Να σταματήσουμε την κατάρρευση της δημόσιας δωρεάν υγείας – Κάλεσμα Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας σε συζήτηση

9:38 π.μ. - Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023
09:10 π.μ. - Δευ, 30/38/2023
Image: Να σταματήσουμε την κατάρρευση της δημόσιας δωρεάν υγείας – Κάλεσμα Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας σε συζήτηση

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 19.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

“Το νοσοκομείο Ιεράπετρας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Οι περισσότερες κλινικές και τα περισσότερα τμήματά του υπο λειτουργούν∙ γιατροί δεν έρχονται και οι υπάρχοντες φεύγουν∙ η μετατροπή του σε κέντρο υγείας έχει δρομολογηθεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σητείας, ενώ δεν απέχει πολύ το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Στο νομό Ηρακλείου το Βενιζέλειο έχει καταρρεύσει και το ΠΑΓΝΗ καρκινοβατεί. Στο νομό Ρεθύμνης το μοναδικό νοσοκομείο ουσιαστικά δεν έχει παθολογική κλινική και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Στα Χανιά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Και η κατάρρευση δεν αγορά μόνο την Κρήτη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ψυχορραγεί παντού…”αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας. Η οποία καλεί τον κόσμο της Ιεράπετρας να συζητήσει και να οργανώσει την αντίσταση μας, τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Κρήτη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας. Προγραμματίζει μάλιστα ανοιχτή συζήτηση – συνέλευση την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 19.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κα Μαρία Κτιστάκη. Ακούστε εδώ τις δηλώσεις:

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19.30,  στην ΑΙΘΟΥΣΑ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το νοσοκομείο Ιεράπετρας βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Οι περισσότερες κλινικές και τα περισσότερα τμήματά του υπολειτουργούν∙ γιατροί δεν έρχονται και οι υπάρχοντες φεύγουν∙ η μετατροπή του σε κέντρο υγείας έχει δρομολογηθεί. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σητείας, ενώ δεν απέχει πολύ το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Στο νομό Ηρακλείου το Βενιζέλειο έχει καταρρεύσει και το ΠΑΓΝΗ καρκινοβατεί. Στο νομό Ρεθύμνης το μοναδικό νοσοκομείο ουσιαστικά δεν έχει παθολογική κλινική και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Στα Χανιά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Και η κατάρρευση δεν αγορά μόνο την Κρήτη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ψυχορραγεί παντού. Μετά από χρόνια επιθέσεων, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν, βρισκόμαστε πια μπροστά στον επιθανάτιο ρόγχο του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ψηφίσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας (γιατροί με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, σύμπραξη με ιδιώτες, κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ανάθεση της χρηματοδότησης στον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ, κλπ). Επιπλέον, χρησιμοποιεί την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για να στρέψει τον ένα ενάντια στον άλλο, να ρίξει τις ευθύνες στους γιατρούς ή και στους ίδιους τους ασθενείς, να μας αφοπλίσει.

Στο χέρι μας είναι να αντιδράσουμε. Η επίθεση στο Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της υγεία είναι καθολική και ολομέτωπη. Δεν αφορά μόνο τα περιφερειακά νοσοκομεία, αφορά -πιο καθαρά πλέον από ποτέ- το σύνολο της περίθαλψης όλων των βαθμίδων. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Στο Ηράκλειο οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν ήδη με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Βενιζέλειο και συμμετοχή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Έγινε επίσης μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού σε επίπεδο Κρήτης από την ομάδα για την Άλλη Υγεία στην οποία ανταποκριθήκαμε όπως και πλήθος άλλες συλλογικότητες και σωματεία. Έχει ήδη οριστεί το δεύτερο ραντεβού. Η συνεργασία και ο συντονισμένος αγώνας είναι το δυνατότερο, αν όχι το μοναδικό, όπλο μας απέναντι στη συνειδητή και οργανωμένη πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Σας καλούμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την αντίσταση μας, τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει σε όλη την Κρήτη για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19.30,  στην ΑΙΘΟΥΣΑ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ