έργο που βασίζεται κυρίως στην ποίηση όπου με ένα στυλό και ένα χαρτί εκφράζει σκέψεις και συναισθήματα. Επίσης για τη συμμετοχή του σε ποιητική συλλογή που πρόσφατα μεταφράστηκε στα φινλανδικά.
Εξέφρασε την άποψή του για τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα, την τραπ μουσική αλλά και την βία που παρατηρείται τελευταία σε άτομα μικρής ηλικίας υποστηρίζοντας καταρχάς ότι γενικότερα κάθε γενιά θέλει να χτίσει μια ταυτότητα. Υπάρχει μέσα σε αυτό η έννοια του πειραματισμού, του ρίσκου, του διευρύνω τα όρια. Τεστάρω στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η νέα γενιά το κάνει εν βρασμώ, ενστικτωδώς. Αυτό είναι ωραίο στη ζωή μας. Η δυσκολία ωστόσο έγκειται στο ότι τα παιδιά είναι εύκολα θύματα χειραγώγησης από διαφημιστικές, πολυεθνικές με τις όποιες συνέπειες. Η τραπ μουσική είναι ένας αλγόριθμος που μπορεί να ταυτιστεί με το «ματσιλίκι», τη φιγούρα, την επιφάνεια, τον σεξισμό. Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε την τραπ και την βωμολοχία του Αριστοφάνη που είναι κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν όταν ένα παιδί δέχεται ερεθίσματα από αυτόν τον αλγόριθμο, την πληροφορία, και η προσφορά πληροφοριών είναι μεγάλη. Εδώ ερχόμαστε εμείς, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η πολιτεία. Η βία εξηγείται. Δεν δικαιολογείται. Πρέπει λοιπόν και οφείλουμε, να σταθούμε απέναντι στη βία, να πολεμήσουμε τη βία. Οποιασδήποτε μορφής βίας, σωματικής, ψυχολογικής, λεκτικής. Να σταθούμε πραγματικά κοντά στα παιδιά μας και τα προβλήματα που τους απασχολούν. Γιατί όταν στήνεις ένα παιδί στον τοίχο, ο τοίχος αυτός κάποια στιγμή θα πέσει και πίσω, υπάρχει γκρεμός. Τα παιδιά πρέπει να τρέχουν στα λιβάδια, τόνισε μεταξύ άλλων.
Για τα επόμενα συγγραφικά του βήματα ο κ. Ευαντινός έκανε αναφορά στο νέο τραγούδι «Σαχλαμαράν» αλλά και στο θεατρικό που θα ανέβει αρχές Φλεβάρη σε κείμενα του ιδίου με αναφορά στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Όσο για τη σημερινή εκδήλωση στο Μύρτος με αφορμή τα εγκαίνια δανειστικής βιβλιοθήκης αυτή αναβάλλεται λόγω πένθους και μεταφέρεται στις 11 Ιανουαρίου.